peoplepill id: dinu-grigorescu
DG
3 views today
13 views this week
Dinu Grigorescu
journalist

Dinu Grigorescu

The basics

Quick Facts

Intro
journalist
Work field
Gender
Male
Age
86 years
The details (from wikipedia)

Biography

Dinu Grigorescu
Date personale
Născut (81 de ani) Dinu Grigorescu
Ocupațiejurnalist Dinu Grigorescu

Dinu Grigorescu (n. 4 iunie 1938, Ploiești, România) este un dramaturg, poet, prozator, jurnalist și specialist în administrația publică român, fiind unul dintre cei mai prolifici dramaturgi în viață din generația optzecistă. A publicat 25 de cărți - teatru, poezie și proză, 25 comedii din care i s-au jucat 10.

Biografie

Născut la 4 iunie 1938 la Ploiești, este nepot de senator și prefect al județului Prahova și fiu al Ioanei Poescu, și a avocatului Paul Grigorescu, un apropiat al lui Iuliu Maniu, condamnat 20 de ani la muncă silnică de comuniști, fapt ce avea să-i marcheze nefast tinerețea dramaturgului.

Eliminat din școală, eliminat din liceu, evacuat din case și obligat să devină muncitor pentru a-și putea completa studiile universitare, lui Dinu Grigorescu, după absolvirea Facultății de Științe Juridice la fără frecvență, i se refuză accesul în justiție. Devine șomer apoi lucrează ca funcționar mărunt la un spital, până reușește să intre la Primăria capitalei ca jurist. Blocat de dosarul prost, nu poate accede în redacții și în viața culturală oficială unde se formau destinele scriitoricești ale epocii. Rupt de generația sa a devenit și a rămas tot timpul un singuratic.

A debutat în 1978 cu o comedie domestică, Ciripit de păsărele, la Teatrul de Comedie din București regizată de Sanda Manu și având o distribuție formată numai din monștri sacrii: Stela Popescu, Vasilica Tastaman, Iurie Darie, Stefan Tapalagă, Valentin Plătăreanu. Scriitura deloc tributară clișeelor epocii i-a asigurat autorului dramatic priză la spectatori din toate generațiile și treptat și aprecierile criticiilor de prestigiu ai epocii. Piesa s-a jucat cu săli pline o suta de spectacole.

A urmat piesa care l-a consacrat: Fluturi de noapte la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț (1982-1985) și o altă premieră oprită de cenzură, Plimbare cu telescaunul, la Teatrul Maria Filloti din Brăila, regia Constantin Codrescu.

În 1988 debutează în Colecția Rampa a Editurii Eminescu unde i se publică versiuni ale primele două comedii.

Imediat după revoluția din 1989, Dinu Grigorescu a înființat împreună cu regizorul Tudor Mărăscu, Societatea Teatrală Scorpion, cu primul teatru particular din România postdecembristă și publicațiile săptămânale Scorpion, cu Suplimentul Rampa - serie nouă, și Trei pe un balansoar (redactori șefi George Genoiu și dr.Ion Bogdan).

La 26 decembrie 1992 este numit prin decizia Primul Ministru Theodor Stolojan Secretar General al municipiului București. A lucrat cu 4 primari generali (1991-1999) experiențe descrise în volumul de proză memorialistică “Divina Primărie”. În aceasta caliate a colaborat în multe programe culturale naționale și internaționale, în demararea acțiunilor de retrocedarea imobilelor către foștii proprietari, reformarea legislației locale și în acțiuni de pionerat vizînd ocrotirea copiilor străzii colaborând cu “Salvați copiii” și asociația catolică umanitară “Concordia” de la Viena.

A reprezentat capitala țării la numeroase întâlniri și dialoguri internaționale pe trei continente și la Bruxelles cu înalți reprezentanți ai Consilului Europei.

În anul 2002 devine Consilier Personal al noului Premier Adrian Năstase și Subprefect al Capitalei, fiind ulterior demis cu întreaga conducere a prefecturii, momente ce sunt incluse în cartea Farse la Palatul Victoriei.

Din 1997 este Președinte fondator al Fundației Spirit Românesc Pro Arte și Caritate și coordonează editura de teatru Ghepardul, unde iși va publica o parte din comedii dar și piese ale unordramaturgi valoroși români și străini (Ion Groșanu, Marcel Tohatan, O.Soviany, Lao She, Liao Yimei, Alexandra Ares și Emil Lungeanu).

La 65 ani părăsește definitiv munca administrativă de pe poziția de Director la Cabinetul Președintelui Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, fiind recompensat cu diplome guvernamentale pentru serviciile aduse în administrația locală din Romania.

Meritele din cariera sa administrativă au fost răsplătite și cu Ordinul Francesco de Miranda conferit de președintele Venezuelei în l997 la propunerea ambasadorilor țărilor bolivariene și Diploma de excelență Samuel David pentru curajul și inteligența cu care promovează prietenia româno-americană, oferită de Consulatul General al României de la New York, dar și de numeroase scrisori de mulțumire de la ambasadori ai SUA, Franței, Austriei și de la Casa Albă.

A primit Premiul Asociației Scriitorilor din capitală pentru satira necruțătoare Valsul lebedelor montată și la televiziunea română în 1994. Trei ani mai târziu a fost invitat să–și prezinte volumele de teatru „Iadul vesel, 7 comedii jucate” și „Estul sălbatic – 5 comedii inedite” la Centrul Cultural Român de la New York în prezența lui Andrei Serban, Nina Cassian și a altor prestigioși artiști din diaspora. În 2004 a primit un premiu pentru întreaga activitate de comediograf acordat de asociația umoristică “Păcală” și a revistei umoristice “Harababura” conduse de regizorul Geo Saizescu.

Este de menționat și faptul că Dinu Grigorescu a sprijinit două festivaluri naționale I. L. Caragiale, un festival de la Sibiu, numeroase inițiative actoricești, colaborări culturale cu omologi din Ungaria și China, fără să-și promoveze comediile la instituțiile teatrale ale municipalității, cu excepția Teatrului Evreiesc de Stat unde i s-a prezentat satira „Nuntă cu miliardar”(1997-2001).

Apreciat și controversat, aplaudat și invidiat, Dinu Grigorescu, a știut și a putut depăși situații dificile de viață, marginalizări în carieră, nedreptăți, dovedind competență, rapiditate în acțiuni, curaj, echidistanță, omenie și un fond de altruism recunoscut de majoritatea celor care au lucrat cu el atât în administrație cât și în sfera literaturii și artei.

Publicații

  • Ciripit de păsărele și Fluturi de noapte”, 1998, Editura Eminescu.
  • Acvariul cu rechini”, poezii, 1992, Editura Info Press.
  • Sharks in aquarium”, poezii, 1993, Editura Olimp, ISBN 973-96180-4-9
  • “Poeme scrise pe un geamantan”, poezii, 1995, Editura Olimp.
  • “Regele broaștelor”, 1995, în ciclul “Dinu Grigorescu Comedii de la A la Z
  • “Valsul lebedelor”, 1995 în ciclul “Dinu Grigorescu Comedii de la A la Z”
  • “Ciripit de păsărele”, 1995 în ciclul “Dinu Grigorescu Comedii de la A la Z”
  • “Iadul Vesel” șapte comedii jucate “ (Nuntă cu dar, Ciripit de păsărele, Iadul vesel, Jaguar Party, Miss Tranzițtia, Valsul lebedelor și Fluturi de noapte”) Editura RAI Coresi. ISBN 973-570-066-2
  • “Estul Sălbatic - Cinci comedii: Demolarea Sfantului Duh, Ruleta americană, Sarpele boa, Bunica la Istanbul și Estul sălbatic.” 1997
  • “Dresură de cuvinte”, poeme, 1998, Editura didactică și pedagogică.
  • “The Wild East: Three Comedies,“ Editura Olimp, 1998.
  • “Schimbare de sex: Cinci comedii: Nuntă cu miliardar, Blonda brunetă, Foșnetul banilor, “Invitatie la recepție și Schimbare de sex. Editura Meridiane, 2001.
  • “Comedii la microfon”, versiuni radiofonice pentru Valsul Lebedelor, Bunica la Istanbul și Ciripit de păsărele. Editura Meridiane 2001.
  • “Le Gazouille des oiseaux”, 2003.
  • “Album de familie”, Colecția Destine prahovene, Editura Art Ploiești, 2004.
  • Divina primărie” memorii agreabile , Editura Ghepardul, 2004.

Alte comedii publicate, în 2004:

  • “Nuntă cu girofar”,
  • “Femeia gonflabilă”,
  • “Soacra cibernetică”,
  • “Foșnetul Banilor”, “
  • Audiență la Dumnezeu”- Editura Palimpsest, Clubul dramaturgilor, 2005.
  • “Liber în Orașul interzis”,jurnal chinez, Leo Butnaru , Horia Gîrbea, Mircea Ghițulescu și Dinu Grigorescu segmentul “Insemnări vesele pe spinarea dragonului”, 200.7
  • „Schimbare de sex” spectacol lectura la Clubul Dramaturgilor, regia Dan Tudor cu actori de la Teatrul Național I.L. Caragiale și Teatrul de Comedie, 3 martie 2008.

Lansare de cărti la 70 ani la Biblioteca Metropolitană - 5 iunie 2008:

  • „Memorii pikante”
  • „Karagiale stelist, careul dramaturgilor”
  • „Impas”, piesa de Tuncer Cucenoglu, dramarurg turc contemporan, traducere de Despina Grigorescu

Teatru complet – 10 volume

  • Comediile mele, Vol 1 (Autostrada broaștelor, Foșnetul banilor și Nuntă cu girofar), note de lectură Mircea Ghițulescu și regizorul Mihai Lungeanu, Dec. 2008.

Autostrada broaștelor, premieră absolută –Teatrul Național Radiofonic prezentată la postul România Actualități, emisiunea Comedia de Sămbătă Seara, 3 ianuarie 2009 cu George Mihaiță în rolul minstrului de la transporturi

  • Versuri pe patru roți

Călatorii, În Tirol cu mașinuța de scris, Serpentine lirice, ian. 2009

Comediile mele. Vol. 2 (5 piese) In curs de apariție:

„Rinocerul îndrăgostit”, comedie romantică din dramaturgia chineză contemporană, piesă scrisa de Liao Yimei și tradusă de profesorul univ. Ding Chao , proiect Dinu Grigorescu acceptat de Mircea Diaconu va avea premiera absolută pe data de 26 februarie la Teatrul Nottara. Regia Mihai Lungeanu.

Aprecieri critice

Comedia Inteligenta de Valentin Silvestru, Romania Literara 1986Profil Dinu Grigorescu - Istoria Literaturii Romane – Dramatrurgie, Mircea Ghițulescu, 2008Dicționarul Scriitorilor Contemporani, editat de Academia Româna (la litera G) 2006.Monografia lui Dinu Grigorescu scrisa de Emil Luneganu – „Tartor în infernul comediei: manierismul comediilor lui Dinu Grigorescu lansată ta la Teatrul de Comedie în Decembrie 2008.

Viața personală

Căsătorit cu Despina Lungu (octombrie 1962). Are doi copii, Darie Grigorescu și Alexandra Grigrescu, cunoscută drept Alexandra Ares.

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
Lists
Dinu Grigorescu is in following lists
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Credits
References and sources
Dinu Grigorescu
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes