peoplepill id: dust-ali-khan-moayyer-al-mamalek-nizam-al-dawla
DAKMANA
Iran
2 views today
3 views this week
Dust Ali Khan Moayyer al-Mamalek Nizam al-Dawla
Iranian politician

Dust Ali Khan Moayyer al-Mamalek Nizam al-Dawla

The basics

Quick Facts

Intro
Iranian politician
Places
Gender
Male
Birth
Death
Age
52 years
Positions
Moayyer al-Mamalek
Dust Ali Khan Moayyer al-Mamalek Nizam al-Dawla
The details (from wikipedia)

Biography

دوستعلی‌خان معیرالممالک

دوستعلی‌خان مُعَیّرالممالک، متولد سال ۱۲۳۶ قمری (۱۱۹۹ و ۱۲۰۰ خورشیدی) و درگذشته در اوایل سال ۱۲۹۰ قمری (۱۲۵۲ خورشیدی)، ملقب به نظام‌الدوله، از رجال دورهٔ قاجار و خزانه‌دار و رئیس ضرابخانه در دورهٔ ناصرالدین‌شاه قاجار بود.

زندگی

دوستعلی‌خان اصالتا اهل روستای ابرسج شهر بسطام بود. دوستعلی‌خان معیرالممالک تنها پسر حسینعلی‌خان معیرالممالک خزانه دار و رئیس ضرابخانه شاهی بود. مادرش شیرین شاه خانم بسطامی دخترعموی پدرش بود. پس از درگذشت پدر در سال ۱۲۷۴ هجری قمری، تمام مقامات او را از جمله خزانه‌داری، ریاست ضرابخانه شاهی و حکومت یزد و گیلان، به ارث برد. از یاران نزدیک مستوفی‌الممالک بود. با توسعهٔ انحصار خزانه دولتی و ضرابخانهٔ شاهی ثروت کلانی اندوخت. او نیز مانند مستوفی الممالک از جناح محافظه‌کار دربار قاجار بود و با میرزا حسین‌خان سپهسالار و اصلاحات او مخالفت داشت. امین‌الدوله در خاطرات خود معیرالممالک را متهم به سوء استفاده از مقامش برای اختصاص معاملات دولتی به خود، می‌کند. و نقل می‌کند که در برابر شاه لباس مندرس می‌پوشیده و اظهار فقر و تنگدستی می‌کرده‌است. در اواسط سلطنت ناصرالدین شاه، هنگامی که دستگاه ضرب سکه، که با ضرب سکه در اوزان دقیق و برابر، تقلب در عیار سکه‌ها را دشوار می‌کرد، خریداری شد، معیرالممالک اجازه استفاده از دستگاه را نداد و به ضرب سکه به طریق سنتی ادامه داد. معیرالممالک در سال ۱۲۸۳ هجری قمری، عصمت‌الدوله دختر ناصرالدین شاه را برای پسر ده ساله‌اش، دوست‌محمد خان به زنی گرفت. در مراسم ازدواج دختر شاه را بر پشت فیل نشاندند و از اندرون شاهی به منزل داماد آوردند. تعدادی از اروپاییان در سفرنامه‌های خود از این عروسی یاد کرده‌اند.

معیرالممالک پس از ورم و سیاه شدن لثه و گذراندن شبی در اغما در ۱۸ صفر ۱۲۹۰ درگذشت. نوهٔ او، دوستعلی معیری، وفات وی را بر اثر داروهای مسمومی می‌داند که طبیب احتمالاً به تحریک سپهسالار، برای درمان ورم لثه به‌کار برده‌است.

آثار معماری

معیرالممالک مسئولیت امور معماری دربار ناصرالدین شاه را برعهده داشت و در این مقام توانست زمینه را برای بروز خلاقیت معماری در عصر خودش فراهم کند. دو بنای مهم عصر قاجار، تکیه دولت و شمس‌العماره هردو به فرمان ناصرالدین شاه و زیرنظر او ساخته شد. او همچنین چندین بنای عام‌المنفعه و شخصی ساخت که بعضی از لحظ معماری ارزشمند هستند. شبستان مسجد جامع عتیق، بازارچه معیر، مسجد معیر، جلوخان معیر، آب انبار معیر، کوچه باغ معیر، مدرسه معیر و حمام معیر از بناهای اوست. او بر بناهای باغ معیر در تهران که از ساخته‌های پدرش بود، قسمت‌هایی افزود و اندرونی سمت شرقی باغ را بنا نهاد و در زیبا کردن ساختمان‌های قدیمی باغ کوشش کرد. بنای فعلی باغ فردوس نیز به دستور او ساخته شده‌است.

بناهایی که زیرنظر او ساخته می‌شدند، اغلب به نحوی از سرمشق‌های اروپایی پیروی می‌کردند.

علاقه به هنر

معیرالممالک علاقه زیادی به جمع‌آوری آثار هنری داشت. او به خصوص به هنر اروپایی توجه نشان می‌داد و در خانه خود مجموعه بزرگی از اینگونه اشیاء جمع‌آوری کرده بود. میرزا مهدی خانشقاقی مجموعه شخصی او را چنین تشریح می‌کند:

«قریب سیصد اتاق در خانه‌های ایشان مملو از قالی و قالیچه بود که روی هم فرش گشته؛ در بعضی اتاق‌ها دو یا سه فرش روی هم مفروش گشته بود. انبارهای چینی‌خانه از چینی‌های قدیم و جدید، اتاق‌های بلورخانه متعدد و در تمام این اتاق‌ها چندین ساعت قیمتی و اسباب چراغ و غیره و هم انبارهایی از آهن آلات فرنگی، از قبیل بخاری‌های سنگ مرمر و چدن و برنج و مطلا و برنز، و در تمام اتاق‌ها چهل‌چراغ‌ها و جارهای بلور و آینه‌های بدن نما و در بعضی اتاق‌ها و انبارها، صندوق‌های امتعه اروپایی تا به سقف در روی هم چیده شده بود.»

ساموئل گرین بنجامین، نخستین وزیرمختار آمریکا در ایران، در سفرنامهٔ خود شمه‌ای از ذوق معیرالممالک را چنین توصیف می‌کند:

«معیرالممالک شخصی بود با ظرافت طبع و از صنایع خیلی تشویق می‌نمود و سلیقه را به درجهٔ کمال رسانیده بود. [...] نقاشی‌ها و خطوط خوب و مهرهای بسیار قشنگ ایرانی را جمع کرده‌بود و به واسطهٔ این ذوق بود که گرانبهاترین کتب خطی ایران را به دست آورد.»

فرزندان

نامتولد/مرگنام مادریادداشت‌ها
دوستمحمدخان معیرالممالک۱۲۷۳−۱۳۳۱ماه نساء خانمپس از پدر وارث مشاغل او شد. عصمت‌الدوله دختر ناصرالدین شاه را به همسری گرفت و صاحب چهار فرزند شد، از جمله دوستعلی معیری (نقاش و نویسنده) و عصمت‌الملوک معیری (که با حسن مستوفی ازدواج کرد)
نورمحمدخانماه نساء خانمدر پانزده سالگی در رشت درگذشت
زهرا خانمماه نساء خانمبه ازدواج میرزا زین‌العابدین خاتون‌آبادی امام جمعه تهران درآمد. صاحب چهار فرزند شد، از جمله دو پسر: میرزا ابوالقاسم خاتون‌آبادی (امام جمعه تهران پس از پدرش میرزا زین‌العابدین) و سید محمد امام‌زاده (امام جمعه تهران پس از برادرش میرزا ابوالقاسم)
فاطمه خانمماه نساء خانمبه همسری پسرعمویش علیخان والی درآمد. سردار همایون (شهردار تبریز و فرمانده بریگارد قزاق) فرزند اوست.
محمدخان حشمت‌الممالک
محمدحسن‌خان مؤیدخلوتخدیجه خانم
دختر آقامحمدرضا تاجر کاشانی
صاحب دو فرزند شد، حسینعلی معیری و بیوک معیری (شاعر و ترانه‌سرا، متخلص به «رهی»، که به سبب تخلصش به رهی معیری شهرت دارد)
ابوالفتح‌خان مؤیدحضورخدیجه خانم
دختر آقامحمدرضا تاجر کاشانی

پانویس

  1. مطلع الشمس (سفرنامه ناصرالدین شاه).
  2. امانت، عباس. ص ۵۰۹
  3. امین‌الدوله. صص ۱۸–۱۹
  4. امین‌الدوله. ص ۱۹
  5. امین‌الدوله. ص ۵۰
  6. معیری، دوستعلی. صص ۴۱–۴۲
  7. معیری، دوستعلی. ص ۴۲
  8. جایگاه دوستعلی خان معیرالممالک در معماری دوره قاجاریه
  9. شمس‌العماره و باغ معیر
  10. [جایگاه دوستعلی خان معیرالممالک در معماری دوره قاجاریه http://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/18839/98/image]
  11. معیری، محمدعلی: باغ معیر، مجلهٔ یغما
  12. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:dKwYKfZ_CdcJ:www.socialhistory.ir/Search/viewFish.aspx?IdFish=6871&Fish=true+&cd=5&hl=en&ct=clnk&gl=ir

منابع

  • دائرةالمعارف فارسی (به سرپرستی غلامحسین مصاحب)
  • امین‌الدوله، علی‌خان (۱۳۴۱خاطرات سیاسی امین‌الدوله، تهران: امیرکبیر
  • معیری، دوستعلی (۱۳۶۱رجال عصر ناصری، تهران: نشر تاریخ ایران
  • امانت، عباس (۱۳۸۴قبلهٔ عالم، تهران: کارنامه، شابک ۹۶۴-۴۳۱-۰۴۹-۷

پیوند به بیرون

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
Lists
Dust Ali Khan Moayyer al-Mamalek Nizam al-Dawla is in following lists
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Credits
References and sources
Dust Ali Khan Moayyer al-Mamalek Nizam al-Dawla
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes