peoplepill id: kostas-pretenteris
KP
Greece
5 views today
5 views this week
Kostas Pretenteris
Greek journalist (1926-1978)

Kostas Pretenteris

The basics

Quick Facts

Intro
Greek journalist (1926-1978)
Places
Work field
Gender
Male
Place of birth
Athens
Age
53 years
Family
Children:
Giannis Pretenteris
The details (from wikipedia)

Biography

Ο Κώστας Πρετεντέρης (1926 - 19 Δεκεμβρίου 1978) ήταν Έλληνας θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και δημοσιογράφος. Σατύρισε με χαρακτηριστικό τρόπο, αλλά κυρίως με ήθος και σεβασμό, τον ελληνικό λαό των δεκαετιών του ’50, ’60 και ’70. Ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στην Αθήνα και φοίτησε στο Πειραματικό γυμνάσιο. Από μαθητής άρχισε να γράφει νούμερα για επιθεωρήσεις. Συνεργάστηκε με τον Γιώργο Οικονομίδη σε ραδιοφωνικές εκπομπές και επιθεωρήσεις. Το 1953 παρουσίασε στο θέατρο Περοκέ, το έργο του Και ο μήνας έχει Εννιά. Το 1962 συνεργάζεται με τον Ασημάκη Γιαλαμά σε έργα πρόζας. Σε συνεργασία με το θίασο της κυρίας Κατερίνας παρουσιάζει το έργο Τα παιδιά μας οι κέρβεροι. Τα επόμενα δέκα χρόνια μαζί με τον Ασημάκη Γιαλαμά έγραψαν είκοσι κωμωδίες που παρουσιάστηκαν από τους καλύτερους θιάσους και μεταφέρθηκαν με μεγάλη επιτυχία και στον κινηματογράφο. Χαρακτηριστικότερα δείγματα της δουλειάς τους είναι τα θεατρικά έργα: Δεσποινίς Διευθυντής (1963), Μιας Πεντάρας Νιάτα (1965), Τζένη Τζένη (1966), Κάτι Κουρασμένα Παληκάρια (1967), Ένας ιππότης για τη Βασούλα (1967). Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε σαν σεναριογράφος μαζί με τον Γιώργο Οικονομίδη και τον Ασημάκη Γιαλαμά το 1954 στην ταινία Χαρούμενο Ξεκίνημα. Συνολικά αναφέρονται 55 θεατρικά έργα, κωμωδίες και επιθεωρήσεις, τα οποία έγραψε ή συμμετείχε στο διάστημα 1953 με 1978.

Ο Κώστας Πρετεντέρης εργάστηκε ως χρονογράφος στον ημερήσιο τύπο, όπως οι εφημερίδες: Βραδυνή, Αθηναϊκή, Καθημερινή, Ελευθεροτυπία. Τη δεκαετία του ’60 συμμετείχε σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές, όπως: Το Ημερολόγιο ενός Θυρωρού, Τα καθημερινά του καθημερινού με τον Δημήτρη Χορν, Το Νυφικό Κρεβάτι με την Έλλη Λαμπέτη και τον Δημήτρη Χορν. Στην τηλεόραση έγραψε τα σενάρια για αρκετές τηλεοπτικές σειρές: Ο Κύριος Συνήγορος (1970), Η Κοκορόμυαλη, Η Γειτονιά μας (1972), Ο Ονειροπαρμένος (1973), κ.ά..

Το 1998 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Εστία βιβλίο με τρία θεατρικά έργα του Κώστα Πρετεντέρη με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατό του. Το βιβλίο περιλαμβάνει τα έργα: Ο κουνενές, το τελευταίο που έγραψε, Η κόμισσα της φάμπρικας και Ενας ιππότης για τη Βασούλα που έγραψε από κοινού με τον Ασημάκη Γιαλαμά.

Ο Πρετεντέρης ήταν πατέρας του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη.

Ενδεικτική φιλμογραφία

  • Χαρούμενο Ξεκίνημα (1954) μαζί με τους Γιώργο Οικονομίδη και Ασημάκη Γιαλαμά
  • Μικροί και μεγάλοι εν δράσει (1963) μαζί με τον Ασημάκη Γιαλαμά, βασισμένη σε θεατρικό τους έργο
  • Δεσποινίς Διευθυντής (1964) μαζί με τον Ασημάκη Γιαλαμά, βασισμένη σε θεατρικό τους έργο
  • Τζένη, Τζένη (1966) μαζί με τον Ασημάκη Γιαλαμά, βασισμένη σε θεατρικό τους έργο
  • Κάτι κουρασμένα παλικάρια (1967) μαζί με τον Ασημάκη Γιαλαμά, βασισμένη σε θεατρικό τους έργο
  • Ένας ιππότης για τη Βασούλα (1968) διασκευή από τον Γιάννη Δαλιανίδη ενός θεατρικού έργου του ίδιου και του Ασημάκη Γιαλαμά
  • Ο φαφλατάς (1971) διασκευή από τον Ντίνο Δημόπουλο και τον Λάκη Μιχαηλίδη ενός θεατρικού έργου του ίδιου
  • Ο τρελοπενηντάρης (1971) σεναριογράφος της κινηματογραφικής διασκευής ενός θεατρικού έργου του
  • Τι 30, τι 40, τι 50 (1972) μαζί με τον Ασημάκη Γιαλαμά διασκευάζουν για τον κινηματογράφο ένα δικό τους θεατρικό έργο

Τηλεόραση

Ο Κώστας Πρετεντέρης ήταν ο σεναριογράφος της δεύτερης ελληνικής τηλεοπτικής σειράς και πρώτης μεγάλης τηλεοπτικής επιτυχίας, καταφέρνοντας να μπει στα σπίτια του μέσου Έλληνα και να τον κάνει να γελάσει κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ελληνικής τηλεόρασης (1970-1978).

  • Ο κύριος συνήγορος (1970-72, ΥΕΝΕΔ), με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Μιχαλόπουλο
  • Ο κύριος, η κυρία και η μαμά (1971-73, ΥΕΝΕΔ) οικογενειακή σειρά
  • Η κοκκορόμυαλη (1971-73, ΥΕΝΕΔ) με πρωταγωνίστρια την Κατερίνα Γιουλάκη
  • Η γειτονιά μας (1972-77, ΥΕΝΕΔ) με πρωταγωνιστές τον Μάκη Δεμίρη και την Σάσα Καστούρα
  • Τα παιδιά του Ζεβεδαίου (1973-75, ΕΙΡΤ) με πρωταγωνιστές τον Γιάννη Μιχαλόπουλο και την Κατερίνα Γιουλάκη
  • Ο ονειροπαρμένος (1973-75, ΥΕΝΕΔ) με πρωταγωνιστή τον Κώστα Βουτσά
  • Ο άνθρωπος μας (1975-76, ΥΕΝΕΔ) με πρωταγωνιστή τον Κώστα Βουτσά σε μια συνέχεια του Ονειροπαρμένου
  • Εκείνες κι εγώ (1976-77, ΥΕΝΕΔ) με πρωταγωνιστή τον Λάμπρο Κωνσταντάρα
  • Ο δρόμος (1977-80, ΥΕΝΕΔ)* με πρωταγωνιστές τον Νίκο Ρίζο και την Μάρθα Καραγιάννη
  • Το ημερολόγιο ενός θυρωρού (1979-82, ΥΕΝΕΔ)* με πρωταγωνιστές τον Βασίλη Μπουγιουκλάκη και την Κατερίνα Γιουλάκη


(*) Η τηλεοπτική σειρά Ο δρόμος δεν έληξε με τον θάνατο του Πρετεντέρη τον Δεκέμβριο του 1978, αλλά συνεχίστηκε σε κείμενα του Πάνου Γλυκοφρύδη και αργότερα του Κώστα Παπαπέτρου. Ακόμη, η δημοφιλή ραδιοφωνική εκπομπή του Πρετεντέρη Το ημερολόγιο ενός θυρωρού, επιλέχτηκε μόλις λίγους μήνες μετά τον θάνατό του να μεταφερθεί στην τηλεόραση με τον ίδιο τίτλο, με τα κείμενα να αναλαμβάνουν κατά τη διάρκεια προβολής της ο Χρήστος Δοξαράς, ο Ερρίκος Θαλασσινός, ο Γιώργος Κωνσταντίνου και ο Κώστας Παπαπέτρος, ενώ αντίστοιχα τη σκηνοθεσία υπέγραφαν κατά καιρούς ο Μεγακλής Βιντιάδης, ο Ερρίκος Θαλασσινός, ο Γιώργος Κωνσταντίνου και ο Δημήτρης Νικολαΐδης


Πολλές φορές, οι τηλεοπτικές επιτυχίες ανακυκλώνονται σε remake. Έτσι, η τηλεοπτική σειρά του Πρετεντέρη «Ο κύριος συνήγορος», μεταφέρθηκε είκοσι χρόνια μετά την πρώτη της προβολή ξανά στους τηλεοπτικούς δέκτες, με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Τσιβιλίκα, αλλά όόχι με ανάλογη επιτυχία. Ωστόσο, η σύζυγος του Πρετεντέρη Άννα, πρότεινε στον Γιάννη Μπέζο να φτιάξουν ένα remake του σήριαλ «Εκείνες κι εγώ», επίσης είκοσι χρόνια μετά την πρώτη του προβολή. Η διαφορά με το προηγούμενο remake, ήταν πως το συγκεκριμένο remake είχε επιτυχία. Και οι δύο «ανακυκλώσεις» πραγματοποιήθηκαν στον ιδιωτικό σταθμό ANT1 (το 1990 και το 1996, αντίστοιχα), και χρησιμοποιήθηκαν με μικρές αλλαγές τα αυθεντικά κείμενα.

Ραδιόφωνο

Ο Κώστας Πρετεντέρης δε μεσουράνησε μόνο ως θεατρικός και κινηματογραφικός συγγραφέας, αλλά και γράφοντας κείμενα για ραδιοφωνικές εκπομπές. Κυρίως τη δεκαετία του ’60, οι εκπομπές του ήταν πρώτες σε δημοτικότητα. Κάποιες από αυτές ήταν: Τα καθημερινά του καθημερινού με τον Δημήτρη Χορν και Το ημερολόγιο ενός θυρωρού με τον Παντελή Ζερβό, την Σαπφώ Νοταρά, τον Σταύρο Ξενίδη και τον Γιάννη Βογιατζή. Η δημοφιλία του Ημερολόγιου ενός θυρωρού, το οδήγησε στην τηλεοπτική του διασκευή, όμως μετά τον θάνατο του δημιουργού του.

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
Lists
Kostas Pretenteris is in following lists
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Kostas Pretenteris
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes