Petru Verussi
Quick Facts
Biography
Petru Verussi (n. 17 iunie 1847, Mărunțișu, în prezent în județul Dâmbovița - 29 ianuarie 1886, București) a fost un pictor și publicist român, profesor la Școala de arte frumoase din Iași, membru al Societății Junimea și deputat liberal (1885-1886).
Biografie
Petru Verussi s-a născut la 17 iunie 1847 într-o familie de origine aromână. A urmat cursurile Școlii de arte frumoase din București, apoi a studiat, ca bursier al statului, la Academia de Belle-Arte din Paris. După întoarcerea în țară, a fost profesor de desen la Școala fiilor de militari și la Liceul Național din Iași. A fost numit profesor de estetică și de istoria artelor la Școala de arte frumoase din Iași, din juriu făcând parte Titu Maiorescu, N. Ionescu și Gheorghe Panaiteanu-Bardasare.
Petru Verussi a fost membru al Junimii din anul 1870. Nicolae Gane, junimist și el, îl caracteriza astfel:
A fost ales membru al Comitetului teatral al Teatrului Național din Iași în 1870, fiind activ până moartea sa (1886); succesorul său a fost Andrei Vizanti.
Petru Verussi a fost ales, în 1885, deputat liberal de Iași; a condus la București ziarul Liberalul. A murit subit, la 29 ianuarie 1886, în timpul unei ședințe parlamentare, interpelându-l pe ministrul instrucțiunii și cultelor, Dimitrie Sturdza. După Nicolae Gane însă, a murit datorită ruperii unui anevrism la două zile după memorabila ședință.
Opera
Pictură
Petru Verussi este considerat un pictor minor; printre puținele picturi realizate de Verussi și care au fost păstrate se numără tablourile Portretul lui Napoleon al III-lea, copie executată după tabloul lui Hippolyte Flandrin (en/fr) în 1868, pe când se afla la studii la Paris, în prezent expus la Muzeul de Artă din Timișoara, și Țărancă, ulei pe pânză aflat în colecțiile Muzeului Național de Artă al României din București. Verussi a executat și pictura murală interioară a Bisericii „Sfântul Gheorghe” - Eternitate din Iași.
Scrieri
- P. Verussi, „Despre arta națională”, Analele Arhitecturei, 1891, n. 7, p. 144-152
Note
Bibliografie
- Ioan Massoff, Teatrul romînesc: privire istorică, Editura pentru Literatură, 1978
- Gheorghe Ungureanu, D. Ivănescu, Virginia Isac, Arhivele Statului din Iași, Documente din arhive ieșene: Documente literare. Volumul 3 din Documente din arhive ieșene, Editura Minerva, 1988
Bibliografie suplimentară
- Adrian-Silvan Ionescu, Mișcarea artistică oficială în România secolului al XIX-lea, Editura Noi Media Print, București, 2008, ISBN: 978-973-1805-18-4.
Legături externe
- Pagina Petru Verussi pe situl Crispedia.ro. Pagină accesată la 11 mai 2044.