Marcel Gaasenbeek
Quick Facts
Biography
Marcel Gaasenbeek (1971) is samen met zijn vrouw voorgangersechtpaar/leider van Jong en Vrij Nederland.
Levensloop en jeugdkerken
Gaasenbeek groeide op op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. Hij had een eigen organisatiebureau en trad op als drive-inn-dj, toen hij zich op 24-jarige leeftijd bekeerde tot het christelijk geloof. In november 1999 begon hij met geloofsgenoten in zijn woonplaats Hellevoetsluis op Voorne-Putten de jeugdkerk Enter the Fish.
In 2001 verscheen Gaasenbeek in het tv-programma Het Elfde Uur om uitleg te geven over het begrip 'jeugdkerk'. Naar aanleiding daarvan vroegen binnen twee weken meer dan 160 mensen een informatiepakket aan en ontstonden door het hele land nieuwe jeugdkerken. Gaasenbeek was voorzitter van de Stichting Jeugdkerken, een organisatie die ondersteuning gaf aan opstartende jeugdkerken. In januari 2007 hief de organisatie zichzelf op, omdat de bloei van dit soort kerken voorbij was. Gaasenbeek gaf daarbij aan dat de hoop "dat er veel mensen tot geloof zouden komen", niet was uitgekomen.
'Jong en Vrij' en kritiek
In 2005 kwam Gaasenbeek in contact met Joseph Prince, een voorganger van de megakerk New Creation Church uit Singapore. Gaasenbeek bemerkte dat ze op dezelfde lijn zaten qua geloof; de door hem gehanteerde kerkmethode bleek Prince al jarenlang met groot succes in Singapore toe te passen. Beiden sloten vriendschap met elkaar en Gaasenbeek bracht een aantal bezoeken aan de kerk van Prince. Deze kwam op zijn beurt naar Nederland; in april 2005 werd er in Dalfsen een conferentie gehouden waar Prince sprak en in mei 2008 bracht hij een bezoek aan de kerk van Gaasenbeek in Hellevoetsluis.
In het voorjaar van 2007 haalde Gaasenbeek vanwege zijn banden met Prince het nieuws, omdat deze ervan werd beschuldigd een aanhanger van het zogeheten welvaartsevangelie te zijn. Gaasenbeek reageerde hierop door te stellen dat het "erg jammer" was dat Prince "afgeschilderd wordt als een man die alleen maar met welvaart bezig is en lijden ontkent. Dat is precies waarom ik niet geïnteresseerd ben in discussies binnen 'het christelijke wereldje'." Op de website van zijn kerk geeft hij een brede uitleg van hoe hij Jezus en diens kruisdood bekijkt.
Het gebeuren rondom pastor Prince was voor Stichting Opwekking reden om in 2007 met Gaasenbeek te breken. Vanaf 2002 had deze het jeugdprogramma van de Opwekkingsconferentie geleid.
In mei 2006 werd Gaasenbeek samen met zijn vrouw in Hellevoetsluis ingezegend als voorganger van Jong en Vrij waar toen 150 mensen lid waren; sinds september 2007 zet hij zich fulltime voor deze kerk in. De kerk breidt zich onder het bestuur van Gaasenbeek uit. Zo startte in oktober 2007 Jong en Vrij Amersfoort en in oktober 2008 Jong en Vrij Sliedrecht. Begin 2010 kwam daar Jong en Vrij Haaglanden bij en per november 2010 ook Jong en Vrij Almelo. Sinds september 2013 zijn Jong en Vrij Groningen en Jong en Vrij Amsterdam toegevoegd. In januari 2016 werd Rotterdam als achtste locatie toegevoegd. In poppodium Annabel worden in deze stad wekelijks samenkomsten georganiseerd.
Persoonlijk
Sinds 2003 is Gaasenbeek getrouwd met een Roemeense vrouw. Samen hebben ze twee kinderen.