peoplepill id: marcelli-porta-i-fernanda
MPIF
Spain
1 views today
1 views this week
Marcel·lí Porta i Fernanda
Spanish designer

Marcel·lí Porta i Fernanda

The basics

Quick Facts

Intro
Spanish designer
Places
Work field
Gender
Male
Place of birth
Barcelona, Barcelonès, Àmbit metropolità de Barcelona, Spain
Place of death
Mexico City, First Mexican Empire, Mexico
Age
60 years
Residence
Barcelona, Barcelonès, Àmbit metropolità de Barcelona, Spain
The details (from wikipedia)

Biography

Marcel·lí Porta i Fernanda (Barcelona, 1898 – Ciutat de Mèxic, 3 d'octubre de 1959) fou un dibuixant, pintor i cartellista català, exiliat del franquisme.

Els primers anys

Estudià arts plàstiques a Barcelona, i l'any 1915 el seu nom apareix, junt amb Apeles Fenoses (Apel·les Fenosa?) i altres, a la llista de premiats en un concurs de pintura ornamental per a aprenents, convocat per la Societat de Mestres Pintorsi treballà com a ninotaire de revistes satíriques de caràcter independentista com L'Intransigent (1918-1919) i il·lustrador de llibres per a diverses editorials. Tenia un físic característic: era mec, sense pèl ni al cap ni a la cara, gros i duia unes ulleres rodones i una pipa, i feia gala d'un humor sarcàstic i desmanegat.

Col·laborà en nombroses publicacions de Barcelona com La Campana de Gràcia, l'Esquella de la Torratxa, L'Opinió i El Crit. Presentà la seva obra en el 1r Saló d'Humoristes de Barcelona (1933) i al Saló de Tardor (1938), i formà part del Grup dels Sis amb Helios Gómez, Shum, Josep Bartolí i Guiu, Lluís Elias i Bracons Anem i Alfred Pascual i Benigani. Tots ells fundarien el 1936 el Sindicat de Dibuixants Professionals de Catalunya.

Durant la guerra civil espanyola fou conegut pel seu cartell Feixisme no!, editat pel PSUC i imprès per Gràfiques Ultra, l'octubre de 1936 i pel seu dibuix l'Auca de la innoble i trista – militarada feixista i un cartell, poc conegut, on un milicià manipula un ninot articulat amb forma de militar que fou editat a la revista Papitu, aleshores controlada pel Sindicat de Dibuixants. Segons alguns era simpatitzant del POUM, però semblava més proper a Esquerra Republicana de Catalunya.

L'exili

El 1939, a la fi de la guerra civil, s'exilià primer a França, passant pel camp del Barcarès (juliol de 1939) i instal·lant-se després a la Residència dels Intel·lectuals Catalans de Montpeller, on formà part del grup Jérôme Bosch i participà en una exposició col·lectiva oberta al Teatre Municipal l'octubre de 1939 amb Alexandre Cirici i Pellicer, Jaume Picas i Guiu, Tomàs Arís, Francesc Espriu i Puigdollers i Juli Rosuero.

En maig de 1942 marxà cap a Mèxic i visqué un temps a la casa del pintor Francesc Camps i Ribera i a la ciutat de Cuernavaca (estat de Morelos). Francesc Camps i Àngel Tarrach i Barribia l'aconsellaren dedicar-se a fer targetes de Nadal amb temes catalans i mexicans. Il·lustrà textos a la premsa mexicana Mundo, Socialismo y Libertad (1944), La Nostra Revista (1947) o Lletres (número 10, del 1948, al costat de Joan Giménez i Tísner). L'octubre del 1942 ja participa en una exposició d'art humorístic a la galeria Arte y Decoración i el 1953 exposa a l'Ateneo Español. També va il·lustrar alguns llibres, entre d'altres Geografia espiritual de Catalunya (segons les teories de Francesc Pujols), d'Artur Bladé i Desumvila (1944), Joan Maragall: Antologia poètica mínima (1945), Ciudad de madera (1947), del periodista Agustí Cabruja i Auguet. També decorà alguns establiments, com la biblioteca de l'Orfeó Català de Mèxic i la Pastelería Suiza, a ciutat de Mèxic, del català Jaume Bassegoda, i va fer d'escenògraf en les obres teatrals de l'Agrupació Catalana d'Art Dramàtic de l'Orfeó Català de Mèxic.

Va morir el 1959 a ciutat de Mèxic sense família. Va cedir tots els seus béns a l'Orfeó Català de Mèxic.

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
Lists
Marcel·lí Porta i Fernanda is in following lists
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Credits
References and sources
Marcel·lí Porta i Fernanda
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes