peoplepill id: jan-remees-modderman
JRM
Netherlands
2 views today
2 views this week
Jan Remees Modderman
Dutch lawyer

Jan Remees Modderman

The basics

Quick Facts

Jan Remees Modderman
The details (from wikipedia)

Biography

Jan Remees Modderman (Groningen, 1778 - Semarang, 1834) was een Nederlands en Nederlands-Indisch advocaat, rechtsgeleerde en hoofdinspecteur van 's Rijks Belastingen te Groningen.

Loopbaan

Jan Remees Modderman, zoon van de Groningse industrieel en patriot Jan Modderman en Angelique Esther Elin, promoveerde in 1799 aan de Universiteit van Groningen en vestigde zich na zijn studie als advocaat in Veendam. In 1808 was hij voorzitter van het gemeentebestuur van Veendam en in 1811 onderprefect van het arrondissement Winschoten, onder de titel "Sous Prefect van het Oldampt (sic) en Westerwolde". In zijn ambt als sousprefect deed hij veel voor de verbetering van wegen en voetpaden. Ook zette hij zich in voor de bewoners van zijn arrondissement. Zo bereidde hij samen met jhr. G. Horenken van Alberda de oranjeopstand voor en zocht verbinding met het kozakkenleger van Baron Rosen nadat de Fransen na de val van Napoleon moesten vluchten. Hij voerde ook het commando over 400 man van de landstorm uit het arrondissement Winschoten, dat onder andere deelnam aan het beleg van Delfzijl (1813-1814). Modderman richtte zich ook tot de Koning om zich sterk te maken voor meer dan 1900 landbouwers die meer beschermende rechten op de landbouw wilden verkrijgen.

Nadat de functie van sousprefect werd opgeheven vestigde Modderman zich als advocaat in Groningen. Later werd hij controleur bij 's Rijks Belastingen in Harlingen, waarna hij in 1819 hoodinspecteur in Groningen werd.

Van 6 juli 1824 tot 1 juli 1827 was Modderman lid van de Provinciale Staten van Groningen.

Alhoewel Modderman aanvankelijk gefortuneerd was, geraakte hij in erbarmelijke omstandigheden, doordat hij te filantropisch ingesteld was. Daardoor was hij in 1826 genoodzaakt zich als advocaat in Batavia te vestigen.

Vrijmetselarij

Jan Remees was net als zijn vader, Jan Modderman, zijn oom Tonco Modderman en zijn zoon Remees Floris en kleinzoon Hendrik Johan George Modderman vrijmetselaar en lid van de Groninger loge L'Union Provinciale. Voor de loge stelde hij samen met Jacob Baart de la Faille II de Gezangen van de Loge L'Union Provinciale samen. In zijn voorwoord nam Jan Remees Modderman ettelijke gedichten van zijn hand op. Dichten zat blijkbaar in de familie, want net als zijn oom Tonco was Jan Remees een verdienstelijk dichter.

Bibliografie

Het Moddermanspad van Bourtange naar Over de Dijk
Het Moddermansdiep in Over de Dijk
  • Herdenking aan den slag bij Waterloo, op het feest zijner 13e verjaring, te Batavia gevierd den 23sten Juni 1828 (1828)
  • Bataille de Waterloo (1828)
  • Hulde aan den slag bij Waterloo, ter gelegenheid van het feest zijner 13de verjaring, te Batavia gevierd den 23sten Juni 1828 (1828)
  • Modderman, J.R. en Baart de la Faille, J. Gezangen voor de loge L'Union Provinciale in het 0. van Groningen (1825), Groningen
  • "Rekwest en inlichtende memorie", d.d. december 1823, aan den Koning, ter verkrijging van een tijdelijk verbod van, en voortdurend bezwaar op den invoer van peulvruchten.(1823), Groningen
  • Iets over de te dezer dagen door de stad Groningen op nieuw, over het Oldambt, Westerwoldingerland, het Gorecht en Sappemeer geprætendeerde superioriteit (1816), uitg. J. Oomkens, Groningen
  • Mijne droom over de gevolgen van de algemeene volkswapening in deze dagen tot opwekking van zijne landgenooten in het licht gegeven (1815), uitg. B. van der Kamp, Groningen
  • Theses iuridicae inaugurales (1799), uitg. Jacob Dikema, Groningen (proefschrift)

Moddermansdiep, -pad en -straat

  • Als herinnering aan het betekenis van Jan Remees Modderman voor de ontsluiting van het Oost-Groningse gebied is het Moddermansdiep naar hem genoemd. Dit kanaal heette oorspronkelijk het Sellingerdiep en liep van de Ruiten Aa bij Rijsdam naar de vesting Bourtange. De aanleg van het kanaal had strategische redenen. Het zorgde voor voldoende water in het moerasgebied rond de vesting en voorzag de vestinggrachten van water. Het inmiddels gedempte deel van Over de Dijk tot Bourtange, een zandweg van circa 2,5 kilometer, heeft de naam Moddermanspad gekregen.
  • Ook is er een straat in Veendam naar hem genoemd.
The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
Lists
Jan Remees Modderman is in following lists
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Jan Remees Modderman
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes