Pausanias Zakolikos
Quick Facts
Biography
Ο Παυσανίας Ζακολίκος (Αλμυρός Μαγνησίας 1936 - Βόλος 14 Οκτωβρίου 2018) ήταν Έλληνας πολιτικός και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε βουλευτής και υφυπουργός του ίδιου κόμματος επί σειρά ετών, αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου και αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου.
Υπήρξε από τους πρώτους οπαδούς της ριζοσπαστικής τάσης του Ανδρέα Παπανδρέου στον κεντρώο χώρο κατά την προδικτατορική περίοδο.
Βιογραφία
Γεννήθηκε το 1936 στον Αλμυρό Μαγνησίας από γονείς καπνεργάτες. Ο πατέρας του ήταν πρωτεργάτης του καπνεργατικού κινήματος στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, οργανώνοντας μυστικές συγκεντρώσεις στην κίτρινη αποθήκη του Βόλου.
Νεαρός εντάχθηκε στη νεολαία του Γεωργίου Παπανδρέου και μετέπειτα, ως φοιτητής, αποτέλεσε ενεργό μέλος της γενιάς του 114.
Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου γνώρισε τη σύζυγό του Σοφία, με την οποία ήταν συμφοιτητές. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών σταδιοδρόμησε στη δικηγορία.
Ο Ζακολίκος ήταν από τους πρώτους οπαδούς της ριζοσπαστικής τάσης του Ανδρέα Παπανδρέου στον κεντρώο χώρο και οργανωτικό στέλεχος των Δημοκρατικών Συνδέσμων του τελευταίου στη Θεσσαλία, κατά την προδικτατορική περίοδο. Μεταπολιτευτικά, υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής και ιδρυτικό μέλος του Τομέα Επιστημόνων.
Από το 1981 έως το 1996 διετέλεσε βουλευτής Μαγνησίας με το ΠΑΣΟΚ.
Διετέλεσε Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (Ιούλιος 1982 - Ιούνιος 1985), Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας (Δεκέμβριος 1988 - Μάρτιος 1989), αναπληρωτής Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (Μάρτιος - Ιούλιος 1989). Μετά την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Βουλής (1993-1996).
Από το 2002 μέχρι το 2004 διετέλεσε πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ).
Θάνατος
Απεβίωσε στις 14 Οκτωβρίου 2018, σε ηλικία 83 ετών, μετά από νοσηλεία στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
Πηγές
- Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ.25ος, σελ.317.