Saeid Mohsen
Quick Facts
Biography
سعید محسن (زاده:۱۳۱۸، زنجان - اعدام:۴ خرداد ۱۳۵۱، تهران) یکی از بنیانگذاران سازمان مجاهدین خلق ایران است که در کنار محمد حنیف نژاد و علی اصغر بدیع زادگان سازمان مجاهدین خلق ایران را در سال ۱۳۴۴ بنیان گذاشتند.
زندگینامه و فعالیتها
سعید محس در یک خانواده متوسط در زنجان بهدنیا آمد. تحصیلات ابتدایی و متوسطهاش را در همان شهر گذراند و بعد برای ادامه تحصیل به تهران آمد و در رشته مهندسی تأسیسات دانشکده فنی دانشگاه تهران، فارغالتحصیل شد. دوران دانشجویی سعید مصادف بود با تحولات سیاسی سالهای ۱۳۳۹ تا ۱۳۴۲. سعید قبلاز بنیانگذاری سازمان، بهدلیل فعالیتهای سیاسیش دوبار به زندان افتاده بود، باردوم هنگامی بود که عضو کمیته دانشجویان نهضت آزادی بود و در شب اول بهمن سال۴۱ دستگیر شد و از همانجا رابطهاش با محمد حنیفنژاد هرچه نزدیکتر شد. پس از آزادی از زندان به خدمت نظام وظیفه در جهرم مشغول شد. وی در بازجوییهای خود پیرامون وضعیت زندگی مردم جنوب ایران مینویسد:
در بندرعباس با عابرینی مواجه شدم که هر کدام ساق پایی به اندازه یک توپ پارچه داشتند. وقتی سؤال کردم معلوم شد که این کرم مخصوص آب (پیوک) است و از راه آشامیدن آب وارد بدن میشود و سپس از ساق پا بیرون میآید. احساس ترحمی را که نسبت به این افراد در من به وجود آمد هیچوقت فراموش نمیکنم. قبول این که این مردم به چنین حالت ناراحتی زندگی میکنند فشاری بود که من قدرت تحمل آن را نمیتوانستم بکنم.
سعید محسن پس از پایان خدمت نظام وظیفه، به تهران آمد و در کارخانه ارج و سپس کارخانه سپنتا بهکار مشغول شد و همزمان به فعالیتهای سیاسی خود ادامه داد.
دستگیری و اعدام
سعید محس در جریان ضربه شهریور سال۱۳۵۰ توسط ساواک (چندی پیش از جشنهای ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی) دستگیر و به زندان افتاد و پس از تحمل ماهها شکنجه در ۴ خرداد ۱۳۵۱، بههمراه سایر بنیانگذاران و اعضای مرکزیت سازمان به جوخه اعدام سپرده شد. محل دفن وی در قطعه ۳۳ بهشت زهرا در تهران است.
آثار
- اقتصاد به زبان ساده
جستارهای وابسته
- محمد حنیف نژاد
- علیاصغر بدیعزادگان
- ساواک
پانویس
- ↑ «مجاهد شهید سعید محسن». وبگاه میثمی.
- ↑ «اگر سعید محسن، کارل پوپر خوانده بود». شهروندامروز. بایگانیشده از اصلی در ۱۱ آوریل ۲۰۰۹. دریافتشده در ۲۶ مه ۲۰۰۹.
- ↑ «اعلامیه شمارهٔ ۲» (PDF). باختر امروز، نشریه سازمانهای جبهه ملی ایران در خارج کشور (بخش خاورمیانه). سال دوم - دوره ۴ (شماره ۱۷): صفحهٔ ۱ و۳. مهرماه ۱۳۵۰. دریافتشده در ۶ نوامبر ۲۰۱۹.