peoplepill id: abdorrahim-jafari
AJ
Iran
6 views today
6 views this week
Abdorrahim Jafari
Iranian publisher

Abdorrahim Jafari

The basics

Quick Facts

Intro
Iranian publisher
Places
Gender
Male
Place of birth
Tehran, Iran
Age
95 years
The details (from wikipedia)

Biography

عبدالرحیم (تقی) جعفری (زادهٔ ۱۲ آبان ۱۲۹۸ در تهران – درگذشتهٔ ۱۱ مهر ۱۳۹۴ در تهران) بنیان‌گذار و مدیر پیشین مؤسسه انتشاراتی امیرکبیر، مهم‌ترین و گسترده‌ترین مؤسسهٔ خصوصی چاپ و نشر کتاب در تاریخ ایران و خاور میانه است. وی تا سال ۱۳۵۸ دارنده و گردانندهٔ این بنگاه انتشاراتی بود. در سال ۱۳۵۸ به حکم دادگاه انقلاب، سازمان تبلیغات اسلامی مؤسسه انتشارات امیرکبیر را تصرف کرد.

آغاز زندگی

عبدالرحیم جعفری که او را با نام «تقی جعفری» هم می‌شناسند در ۱۲ آبان ۱۲۹۸ در سختی و تنگدستی چشم به جهان گشود. نام مادرش کبری و پدرش میرزا علی‌اکبر بود. پدر عبدالرحیم، پیش از تولد عبدالرحیم به مشهد رفت و هیچ‌گاه بازنگشت. مادر و مادربزرگ او برای تامین مخارج زندگی به نخ ریسی پرداختندچون مادر او مدرک رسمی برای اثبات ازدواج نداشت شناسنامه جعفری با نام خانوادگی مادر صادر می شود. ناگزیر، در غیاب پدر، نام خاندان مادر «عبدالرحیم استاد محمدجعفر» را بر پسر نهادند. وی بعداً نام خانوادگی خود را به «جعفری» تغییر داد. «عبدالرحیم» نام جد پدری او بود که گویا زمانی در کرمان چندین کارگاه قالی‌بافی داشت. عبدالرحیم خواندن و نوشتن رادر یکی از مکتب خانه های تهران آموخت.

روزی به طور کاملا اتفاقی زمانی که همراه با مادرش در مغازه شوهر خاله اش بودند با همسر منتخب الملک روبرو شدند.وقتی همسر آقای منتخب الملک وصف حال آنها را از صاحب مغازه شنید آنها را به خانه بود و سرپرسی وی و مادرش را پذیرفت . محمدتقی اسفندیاری (منتخب‌الملک) در آن زمان معاون وزیر خارجه بود .همسر منتخب‌الملک او را "تقی" نامید و او را به مدرسه گذاشتند. اما این دوران، کوتاه بود و با ماموریت اسفندیاری به افغانستان، عبدالرحیم و مادرش بار دیگر به فقر بازگشتند و مادرش در خانه‌ای کوچک به نخ‌ریسی پرداخت. در دوره ای که تحت سرپرستی منتحب الملک زندگی می کردند به اصرار همسر منتخب الملک در پی یافتن پدرش و گرفتن طلاق مادرش بر امدند. مدتی بعد پدر وی در مشهد پیدا شد و پس از طی مدتی مادرش از پدرش رسما جدا شد.

کار حرفه‌ای

ترک مدرسه و ورود به کار حرفه ای

عبدالرحیم جعفری تا كلاس‌ چهارم‌ ابتدايی در مکتب‌خانه و دبستان‌های علامه‌ و ثريا در تهران‌ درس‌ خواند. فقر و گرفتاری نهایتا باعث شد انگیزه او برای تحصیل کم شود و مادرش که چنین دید او را پیش از اتمام سال ئنجم ابتدایی برای کار به چاپخانه علمی فرستاد. مادرش کار در چاپخانه را تا حدی جبران کننده عدم تحصیل وی می دانست. چاپخانه علمی در ان زمان در میانه کوجه حاج نایب خیابان ناصر خسرو قرار داشت. وی بعد از یکماه کار تقریبا بدون مزد نهایتا با روزی ده شاهی به عنوان کارگر پذیرفته شد. بعد از چند سال کار در چاپخانه مدتی به عنوان شاگرد شوفر روی یکی از اتوبوسهای پسرخاله ای کار کرد اما بعد از چند ماه دوباره به چاپخانه بازگشت. یعد از یکی دو سالی کار در جاپخانه برای اینکه بتواند فرصتی برای ادامه تحصیل داشته باشد به عنوان نامه رسان در نمایندگی شرکت زیمنس شروع به کار کرد و شبها در کلاس های اکابر شرکت می کرد. هدف او گرفتن تصدیق ششم ابتدایی بود. اما از بخت بد در زمان شورع امتحانات به بمیاری دچار شد و بدون رسیدن به مقصود مجددا به چاپخانه بازگشت. در سال 1319 به خدمت سربازی رفت و در پادگان نیروی هوایی مهر آباد آن روز به عنوان سرباز مشغول به خدمت شد. در این دوره سربازان هم دوره وی به شدت مورد تحقیر و تنیبه فرماندهان خود قرار می گرفتند تا جایی که نهایتا فکری به ذهن او رسید و با نوشتن یک نامه از طرف یک فرد جعلی گزارش این بی اخلاقی ها را به فرمانده کل پادگان داد و موچب تغییر فرماندهان شد.

چاپخانه علمی

پس از چند سال کار در چاپخانه علمی کاملا مورد اعتماد اکبر علمی قرار گرفت تا جایی که به پیشنهاد وی به خواستگاری خواهر وی رفت و علی رغم مخالفت ابتدایی مادرش با او ازدواج کرد. وی تقریبا همه پس اندازش را هزینه این ازدواج کرد. در همین ایام که ایران در اشغال متفقین بود و وضع اقتصادی کشور و خانواده وی نیز بد بود به تیفوس مبتلا شد و چند روزی در خانه در حالت بیهوشی بود. پس از چند روز بهوش امد و کم کم حالش رو به بهبودی رفت. در این مدت مادر با همسرش با فروش بخشی از اثاثیه خانه هزینه زندگی را تامین کرده بودند. پس از بهبودی به چاپخانه بازگشت اما برادران علمی در نبود وی چاپخانه را بین خود تقسیم کرده بودند و شغل وی را نیز به فرد دیگری واگذار کرده بودند. او که برای تامین هزینه زندگی راهی نداشت مجبور شد در کنار مسجد شاه تهران بساط کتاب فروشی اش راه بیندازد و به دستفروشی کتاب و خرید و فروش کتاب های دست دوم بپردازد. این کار درآمد بسیار کمی داشت. پس از مدتی به پیشنهاد دو تن از دوستانش با انها شریک شد و یک بقالی راه انداخت اما در آمد بقالی بسیار کم بود و نهایتا مجبور به بستن بقالی شد. . در همین ایام در سال 1324 به طور اتفاقی یکباز گذرش به چاپخانه علمی افتاد که به تازگی قرارداد جاپ کتابهای ابتدایی را گرفته بود. با پیشنهاد اکبر آقای علمی به کار بازگشت. در این سالها با از طریق یکی از دوستانش با باشگاه نیرو راستی به مدیریت منوچهر مهران آشنا شد و تحت تاثیر شخصیت وی به عضویت باشگاه درآمد.

بنیان‌گذاری انتشارات امیرکبیر

در سال 1328 برای چندمین با اکبر علمی صاحب چاپخانه علمی اختلاف پیدا کرد و تصمیم به ترک کار و تاسیس یک موسسه نشر برای خود کرد. بعد از تفکر بسیار نام امیرکبیر را برای موسسه خود برگزید و خود از یافتن این نام بسیار خوشحال شد چرا که وضعیت امیر کبیر را تا حدی شبیه خود می دانست که از خانواده ای فقیر برخواسته بود و خدمات بزرگی به کشور کرده بود. برای شروع به کار یک اتاق چهار متر در چهار متر در طبقه دوم چاپخانه آفتاب روبروی در اندرون در خیابان ناصر خسور اجاره کرد . . در نخستین قدم به سراغ کسانی رفت که سالها آرزوی همکاری با آنها را داشت ، منیر مهران مدیر باشگاه نیرو راستی ، جلال آل احمد، حسن صفاری ، مرتضی کیوان و عبدالحسین زرین کوب. . او می خواست کتابهایی بدون نقص و بی نظیر وارد بازار کند به همین علت تصحیح کتابها را خود و همسرش در منزل انجام می داند. پس از حدود یک ماه نخستین کتابهایی که به چاپ رساند فن ورزش ترجمه منیر مهران و انرژی اتمی نوشته حسن صفاری هردو در هزار و پانصد نسخه بود. نخستین موفقیت موسسه امیر کبیر برنده شدن کتاب کلمه عمو تم با ترجمه منیر مهران در مسابقه مجله سخن به مدیریت پرویز ناتل خانلری بود. مهدی آذر یزدی از نخستین کسانی بود که به همکاری با او در نشر کتاب پرداخت . به دلایل مشکلات اقتصادی کشور و فقر و بی‌سوادی مردم، کار انتشارات، خوب پیش نرفت و در سال ۱۳۲۹ به علت مشکلات اقتصادی، ورشکست شد. بنابراین بار دیگر به فروش کتاب در کتاب‌فروشی پرداخت. اما در سال ۱۳۳۱ (خورشیدی) توانست با همکاری یکی از کارکنان پیشین چاپخانه علمی، چاپخانه پیروز را تاسیس کند و تا سال ۱۳۳۶ (خورشیدی) پانصد عنوان کتاب در رشته‌های گوناگون چاپ کند.

گسترش کار

در سال ۱۳۳۷ عبدالرحیم جعفری دومین فروشگاه کتاب خود را در خیابان شاه‌آباد (جمهوری اسلامی امروزی) تأسیس کرد. در همین سال، او نمایشگاه کتابی در باشگاه دانشگاه تهران برپا کرد و صدها عنوان کتابی را که تا آن موقع چاپ کرده بود به نمایش گذاشت. در سال ۱۳۴۲ (خورشیدی) در هنگام وزارت پرویز ناتل خانلری بر وزارت فرهنگ و هنر، عبدالرحیم جعفری در کنار مدیریت انتشارات امیرکبیر، مدیریت شرکت کتاب‌های درسی را نیز بر عهده گرفت. طی دوازده سال کار عبدالرحیم جعفری در این شرکت، قیمت کتاب‌های درسی، ثابت ماند. او این را یکی از افتخارات خود می‌دانست. اما همزمان اشاره کرد که دشمنی و تنگ‌نظری عده‌ای در این دوره، موجب گرفتاری‌های فراوان برای او از جمله در جریان مصادره اموالش پس از انقلاب ۱۳۵۷ ایران شد. در کمتر از یکسال از آغاز به کار، عبدالرحیم جعفری، چاپ و پخش کتاب‌های درسی در سراسر کشور را قانونمند می‌کند. او پس از ۱۲ سال تلاش در زمینه کتاب‌های درسی به امیرکبیر برگشت و به زودی شرکت کتاب‌های جیبی و انتشارات ابن سینا و … را ضمیمه امیرکبیر کرد.

کل کتاب‌های گروه انتشارات امیرکبیر تا پیش از مصادره به ۲۸۰۰ عنوان رسید و این انتشارات در دهه ۱۳۵۰ (خورشیدی) به یکی از بزرگترین ناشران خاورمیانه تبدیل شد. امیرکبیر و شرکت‌های تابعه آن، سیزده فروشگاه کتاب در تهران، یک فروشگاه در مشهد، یک چاپخانه و صحافی و ۲۷۰ نفر کارمند و کارگر داشتند. آخرین کتاب انتشارات امیرکبیر تا پیش از مصادره، مکه‌ مکرمه‌ و مدینه‌ منوره‌ برگردان احمد آرام بود.

کارنامه انتشارات امیر کبیر

عبدالرحیم جعفری نشر این کتابها را در کتاب خاطرات خود از مهم ترین دستاوردهای خود می داند :

  • سه تار، مدیر مدرسه، دید و بازدید از جلال آل احمد
  • زندگی من اثر جواهر لعل نهرو
  • چه می دانم ترجمه مرتضی کیوان
  • تاریخ حساب ترجمه حسن صفاری
  • دو قرن سکوت ، از کوچه رندان ، پله پله تا ملاقات خدا، فرار از مدرسه، کارنامه اسلام، بامداد اسلامنوشته عبدالحسن زرین کوب
  • تاریخ علوم ترجمه حسن صفاری
  • تاریخ حساب ترجمه پرویز شهریاری

پس از انقلاب

دادگاه و مصادره اموال

پس از انقلاب، عبدالرحیم جعفری در سال ۱۳۵۸ به حیف و میل اموال بیت‌المال و سوءاستفاده از اموال دولتی متهم شد و مدتی به زندان رفت. محمد محمدی گیلانی را انحراف ذهن جوان‌های مردم با انتشار کتاب کرد. به او ماهی‌ سی‌ هزار تومان‌ از دارایی خودش خرجی‌ می‌دادند تا اینکه زیر فشار، در ۲۹ خرداد ۱۳۶۲ صلح‌نامه‌ای را برای مصادره یک‌سوم اموالش امضاء کرد اما عملا همه اموالش مصادره شد و به تصرف سازمان تبلیغات اسلامی در آمد.

وی در کتاب خاطرات دو جلدی خو به نام در جست و جوی صبح چندین‌بار به بعضی از موارد اتهامش اشاره کرد:

  • انتشار کتاب‌های صادق هدایت و بزرگ علوی
  • انتشار چهار جلد تاریخ اجتماعی ایران
  • انتشار کتاب مردان خودساخته که در آن به رضاشاه به عنوان یکی از مردان خودساخته پرداخته شده بود.
  • انتشار کتاب‌های علی دشتی
  • انتشار کتاب شاه جنگ ایرانیان
  • نوشتن نامه به محمدرضا پهلوی برای دریافت طلب از شرکت طبع و نشر کتاب‌های درسی ایران
  • چاپ تصویری از او و همکارانی که در کنار فرح پهلوی در تهیه و نشر «شاهنامه امیرکبیر» سهیم بودند
  • داشتن سهام شرکت سهامی افست که سهامدار عمده آن سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی بود

جلد سوم کتاب در جست و جوی صبح هرگز اجازه انتشار نیافت.

اسماعیل رائین

اما چنانکه جعفری نوشته، مهم‌ترین دلیل بازداشت، زندانی شدن و مصادره اموال او مشکلاتی است که با اسماعیل رائین پیدا کرده بود.

به نوشته عبدالرحیم جعفری، انتشارات امیرکبیر پس از مکاتبه با اسماعیل رائین که در آن زمان در انگلستان بود اجازه انتشار کتاب معروفش «فراماسونری در ایران» را گرفت و در همه مراحل چاپ کتاب او را در جریان قرار می‌داد. رائین که به سختی بیمار بود در تابستان ۱۳۵۸ یک‌سوم از حق تکثیر خود را، بدون دادن «رسید» در چند مرحله از جعفری دریافت کرد. اما مشکل از زمانی آغاز شد که ناشر برای پرداخت‌های بعدی، «رسید» دریافت‌های قبلی را از رائین طلب کرد و او بر فریاد زد. پس از چند ماه کشاکش در دادگستری و دادستانی انقلاب، رائین به همراه شماری از مأموران دادستانی به انتشارات امیر کبیر رفت. کارگران امیرکبیر علیه او شعار دادند و دقایقی بعد رائین در دفتر انتشارات امیر کبیر در اثر سکته قلبی درگذشت. با این رویداد، دردسرهای بزرگی برای عبدالرحیم جعفری آغاز شدند که به زندانی شدن و مصادره مؤسسه امیرکبیر انجام شد.

درگذشت

عبدالرحیم جعفری در ۱۱ مهر ۱۳۹۴ درگذشت. او تا پایان عمر، پیگیر بازپس‌گیری دارایی خود بود. خانواده او همچنان پیگیر بازپس‌گیری دارایی او هستند.

افتخارات

  • تأسیس بزرگترین چاپخانه بخش خصوصی در ایران
  • ۳۰ سال خدمت به چاپ و نشر کتاب در مؤسسه انتشارات امیرکبیر
  • چاپ ۲۸۰۰ عنوان کتاب
  • تأسیس دوازده کتاب‌فروشی
  • دارنده لوح تقدیر از دائرةالمعارف بزرگ اسلامی (۱۳۸۳)

در سال ۱۳۸۳ در مراسم اهدای لوح تقدیر از سوی دائرةالمعارف بزرگ اسلامی به عبدالرحیم جعفری، بهاءالدین خرمشاهی خواستار بازگشت انتشارات امیرکبیر به جعفری شد حتی نمایندگانی از سوی مدیر انتشارات امیرکبیر امیر کبیر به جعفری هدی دادند. عبدالرحیم جعفری در سخنرانی خود گفت: "از اموال من به من هدیه می‌دهند".

پانویس

  1. عبدالرحیم جعفری. «زندگی نامه». وبگاه عبدالرحیم جعفری.
  2. رضا نوری-روزنامه نگار (۱۴ آبان ۱۳۹۸). «عبدالرحیم جعفری؛ زدن رگ‌ 'امیرکبیر نشر ایران' با تیغ انقلاب». بی‌بی‌سی فارسی.
  3. «عبدالرحیم جعفری، موسس انتشارات امیرکبیر درگذشت». بی‌بی‌سی فارسی. ۱۱ مهر ۱۳۹۴.
  4. «بنیان‌گذار انتشارات امیر کبیر صدساله شد‏». بی‌بی‌سی فارسی. ۱۲ آبان ۱۳۹۸.
  5. در جستجوی صبح - خاطرات عبد الرحیم جعفری isbn : 964-8175-05-5صفحه 10
  6. در جستجوی صبح - خاطرات عبد الرحیم جعفری isbn : 964-8175-05-5صفحه 17
  7. در جستجوی صبح - خاطرات عبد الرحیم جعفری isbn : 964-8175-05-5صفحه 18
  8. در جستجوی صبح - خاطرات عبد الرحیم جعفری isbn : 964-8175-05-5صفحه 20
  9. در جستجوی صبح - خاطرات عبد الرحیم جعفری isbn : 964-8175-05-5صفحه 28 و 27
  10. در جستجوی صبح - خاطرات عبد الرحیم جعفری isbn : 964-8175-05-5صفحه 67
  11. در جستجوی صبح - خاطرات عبد الرحیم جعفری isbn : 964-8175-05-5صفحه 40
  12. در جستجوی صبح - خاطرات عبد الرحیم جعفری isbn : 964-8175-05-5صفحه 92و93
  13. در جستجوی صبح - خاطرات عبد الرحیم جعفری isbn : 964-8175-05-5صفحه 97
  14. در جستجوی صبح - خاطرات عبد الرحیم جعفری isbn : 964-8175-05-5صفحه 136.139
  15. در جستجوی صبح - خاطرات عبد الرحیم جعفری isbn : 964-8175-05-5صفحه 140
  16. در جستجوی صبح - خاطرات عبد الرحیم جعفری isbn : 964-8175-05-5صفحه 145
  17. در جستجوی صبح - خاطرات عبد الرحیم جعفری isbn : 964-8175-05-5صفحه 167
  18. در جستجوی صبح - خاطرات عبد الرحیم جعفری isbn : 964-8175-05-5صفحه 182
  19. در جستجوی صبح - خاطرات عبد الرحیم جعفری isbn : 964-8175-05-5صفحه 220
  20. در جستجوی صبح - خاطرات عبد الرحیم جعفری isbn : 964-8175-05-5صفحه 247و 249
  21. در جستجوی صبح - خاطرات عبد الرحیم جعفری isbn : 964-8175-05-5صفحه 275
  22. در جستجوی صبح - خاطرات عبد الرحیم جعفری isbn : 964-8175-05-5صفحه 278
  23. در جستجوی صبح - خاطرات عبد الرحیم جعفری isbn : 964-8175-05-5صفحه 290
  24. در جستجوی صبح - خاطرات عبد الرحیم جعفری isbn : 964-8175-05-5صفحه 309
  25. در جستجوی صبح - خاطرات عبد الرحیم جعفری isbn : 964-8175-05-5صفحه 313
  26. در جستجوی صبح - خاطرات عبد الرحیم جعفری isbn : 964-8175-05-5صفحه 315
  27. در جستجوی صبح - خاطرات عبد الرحیم جعفری isbn : 964-8175-05-5صفحه 316
  28. در جستجوی صبح - خاطرات عبد الرحیم جعفری isbn : 964-8175-05-5صفحه 319
  29. در جستجوی صبح - خاطرات عبد الرحیم جعفری isbn : 964-8175-05-5صفحه 321
  30. در جستجوی صبح - خاطرات عبد الرحیم جعفری isbn : 964-8175-05-5صفحه 323
  31. در جستجوی صبح - خاطرات عبد الرحیم جعفری isbn : 964-8175-05-5صفحه 325
  32. در جستجوی صبح - خاطرات عبد الرحیم جعفری isbn : 964-8175-05-5صفحه 329
  33. در جستجوی صبح - خاطرات عبد الرحیم جعفری isbn : 964-8175-05-5صفحه 332
  34. «درجستجوی صبح»، خاطرات عبدالرحیم جعفری، (۲ جلد)، نشر روزبهان، ۱۳۸۶.

منابع

مجموعه‌ای از گفتاوردهای مربوط به عبدالرحیم جعفری در ویکی‌گفتاورد موجود است.

پیوند به بیرون

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
Lists
Abdorrahim Jafari is in following lists
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Credits
References and sources
Abdorrahim Jafari
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes