Quantcast
peoplepill id: zvonimir-golob
ZG
1 views today
1 views this week
Zvonimir Golob
Croatian poet

Zvonimir Golob

Zvonimir Golob
The basics

Quick Facts

Intro Croatian poet
A.K.A. Golob
Was Poet
From Serbia Croatia
Field Literature
Gender male
Birth 19 February 1927
Death 1 June 1997 (aged 70 years)
The details (from wikipedia)

Biography

Zvonimir Golob (Koprivnica, 19. veljače 1927. - 1. lipnja 1997. Zagreb), hrvatski pjesnik.

Nakon studija u Zagrebu, jedan je od pokretača časopisa Krugovi, a uređivao je i druge publikacije. Sudjelovao je u osnivanju grupe Studio 64, koja je stvorila i afirmirala Zagrebačku školu šansone.

Golob je svoje pjesme gradio asocijacijom metafora, a posebnu pozornost pridavao je glazbenosti i čitkosti stiha. Objavljivao je i eseje, te prevodio s više jezika. Skladatelj je i autor tekstova šansona snimljenih na 20-ak ploča i kazeta, a bavio se i umjetničkom fotografijom. Jednom je rekao: "Ja sam samo čovjek koji piše o onomu što vidi i čuje....moje pjesme su moja duša".

Njemu u čast se zove književna nagrada Zvonimir Golob koja se dodjeljuje od 2003. i Festival neobjavljene ljubavne poezije Zvonimir Golob koji se održava od lipnja 2009..

Od 23. ožujka 2009. se u Koprivnici održava i šansonjerski festival koji nosi ime Golobu u čast. Sve ove manifestacije je inicirao i organizirao Mladen Pavković, koji je 2003. piredio i knjigu Golobovih pjesama s nazivom Dušo moja..

Neka njegova djela je u njenoj antologiji Zywe zradla iz 1996. sa hrvatskog na poljski prevela poljska književnica i prevoditeljica Łucja Danielewska.

Nagrade i priznanja

  • nagrada "Tin Ujević" 1992., za zbirku soneta "Rana"

Izvori

Vanjske poveznice

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Zvonimir Golob

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes