Antonie Louis Koster
Quick Facts
Biography
Antonie Lodewijk ('Anton') Koster, signerend als Anton L. Koster (Terneuzen, 8 augustus 1859 – Haarlem, 28 mei 1937) was een Nederlands kunstschilder en vormgever. Hij werd vooral bekend als schilder van bloembollenvelden.
Leven en werk
Koster groeide op in Zeeland. In 1880 verhuisde hij naar Den Haag, waar hij ging studeren aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Na zijn opleiding maakte hij twee jaar lang een studiereis door Frankrijk en de Pyreneeën. In 1902 vestigde hij zich in Haarlem en daarna definitief in Heemstede. Geïnspireerd door het impressionisme en de warme, sprekende kleuren die hij in Frankrijk had waargenomen, specialiseerde hij zich in het schilderen van bloembollenvelden. Ook zijn bewondering voor Claude Monets schilderij Bollenvelden en windmolen bij Rijnsburg (1886), dat hij in Parijs had gezien, droeg bij aan deze keuze.
Koster had veel succes met zijn werk en werd wel de 'Rembrandt' onder de Hollandse bloembollenschilders genoemd. Meerdere schilderijen van Koster werden aangekocht door koningin Juliana, waaronder Het huis van Benedictus de Spinoza te Rijnsburg. Ook internationaal verkocht hij veel werk, met name in de Verenigde Staten.
Koster overleed in 1937, op 77-jarige leeftijd. Zijn werk is onder andere te zien in het Gemeentemuseum Den Haag, het Teylers Museum en het Frans Halsmuseum in Haarlem, en het Kröller-Müller Museum in Otterlo.
Galerij
Tulpenveld bij de Glip in Heemstede
Het huis van Benedictus de Spinoza te Rijnsburg te midden van bloeiende tulpenvelden
Bollenvelden, uit de nalatenschap van koningin Juliana
Bloeiende tulpenvelden en vruchtenbomen
Bloeiende bollenvelden
Bloembollenvelden bij Haarlem
Hyacinten afsnijden
Bloembollenvelden
De Maasbrug
Bloembollenvelden tussen de bomen
Literatuur
- Herman van Amsterdam, Piet van der Voort: Hollandse bollenvelden - Tulip Fields of Holland. Uitgeverij Lokaal Boek, Sassenheim, 2007. ISBN 9789074707206
- Floor de Graaf: 'Anton L. Koster (1859-1937), schilder van bloembollenvelden'. Waanders Uitgevers, Zwolle; Museum De Zwarte Tulp, 2017. ISBN 9789462621503
Externe links
Noot
- ↑ Lodewijk ook wel als Louis geschreven, met name in Engelstalige landen
Zie de categorie Antonie Louis Koster van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp. |