Carmen Bulzan (n. 13 iunie 1953, Drobeta Turnu Severin) profesor universitar doctor în sociologie, autoarea manualului de Sociologie pentru elevii de liceu și a cursurilor de Sociologia educației pentru studenți, membru al Asociației Internaționale de Sociologie (ISA) și al Asociației pentru Educarea Profesorilor din Europa (ATEE). Promotoare a latinității și romanității în spațiul european, a inițiat proiecte europene de promovare a valorilor identitare românești și descoperire a elementelor comune din cultura română cu a altor țări europene (în special spațiul latin), inițiind acțiuni în țară și străinătate, precum: Școala Dunăreană, Colocviile interculturale Calea Traiană, Itinera traiani, Don Quijote și valorile umane, Parteneriatul școală-muzeu ș.a.În activitatea de cercetare științifică a studiat opinia publică în cadrul Institutului Român pentru Sondarea Opiniei Publice (IRSOP) și a realizat cercetări de teren care s-au finalizat cu publicații în volume ale Academiei Române, fiind preocupată de fenomenul strămutării satelor din Clisura Dunării.
Adeptă a educației altfel, a inițiat proiecte educaționale europene cu elevi și studenți în Italia, Spania, Franța, Serbia, în calitate de președintă a Asociației Culturale Iuventus Traiani, membru al Fundației de Studii Clasice Italica (Spania) și Amigos de los museos (Spania).
Autoare a mai multor volume de poezie, jurnale de călătorie, eseuri, Carmen BULZAN a tradus și publicat prima Antologie poetică a lui Miguel de Unamuno. De același autor a tradus romanul Amor y pedagogía (Dragoste și pedagogie). A tradus, de asemenea, La obra by Trajano (Opera lui Traian) a lui Ramón de Basterra, prima carte scrisă în limba spaniolă despre România, o mărturie a diplomatului spaniol la Marea Unire.Este membru al Uniunii Scriitorilor, membru fondator al Societății Scriitorilor Danubieni și în colectivele diverselor reviste de cultură din România, fiind Senior editor la Cronica fundațiilor.
A obținut numeroase premii de excelență și diplome de onoare, între care Diploma de onoare acordată de Asociația Vorba noastră, Viena (Austria) în 2003 și Premiul Eminescu pentru traducere, cu ocazia Festivalului Internațional de Literatură „Mihai Eminescu”, Ediția a XX-a, 2011.
Bibliorgafie
Autor
Olimpiada la disciplinele socio-umaniste, Editura Prier, 1997
Fluxurile școlare și piața muncii (o analiză de sociologie regională), Editura Prier, 1998
Sociologia educației, Editura Prier, 2000 and 2003
Logică & educație, Editura Universitaria, Craiova, 2003
Sociologia educației contemporane, Editura Universitaria, Craiova, 2004 (ediția I), 2006 (ediția a II-a)
EGO versus ME. Analiză de sociologie noologică, Editura Universitaria,Craiova, 2004
Sociologia sportului, Editura Studențească, București, 2004
Formare civică, Editura Meteor Press, București, 2006
Psihosociologie organizațională și managerială, Editura Universitaria, Craiova, 2008
Gabriel Crăciunescu, Florina Diaconu, Roxana Marinescu, Carmen Bulzan, Cornelia Balaci, Isidor Chicet – Coridorul verde al Dunării, patrimoniu ecologic și cultural/The Danube green corridor, ecologic and cultural patrimony – Apa în viața cotidiană și în sărbătoare/Water in every day and in holidays
Coordonator
Reforma în învățământul preuniversitar, Editura Școala Mehedințiului, 1999
L’éducation pour les droits de l’homme et la paix, Edition Prier, 2003
100 mots vivants, Edition Prier, 2003
Monografia Casei Corpului Didactic, Editura “Școala Mehedințiului”, 2003.
Eseuri
Don Quijote decodificat psiho-socio-logic, Editura Prier, 2005.
Videoclipe, Editura Prier, 2009.
Aduceri aminte din anii de școală, Editura Prier, 2013 (coauthor. Eleonora Săndulescu).
Ada-Kaleh- insula amintirilor, Editura Prier, 2013.
Jurnale
Jurnalul spaniol, Editura Prier, 2001.
Caminando, Editura Magic Print, 2010.
Lirică
Poeme Traiane/Poemas a Trajano, Editura Prier, 2001.