Ramon Balasch i Pinyol
Quick Facts
Biography
Ramon Balasch i Pinyol (Cornellà de Llobregat, el Baix Llobregat, 1950) és un editor, poeta i filòleg català. Llicenciat en filologia clàssica per la Universitat de Barcelona, va publicar els reculls poètics Remor de rems (1972), Premi Amadeu Oller, i Aigües d'enlloc (1973, Premi Recull). Amb Occit enyor (1975), guanyà el Premi Carles Riba el 1974. En col·laboració amb el pintor Joan-Pere Viladecans, va publicar Alicates (1978, Premi de la Crítica). El 1972 contreu matrimoni amb la poeta i novel·lista Maria-Mercè Marçal.
Fou cofundador i editor de Llibres del Mall, activa des de 1973 fins al 1988, editorial que va sorgir, segons el tríptic inicial de subscripció, "de la voluntat de donar una resposta a determinades deficiències del panorama editorial català: la desaparició, l'avortament de diverses temptatives, la vida letàrgica de les col·leccions del país, la porta tancada a noves vocacions i provatures, etc. Per això, aquesta nova col·lecció es proposa d’ampliar la base de la poesia catalana –lectors i escriptors– i de cobrir els buits més assenyalats, com ara l’experimentació i la traducció de textos estrangers. Per tal d’aconseguir que aquesta iniciativa tingui una llarga durada, cal assegurar-ne la difusió i el suport entre el públic interessat. Aquest públic existeix i la subscripció li facilitarà l'adquisició de les obres que vagin apareixent. Amb una periodicitat inicial de sis volums l'any, i a preus populars, Llibres del Mall pretén d’oferir un contacte directe amb les obres que han de confirmar l’esforç creatiu de la poesia catalana i l'avinentesa de poder recolzar i refermar nous valors.
Primers volums de la col·lecció: 1. Ramon Balasch, Rovell de mala plata; 2. Xavier Bru de Sala, Les elegies del marrec; 3. Miquel de Palol, Delta; 4. A. Tàpies-Barba, Siboc.
EN PREPARACIÓ: Obres originals de Josep Albertí, M. Mercè Marçal, Carles Camps, Santiago Pau, Josep Lluís Bonet, Joan Navarro, Salvador Jàfer, Jordi Rams, Antoni Munné.
Traduccions: Jaume Riera i Sans, Cants de noces dels jueus catalans;M. Mercè Marçal, Lírics grecs arcaics. L’elegia;Joan Alberich, El bhagavadgita;Georg Trakl, Poesies, trad. d’Esteve Ribella;Hölderlin, Les grans elegies, trad. de Ramon Balasch;Saint-John Perse, Elogis, trad. de Xavier Bru de Sala;John Keats, Antologia poètica, trad. de Gemma d’Ermengol;Iannis Ritsos, Antologia, trad. d’Alexis E. Solà;Novalis, Himnes a la nit, trad. d’A. Tàpies-Barba.
Després dels joves poetes i de les primeres traduccions es va apostar per l'edició de les obres completes de Miquel Martí i Pol, que aleshores vivia les terribles conseqüències de l'arteriosclerosi i l'aïllament territorial. Se'n van publicar cinc volums: L'arrel i l'escorça (Obra poètica I). Pròleg de Lluís Solà i Sala; El llarg viatge (Obra poètica II), Pròleg de Miquel Desclot i Jaume Medina; Amb vidres a la sang (Obra poètica III). Pròleg de Johannes Hösle; Les clares paraules (Obra poètica IV). Pròleg de Joan Triadú; i Per preservar la veu (Obra poètica V). Pròleg de Francesc Parcerisas. També es van donar a conèixer Crònica de demà. Pròleg de Ramon-Balasch. Dibuix de Joan-Pere Viladecans; Estimada Marta, probablement el llibre de poemes més venut; L'àmbit de tots els àmbits. Pròleg de Salvador Espriu, que va tenir una gran difusió a través de la musicació de Lluís Llach; i, finalment, Els bells camins.
Es considera que Llibres del Mall va ser una de les millors editorials de poesia, no sols per la cura de les edicions, els materials utilitzats, la qualitat del paper i les tintes; sinó també per il·lustrar cada llibre amb litografies o il·lustracions de pintors destacats com Joan-Pere Viladecans, Josep Guinovart, Albert Ràfols-Casamada, etc. El 1996 funda i dirigeix Clipmèdia Comunicació, al Parc Tecnològic del Vallès, empresa amb què va editar una biografia sobre el general Josep Moragues, escrita per Alex Barnils. Va ser secretari personal de Salvador Espriu, i juntament amb A. Sánchez Robayna, va editar l'obra completa bilingüe del mateix Espriu. També va conservar molts escrits inèdits de l'autor, i anys més tard, el 2013, publicà un últim llibre pòstum de Salvador Espriu, Ocnos i el parat esglai, amb més de 800 pàgines, moltes inèdites, ja sota l'editorial Balasch Editor.
Fonts
- «Ramon Pinyol i Balasch». L'Enciclopèdia.cat.Barcelona:Grup Enciclopèdia Catalana.
- http://www.clipmedia.net/Galera/PTV/webmagazine_Sequoia/14/cast/monografic/entrevista.html