peoplepill id: dorimedont-popovici
DP
Austria-Hungary Romania
2 views today
2 views this week
Dorimedont Popovici
politician

Dorimedont Popovici

The basics

Quick Facts

Intro
politician
Work field
Gender
Male
Place of birth
Rușii-Mănăstioara
Place of death
Sighet prison
Age
76 years
The details (from wikipedia)

Biography

Dorimedont Popovici
Date personale
Născut Dorimedont Popovici
Rușii-Mănăstioara, Udești, Suceava, România Dorimedont Popovici
Decedat (76 de ani) Dorimedont Popovici
Închisoarea Sighet, România Dorimedont Popovici
CetățenieDorimedont Popovici Austro-Ungaria
Dorimedont Popovici Regatul României
Dorimedont Popovici România Dorimedont Popovici
Ocupațieom politic Dorimedont Popovici
Membru al Camerei Deputaților a RomânieiDorimedont Popovici

Partid politicPartidul Național-Țărănesc

Dorimedont Popovici, cunoscut ca Dori Popovici (n. 10 decembrie 1873, satul Rușii Mănăstioarei, Ducatul Bucovinei, Austro-Ungaria - d. 12 iunie 1950, închisoarea Sighet) a fost un om politic român, care a îndeplinit funcția de ministru pentru problemele Bucovinei. A fost unchiul avocatului Traian Popovici (1892-1946), fost primar al orașului Cernăuți. A fost fiul preotului Leon Popovici și frate cu Grigore Popovici.

A urmat cursurile școlii primare la Suceava și studiile secundare la Cernăuți, unde și-a susținut examenul de maturitate în anul 1892. A fost absolvent al Facultății de Drept de la Universitatea din Cernăuți unde a obținut titlul de doctor în drept. După absolvirea facultății a fost angajat la procuratura de finanțe Cernăuți, apoi la Direcția Generală a Bunurilor Fondului Bisericesc din Bucovina, în perioada 1897-19i07 unde o vreme a fost administrator adjunct.

Activitate politică

A fost membru în conducerea Partidului Apărărist din Bucovina (1906) și în „dirigența” Partidului Creștin Social Român din Bucovina (1908). Între anii 1910-1914 a fost deputatal curiei a III-a (română)în Dieta Bucovinei.A îndeplinit funcția de viceprimar al orașului Cernăuți (1912-1915). Dr. Dorimedont Popovici a fost numit secretar la Interne în Guvernul Bucovinei(1918), condus de Iancu Flondor. La dezbaterile Consiliului Național al Bucovinei din 27 octombrie 1918, Dr. Dori Popovici a fost ales [prin aclamații] vicepreședinte al acestui Consiliu. A fost deputat în parlamentul României (1919). A fost președinte al Comisiei Regale pentruLichidare și Unificare a Bucovinei.

După Unirea Bucovinei cu România (1918), a făcut parte din Partidul Democrat al Unirii din Bucovina, din septembrie 1919. La 13 aprilie 1920, generalul Alexandru Averescu a fost numit de regele Ferdinand I al României în funcția de președinte al Consiliului de Miniștri. După două săptămâni, regele a dizolvat Parlamentul și a convocat noi alegeri, pe care le-a câștigat Liga Poporului condusă de Averescu. În aprilie 1920, Liga Poporului a fuzionat cu o grupare desprinsă din Partidul Național Român condusă de Octavian Goga, cu o grupare a Partidului Țărănesc din Basarabia condusă de Sergiu Niță și cu o grupare desprinsă din Partidul Democrat al Unirii din Bucovina condusă de Dori Popovici. Noua organizație politică, care cuprindea astfel români din toate provinciile României Mari, și-a schimbat numele în Partidul Poporului.

Ca urmare, Dori Popovici a primit funcția de ministru de stat (fără portofoliu) pentru problemele Bucovinei în guvernele conduse de generalul Averescu (13 martie 1920 - 17 decembrie 1921 și 30 martie1926 - 4 iunie 1927). A fost membru al Partidului Național Țărănesc din decembrie 1927. În perioada interbelică s-a postat în opoziție față de profesorul universitar și politician Ion Nistor.

A lucrat ca publicist, editând printre altele ziarul „Țăranul” de la Chișinău; a publicat înziarul Apărarea Națională.

A fost arestat în noaptea de 5-6 mai 1950 și deținut, fără judecată, la închisoarea Sighet, unde a murit după aproximativ o lună, la 12 iunie 1950, ca urmare a condițiilor de viață de acolo.

Publicații

  • Discurs istoric pentru popor, rostit la serbarea națională la mormântul lui Ștefan cel Mare în Putna, la 2/25 iulie 1904, Suceava, 1904

Referințe

Bibliografie

  • Ion Mamina, Ion Scurtu, Guverne și guvernanți. 1916-1938. Silex, București, 1996, p. 227
The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
Lists
Dorimedont Popovici is in following lists
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Credits
References and sources
Dorimedont Popovici
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes