peoplepill id: baruch-ziv
BZ
Israel
1 views today
5 views this week
Baruch Ziv
An Israeli researcher of Meteorolgy and Climate

Baruch Ziv

The basics

Quick Facts

Intro
An Israeli researcher of Meteorolgy and Climate
Places
Gender
Male
Birth
Place of birth
Kfar Giladi, Upper Galilee Regional Council, Safed Subdistrict, Israel
Age
77 years
Education
Tel Aviv University
The details (from wikipedia)

Biography

ברוך זיו (נולד ב-1948) הוא דוקטור למטאורולוגיה, מרצה, חזאי וחוקר אקלים ישראלי. זיו אפיין לראשונה מערכות מזג אוויר באזור ארץ ישראל באופן מקיף ויסודי. הכשיר במסגרת חיל האוויר והאקדמיה חזאים רבים, וכתב ספרי לימוד במדעי האטמוספירה בעברית, המשמשים במוסדות הלימוד ובאוניברסיטאות ברחבי הארץ.

ביוגרפיה

נולד בכפר גלעדי ב-4 בפברואר 1948.

בשנת 1969 הוסמך כחזאי בחיל האוויר, שימש כקצין מטאורולוגיה במשך 20 שנים, והשתחרר בדרגת רב-סרן. במסגרת שירותו הצבאי כיהן כחזאי הראשי וכמפקדהּ הראשון של התחנה לקליטת השידורים הדיגיטליים של לוויינים מטאורולוגיים. זו הייתה התחנה הראשונה מסוגה בישראל, וזיו פיתח נוהלי עבודה ושיטות לעיבוד תמונות לוויינים, שסייעו בשיפור איכות החיזוי המטאורולוגי בחיל האוויר.

השכלה

ב-1978 קיבל תואר ראשון בפיזיקה, ב-1986 השלים תואר שני במדעי האטמוספירה וב-1995 קיבל תואר דוקטור במדעי האטמוספירה תחת הנחייתו של פרופ' פנחס אלפרט. את שלושת התארים קיבל באוניברסיטת תל אביב. בשנים 1996–1997 חקר במסגרת פוסט-דוקטורט בהדרכתו של פרופ' נתן פלדור באוניברסיטה העברית בירושלים. ומאז עוסק ברציפות במחקר מדעי.

קריירה מדעית ומקצועית

מחקר אקלימי ופיתוחים חדשניים

ברוך זיו עוסק במחקר ברציפות מאז שנת 1985 ועד היום, ומתמקד בחקר מערכות מזג אוויר של אזור הים התיכון, אקלים ושינויי אקלים וחיזוי מזג אוויר. פרסם 85 מאמרים מאמרים בביטאונים מדעיים בין-לאומיים, 11 מאמרים בביטאונים בעברית, והשתתף בכתיבתם של פרקים בספרי עיון.

ביצע מחקרים חלוציים שעסקו בניתוח מעמיק של מערכות מזג אוויר הייחודיות לאזורנו, למערכות המשנות את מאפייניהם בהגיען לאזורנו, ואת השפעתן על מזג האוויר במזרח התיכון ובישראל. להלן מספר דוגמאות בולטות:

במחקריו הראשונים, ניתח זיו לראשונה באופן מעמיק את תופעת השקע השרבי, הגורמת לסופות השרב האביביות בישראל, והציע תיאוריה המסבירה את המנגנון הגורם לו להיות עוצמתי ואת העובדה ששיא הופעתו באביב. למחקר זה היה המשך, בשיתוף עם קבוצה גרמנית מאוניברסיטת מינכן. ברוך זיו היה מהחוקרים הראשונים שעסקו בהשפעת התימרות הטרופיות (Tropical Plume) על המזרח התיכון. זוהי מערכת גשם המתפתחת באזורים סוב-טרופיים בהשפעת תנועתם של גושי אוויר לחים מהאזורים הטרופיים. במחקר ניתח והראה את התהליכים הקשורים בה, לראשונה באזור.

בשנת 2002 השתתף בפרויקט המחקר MEIDEX שבמסגרתו השתתף גם אילן רמון, האסטרונאוט הישראלי הראשון. על אף שמטרתו המקורית של המחקר, חקר האבק ודרכי מדידתו מהחלל, הושגה בחלקה בלבד, הפרויקט הניב פרסומים רבים, ובהם הוצגו תופעות חשמליות ביונוספרה, שצולמו מהחלל באיכות שטרם נראתה אז.

בשנים 2006–2010 השתתף יחד עם יואב יאיר, בפרויקט FLASH, במסגרתו נערך מחקר בין לאומי בחסות האיחוד האירופי שעסק בשיטפונות. זיו פיתח שני מדדים חדשים, שנועדו להתריע על סכנת ברקים וגשמים בעלי פוטנציאל שיטפוני. אינדקסים אלה אומתו כנגד אירועי שיטפונות.

ברוך זיו עסק רבות בחקר אפיק ים סוף שמהווה גורם מרכזי לשיטפונות החמורים בישראל, ובפרט בנגב. הוא פרסם, בשיתוף עם רון כהנא ופרופ' אורי דיין, מחקרים על אודות התהליכים הגורמים לשיטפונות אלה והגדיר תהליכים עיקריים האחראיים לכך. זיו השקיע הרבה ממרצו בפיתוח שיטות לזיהוי אוטומטי של מערכות מזג האוויר ושל תהליכי היווצרותן באמצעות בסיסי נתונים מדודים או באמצעות מודלים אקלימיים. על פי תפיסת עולמו, במודלים אלה יש פוטנציאל לא רק לשימור ולהדמיית נתונים, אלא גם לזיהוי המערכות עצמן. ב-2004 פרסם ביחד עם קבוצתו של פנחס אלפרט את שיטת המיון הסמי-אובייקטיבית לזיהוי המערכות הסינופטיות עבור אזור הלבנט . שיטה זו מהווה את הבסיס העיקרי למיון מערכות מזג האוויר במחקרים אקלימיים של האזור. בהמשך הוביל, ביחד עם הדס סערוני ופנחס אלפרט, פיתוחים נוספים בתחום. ביניהם שיטה חדשנית, ראשונה מסוגה בעולם, המזהה את "השקעים ההורים", שהם המצע להיווצרות שקע ברומטרי(או "השקע הבן"). פיתוח משמעותי נוסף הוא שיטה חדשנית לזיהוי המיקום היחסי של השקע ההורה בתוך המערך התרמלי שבו נוצר השקע הבן. הפעלתן של שיטות אלה הביאה לתובנות חשובות באשר למקור השקעים הברומטריים של הים התיכון ולתרחישי היווצרותם.

חקר שינויי האקלים

ברוך זיו עוסק מזה כעשרים שנה במעקב אחר שינויים החלים באקלים ישראל והים התיכון בכללותו, כביטוי לתגובת האזור לשינויים הנובעים מההתחממות העולמית. מבין פרסומיו הרבים בתחום, בולטים הדו"ח שהוגש למשרד להגנת הסביבה ב-2011, שהעיד על מגמת התחממות מהירה בקיץ והתקצרות עונת הגשם; ומאמר שמתחקה אחר שינויים במשטר הגשמים, ומזהה את המשך מגמת התקצרות עונת הגשם, ועלייה בעוצמת הגשם היומית. זיו מרבה להציג ממצאים אלה בפורומים שונים - משרדי ממשלה, כנסים מדעיים ובכלי התקשורת.

תפקידים

בשנים 2008–2021 היה חבר בוועדה המדעית המלווה את פרויקט הגברת המטר של רשות המים. בשנים 1990–2014 היה מרכז הוראה באוניברסיטה הפתוחה בתחומים פיזיקה ומטאורולוגיה, מתוכן במשך ארבע שנים היה גם ראש קבוצת הפיזיקה. בשנים 1997–2001 כיהן כראש היחידה לפיתוח אקדמי, שעסקה בפיתוחם של הקורסים הנלמדים בה (בכל התחומים) והפקתם של ספרי הלימוד, המשמשים בכל האוניברסיטאות בישראל.

מרבה להתראיין באמצעי התקשורת בנושאים הקשורים באקלים כולל בעיתונות הכתובה ובערוצי הרדיו והטלוויזיה.

הוראת המטאורולוגיה וכתיבה ספרי לימוד

במהלך שירותו הצבאי, וכקצין במילואים לאחר שחרורו, כתב ספרות מקצועית והדריך בקורסים להכשרת חזאים בחיל האוויר. מאחר שזו הייתה המסגרת היחידה להכשרת חזאים בישראל בשנות השמונים והתשעים, היה מעורב בהכשרת דורות של חזאים (ביניהם דני רופ, למשל). רבים מהחזאים המופיעים היום בתקשורת חבים חלק ניכר מהכשרתם לספרים שכתב ולכישורי ההוראה שלו.

ברוך זיו תרם תרומה מרכזית להוראת המטאורולוגיה בישראל. בשיתוף עם פרופ' יואב יאיר, כתב את הספר "מבוא למטאורולוגיה", המשמש כבסיס לקורס בשם זה באוניברסיטה הפתוחה. במסגרת הספר שני כרכים שיצאו ב-2015 במהדורה שנייה, ומשמשים כספרי הלימוד הבסיסי במטאורולוגיה באוניברסיטאות השונות בישראל.

עיקר מומחיותו הוא בתחום המטאורולוגיה הסינופטית האזורית, ואותו הוא מנחיל בקורס באוניברסיטת תל אביב משנת 1984. תחום זה מתמקד בתהליכי היווצרותן של מערכות מזג אוויר שהיקפן מאות ואלפי קילומטרים; הן נמצאות בתנועה ויוצרות את השינויים החלים במזג האוויר מיום ליום. הקורס מתעדכן בעקבות ההתפתחות המקצועית והמחקרית בתחום. סטודנטים מתואר ראשון ועד תואר שלישי נרשמים לקורס מאוניברסיטאות וממכוני מחקר במסגרת תארים שונים.

ברוך זיו מנחה סטודנטים לתואר שני ולתואר שלישי באוניברסיטאות ומכוני מחקר שונים, ואלו מסייעים לו במחקריו. בשנים 1998–2007 לימד קורס שעסק במערכות מזג אוויר במכון למדעי כדור הארץ באוניברסיטה העברית בירושלים.

ספריו

  • ברוך זיו ויואב יאיר, מבוא למטאורולוגיה, האוניברסיטה הפתוחה, 2012 – מספר כרכים העוסקים במטאורולוגיה ובאקלים. מהווים את הבסיס לקורסי מטאורולוגיה במוסדות שונים בישראל.
  • ברוך זיו, רמי קליין, בין מים לשמים : הנושא המרכזי: הידרוספרה-אטמוספירה, הוצאת רמות, 2001 - ספר לימוד עבור חטיבת הביניים.

כתב פרקים בספרים

  • The Mediterranean Climate Variability (Elsevier, Amsterdam, 2006), pp. 149-177 - על השתנות האקלים באגן הים התיכון
  • The Climate of the Mediterranean Region: From the Past to the Future, London, Elsevier, 301-346.
  • “Lake Kinneret – Ecology and Management”. Zohary T., Sukenik A., Berman T. and, Nishri A. [eds]. Springer (pp 81-97)

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
Lists
Baruch Ziv is in following lists
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Credits
References and sources
Baruch Ziv
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes