Torsten Arnbro
Quick Facts
Biography
Torsten Johannes Arnbro, född 4 maj 1949, är en svensk vispoet och kompositör. Han har under många år verkat för att sprida och förvalta arvet av den svenska visan.
Sin visdebut gjorde i mitten på 1970-talet när den finska visgruppen Cumulus tog med tre av hans visor på sin första svenska LP. Cumulus släppte också en Sverige-singel där hans visa Människan är med. Hans visproduktion är stor och har resulterat i ett antal CD-skivor med både eget och andras material. 1996 spelade han in en CD, ”Under Elfviks gröna ekar”, med okända Bellman-sånger från dennes många besök på Elfvikslandet på Lidingö.
Arnbro har jobbat professionellt i snart 20 år. Han har på senare år arbetat med lyriska program, där han presenterat bland andra Helmer Grundström, Pär Lagerkvist, Nils Ferlin, Carl Michael Bellman i musikaliska föredrag, innehållande recitation, tonsatta dikter och kåserier. Han är också en hängiven körsångare och har skrivit många sånger för kör med vännen Göran Rygert som arrangör.
1989 släppte han sin första LP med egna visor, och sedan dess har det blivit fyra CD till. Många av hans visor är översatta till danska, där han varit mycket och sjungit. Han förekommer också med sina visor i olika svenska visböcker. År 1995 gav han ut sitt eget vishäfte med tolv sånger från CD:n ”Morgon vid havet”.
Under 1990-talet verkade han ideellt i skolprojekt, där han lät 7-9-åringar delta i nyskrivna barnmusikaler, som integrerades i undervisningen. Mer än 800 barn har spelat i musikalerna.
1998 skrev Arnbro musik och texter till en pjäs, ”Purpur & Kanel”, som handlar om den första fabriksmässiga vävmaskinen i Sverige som sattes upp 1804 i vävfabriken på Elfvik. Trehundra personer spelade i denna gigantiska uppsättning med Palle Granditsky och Margareta Byström som huvudskådespelare.
2001 skrev han en pjäs som heter ”Möte I Basunen”, som beskriver ett omöjligt möte mellan de två stora giganterna Carl Michael Bellman och Evert Taube samt deras fruar Lovisa Grönlund och Astri Bergman Taube. Det tragikomiska stycket musikteater innehåller originalsånger av Arnbro.
Stipendier och utmärkelser
- 1995 Lidingö stads kulturpris i musik
- 1996 Stim-stipendium
- 1997 Konstnärsnämndens arbetsstipendium för upphovsmän inom musikområdet
- 1998 Årets Lidingöbo (för sina kulturella insatser inom musik och teater)
- 2000 Lidingö stads arbetsstipendium
- 2005 Ferlinpriset