Guillermo Kolischer
Quick Facts
Biography
Guillermo (Wilhelm) Kolischer (Brodi, llavors Imperi Rus, actual Ucraïna, 16 d'abril de 1890 - Montevideo, Uruguai, 17 de gener de 1970) fou un pianista i pedagog polonès nacionalitzat uruguaià. Fou el pare de la també pianista Janina de Fitermann.
Amb una sòlida base d'estudis deixà la seva ciutat natal per a traslladar-se a Berlín el 1906. Allà ingressà en la Imperial i reial Acadèmia de Música i començà els estudis de piano amb Heinrich Barth, sent els seus companys de classe Arthur Rubinstein, Harry Neuhaus, Karol Szymanowski i Stohierman. A més d'aquest grup europeu, Kolischer es relacionà amb tres joves uruguaians que llavors cursaven estudis en la Reial Acadèmia de Berlín: César Cortinas, Camilo Giucci (fill) i Vicente Pablo. A principis del 1914 i després de fer gires de concert amb molt d'èxit per Europa, Kolischer viatjà a Sud-america i s'establí a Uruguai, durant més de mig segle dividí les seves activitats en actuacions i ensenyances. En aquesta última tessitura, entre altres alumnes tingué a Néffer Kröger.
La labor musical de Kolischer a l'Uruguai fou vasta i de gran importància en molts aspectes. Dues generacions de pianistes –diversos d'ells de nivell internacional—foren deixebles del mestre. A més, escombrant antics conceptes, va convèncer al Montevideo d'aquesta època de què interpretar música era quelcom més que moure els dits sobre un teclat i el tant nomenat adorno de principis de segle, abolint d'arrel molts defectes i falsos efectes, propers a la cursileria, i donant a la professió de d'intèrpret de piano la profunditat musical que té. Des que fundà el Conservatori Musical Kolischer el 1916, anà cada vegada més dedicant-se a l'ensenyança, abandonant el que podia haver estat, al mateix que el seu amic Rubinstein, una carrera internacional de virtuós. El 1949 es fundà a Montevideo la Fundació Chopin d'Uruguai, el propòsit de la qual fou establir un Concurs Chopin i atorgar al pianista guanyador una beca d'estudis a Europa.
Bibliografia
- Diccionario de la Música Española e Hispanoamericana Volum. Nº. 6, pàg. 665 (ISBN 84-8048-303-2)