peoplepill id: oskar-wittstock
OW
2 views today
2 views this week
The basics

Quick Facts

Work field
Gender
Male
Birth
The details (from wikipedia)

Biography

Oskar Wittstock
Date personale
Născut1865 Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor Modificați la Wikidata

Oskar Wittstock (supranumit der Ältere - cel „bătrân”, ) (n. 27 august 1865, Bistrița - d. 8 august 1931, Sibiu) a fost un preot și scriitor de limba germană, sas din Transilvania.

S-a născut la Bistrița, unde tatăl său era director al gimnaziului. Și-a petrecut copilăria la Cisnădie, unde tatăl său a fost preot. A absolvit Gimnaziul Evanghelic din Sibiu.

A studiat apoi teologia și filologia la Sárospatak, Tübingen, Leipzig și Berlin.

După absolvirea studiilor, a lucrat câțiva ani ca învățător în Sibiu și apoi ca profesor de germană și latină la un gimnaziu.

În această perioadă, s-a alăturat unui cerc deoameni de știință, format din Friedrich Teutsch, Josef Capesius, Adolf Schullerus, Andreas Scheiner ș. a. toți rămași înscriși în istoria culturală a sașilor transilvăneni. Deoarece nevoile legate de activitățile în învățământ și politica culturală îi depășeau veniturile, fiind obligat să caute și surse suplimentare de venituri, s-a hotărât în 1902 să-și schimbe profesia, devenind preot în Avrig. În perioada septembrie 1908 - februarie 1909 a făcut o călătorie în America, cu scopul de a-i păstori acolo pe emigranții sași din Transilvania. S-a întors însă, și în 1909 a devenit preot în Biertan, iar între 1917 și 1925 a fost din nou preot în Cisnădie.

Deoarece sănătatea nu i-a mai permis să lucreze, în 1925 a ieșit la pensie și s-a retras la Sibiu, unde a decedat în 1931. Este înmormântat în Cimitirul Municipal.

Familia

A fost căsătorit cu Pauline, fiica lui Wilhelm von Hochmeister, primar al Sibiului, și nepoata librarului Martin Hochmeister.

A fost tatăl scriitorului Erwin Wittstock (1899-1962) și bunicul scriitorului Joachim Wittstock (n. 1938) și al politicianului Eberhard-Wolfgang Wittstock (n. 1948).

Scrieri

  • Kleine Geschichten aus dem Siebenbürger Sachsenland, 1897
  • Der sechste Tag - Aus den Briefen einer siebenbürgisch- sächsischen Lehrerin, roman, Curtius, Berlin, 1907
  • Das heimatmüde Geschlecht, Mediaș, 1921
  • Im Kampf um Brot und Geist. Darstellungen aus Leben und Entwicklung der deutschen Frau Siebenbürgens. Unter Mitwirkung des Freien Sächsischen Frauenbundes, Sibiu, 1927
  • Grundlinien zur Entwicklung einer evangel.-auslandsdeutschen Kirchengemeinschaft, Mediasch, Reissenberger, 1929
  • Johannes Honterus, der Siebenbürger Humanist und Reformator,Göttingen 1970.

Referințe și note

Bibliografie

  • Carl Göllner / Joachim Wittstock: Die Literatur der Siebenbürger Sachsen in den Jahren 1849 bis 1918, București, 1979

Legături externe

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
Lists
Oskar Wittstock is in following lists
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Credits
References and sources
Oskar Wittstock
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes