peoplepill id: mathilde-walter-clark
MWC
Denmark
5 views today
6 views this week
Mathilde Walter Clark
Danish novelist

Mathilde Walter Clark

The basics

Quick Facts

Intro
Danish novelist
Places
Work field
Gender
Female
Age
54 years
The details (from wikipedia)

Biography

Mathilde Walter Clark (født d. 6. august 1970 i København) er en dansk forfatter. Hun er student fra Østre Borgerdyd Gymnasium og cand.mag. i dansk og filosofi fra RUC og New York University. Ved siden af forfatterskabet har hun skrevet klummer i Alt for Damerne fra 2004 til 2008, og MetroXpress fra 2005 til 2012. Fra 2008 til 2011 har hun fungeret som redaktør på litteraturtidsskriftet Den Blå Port. I 2009 skrev Clark manuskript til og medvirkede i en tv-serie for DR2, I syv sind – syv små samtaler om de store ting i livet, hvor hun talte med en række kendte danskere om kunsten at blive sig selv. I 2012 kom hun med i torsdagens kulturpanel i Meningsmaskinen på TV 2/Lorry.

Mathilde Walter Clark har skrevet en række essays, hvor hun gør sig til fortaler for den litterære maksimalisme.

Baggrund

Mathilde Walter Clark er datter af den amerikanske kvantefysiker John W. Clark og er vokset op med sin mor, Karin Clark, i og omkring København. Det var Clarks plan at blive tegneserietegner, og som 16-årig etablerede hun tegnestuen Comicaze sammen med andre unge i en nedlagt frisørsalon.

Forfatterskab

Efter sin uddannelse arbejdede Mathilde Walter Clark tre år som tekstforfatter på reklamebureaut Saatchi & Saatchi i København. I 2004 debuterede hun som skønlitterær forfatter med romanen Thorsten Madsens Ego, baseret på oplevelserne i reklambebranchen.

Mathilde Walter Clark har udtalt, at Kierkegaard i perioder holder hende oppe om natten. Kierkegaardpåvirkningen går igen i forfatterskabet, ikke mindst romanen Priapus (2010), der behandler et af Kierkegaards foretrukne emner, nemlig forførertemaet. Romanens handling udspiller sig på to plan, dels på forføreren Priapus’ og dels hos en piberygende, tweedjakkeklædt fortæller, der gør sit bedste for at forstå den historie, han selv er i færd med at fortælle. Priapus udkommer på norsk på Piratforlaget efterår 2011.

Det filosofiske præger også de mytisk-allegoriske fortællinger, Tingenes uorden (2005) og Grumme historier (2011). I Tingenes uorden bevæger Mathilde Walter Clark sig ud i ingenmandsland mellem ord og ting. Kan vi nå virkeligheden i virkeligheden eller er vi filtret ind i sprog? Og hvad sker der, når der endelig bliver stille? Grumme historier beskæftiger sig med tab af identitet, forfald og transformation.

Mathilde Walter Clarks fortællinger fremhæves især for kombinationen af på den ene side eksistentiel dybde og fornemmelsen af at have noget på spil, og på den anden side humor, ironi, sprog og fantasi. I både form og indhold adskiller fortællingerne sig fra den gængse danske hverdagsrealisme og bærer slægtskab med Kafka, Villy Sørensen, Peter Seeberg, og Karen Blixens værker.

Clark har selv udtalt, at hendes litterære forbilleder er Kafka, Thomas Mann, Villy Sørensen, H. C. Andersen og Anders And.

Mathilde Walter Clarks fortællinger har været trykt i oversættelse i en række amerikanske tidsskrifter, heriblandt The Literary Review The Iowa Review og The Absinthe Literary Review.

Mæcen søges

Efter debuten med Thorsten Madsens Ego (2004), gik Mathilde Walter Clark i 2005 i gang med at lede efter en mæcen, for at få råd til at skrive den næste bog. Hun skrev breve til kendte rigmænd som Klaus Riskær Pedersen og Mærsk McKinney Møller for at høre, om de ville være hendes mæcen. Også kendte erhvervsledere Lars Larsen og Irma-direktør Alfred Josefsen fik breve – sidstnævnte blev spurgt, om han ville holde Mathilde Walter Clark med havregryn. Hun fik nej fra alle.Danske Mæceners Landsforbund under KulturBornholm har dog tilbudt Mathilde Walter Clark hjælp på et tidligt tidspunkt. OgsåBrian Mikkelsen fik som kulturminister et brev ca. hver 14. dag – og sommetider et postkort.

Det lykkedes hende at få 100 kroner af ministeren. I 2006 blev hun tildelt Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat.

Planen var at udgive historierne med det omfattende materiale som en coffee table-bog og supplere den med en fysisk udstilling, hvor man kunne se brevene og billederne og de 42 syltetøjsglas med penge, for hun mente, at projektet skulle dokumenteres. Men hendes første forlægger mente, hun selv skulle skaffe halvdelen af finansieringen, mens en anden først sagde ja til en udgivelse, hvorefter han var umulig at komme i kontakt med.

I mellemtiden havde teknologien udviklet sig sådan, at det hele kunne rummes i en e-bog. Så i januar 2013 udgav hun “Mæcen søges” som e-bog via iTunes – i projektets ånd på eget forlag: Tinsoldat. Bogen beskrives som "en blanding mellem litteratur, kunstbog, debatbog, håndbog, dokumentar og performance."

Den tyske forfatter Hans Christoph Buch har kaldt formen for "aktions-litteratur". Selv kalder hun den “en litterær version af en happening” eller “livspoesi”. En historie, som hverken kan styres eller kontrolleres og som man ikke ved, om bliver god eller dårlig. “Jeg stiller mig til rådighed og kaster et enkelt budskab ud. Mæcen søges. Det bliver en slags invitation til at være med i historien, et oplæg. Folk kan deltage, sige deres mening om projektet, blive glade for det eller sure på det, uanset hvad bliver det en del af historien,” siger Mathilde Walter Clark.

I en video på Mæcen-projektets hjemmeside præsenterer hun udgivelsen. Hun har sat prisen på bogen så lavt, at selv en fattig forfatter som hun selv ville kunne læse med – det samme som en kop kaffe på café Europa. Forhenværende kulturminister Brian Mikkelsen har skrevet forord til bogen, og Uffe Elbæk, (der var kulturminister, mens bogen blev til), har skrevet efterord.

The International Writing Program (IWP)

I 2006 repræsenterede Mathilde Walter Clark Danmark på The International Writing Program (IWP) på Iowa University på et tre måneder langt ophold, hvor hun blev indlogeret på et hotel sammen med 35 andre internationale forfattere. Under opholdet producerede hun en Iowan Dictionarysammen med den mexicanske digter José Eugenio Sánchez. Ordbogen solgt for en høj eller lav pris på et ikke-annonceret sted i Iowa City. Ordbogen består af en blanding af danske, spanske og mexicanske udtryk. Ifølge ordbogen er Pluto "still a planet", "a penguin-cow-dress" er et "indiscribable outfit" og "the American Languange" er "English or something like this".

TV

Også tv-serien I syv sind på DR2 (2009) var inspireret af Kierkegaard. I serien forsøgte Mathilde Walter Clark at finde ud af, hvad det vil sige at blive sig selv. Hun opsøgte syv kendte danskere, som hun mente "mestrer livet", og som på hver deres måde repræsenterer de Kierkegaardske positioner i deres tilgang til livet. De syv danskere var Ghita Nørby som ‘Den autentiske’, Jørgen Leth som ‘Det sansende menneske’, Suzanne Brøgger om ‘Kærligheden’, Per Stig Møller som ‘Samfundsborgeren’, Niels Hausgaard som ‘Outsideren’, Margrete Auken som ‘Den religiøse’ og Lars Muhl som ‘Mystikeren’.

Bibliografi

  • "Lone Star". Politikens Forlag. ISBN 9788740042610
  • "Mæcen søges" (e-bog) (2013). Tinsoldat. ISBN 9788799589807
  • "Gips" (roman) (2012). Politikens Forlag. ISBN 9788740007220
  • "Grumme historier" (fortællinger) (2011). Samleren. ISBN 9788763818216
  • "Priapus. En forførerhistorie" (roman) (2010). Samleren. ISBN 9788763810463
  • "Iowan Dictionary" (ordbog) Skrevet sammen med José Eugenio Sánchez (2006)
  • "Tingenes uorden" (fortællinger) (2005). Samleren. ISBN 9788763802345
  • "Thorsten Madsens Ego" (roman) (2004) ISBN 9788756817493
  • "Er strudsen en rigtig fugl?" (filosofibog) (1996). Gyldendal. Skrevet sammen med Søren Lind.

Priser og legater

  • Rosinante & Co’s Æreslegat (2007)
  • Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat (2006)
  • Årets Fund, Carlsbergfonden (2005)

Referencer

Eksterne henvisninger

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
Lists
Mathilde Walter Clark is in following lists
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Credits
References and sources
Mathilde Walter Clark
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes