Quantcast
peoplepill id: zukan-helez
ZH
3 views today
5 views this week
Zukan Helez

Zukan Helez Bosnia and Herzegovina politician

Bosnia and Herzegovina politician
The basics
Quick Facts
Intro Bosnia and Herzegovina politician
Is Politician
From Bosnia and Herzegovina
Type Politics
Gender male
Birth 1964
Age: 56 years
The details
Biography

Zukan Helez je bosanskohercegovački političar, potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine i ministar za pitanja branioca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u Vladi Federacije BiH.

Život

Zukan Helez je rođen 1. januara 1964. godine u Kupresu gdje je završio i osnovnu školu. Srednju školu pohađao je u Bugojnu između 1979. i 1983. godine, nakon čega pohađa Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu, gdje je diplomirao 1988. godine. Nakon studija, zaposlio se kao profesor u Skender Vakufu. U maju 1992. godine, na početku rata u Bosni i Hercegovini, postaje pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Nakon što je demobilisan na kraju rata počinje raditi kao profesor u srednjim školama u Donjem Vakufu i Bugojnu. U Italiji, Njemačkoj i Francuskoj učestvovao je na međunarodnim seminarima u projektu reforme srednjeg obrazovanja u BiH.

Politička karijera

Helez je za potpredsjednika Kantonalnog odbora SDP-a Srednjebosanskog kantona izabran 2003. godine, a za predsjednika 2005. godine. Na opštim izborima u BiH četiri puta je bio izabran u Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH; prvi mandat obnašao je između 2000. i 2002., drugi između 2002. i 2006., treći između 2006. i 2010. godine. Četvrti mandat obnašao je do 17. marta 2011. godine, kada je imenovan ministrom u Federalnoj vladi.

U Zastupničkom domu bio je član više radnih tijela, odbora i komisija kao potpredsjednik i predsjednik.

Zukan Helez je bio član Glavnog odbora SDP BiH u pretprošlom i prošlom sazivu, kao i član Predsjedništva SDP BiH u prošlom sazivu. Govori ruski i engleski jezik.Oženjen, otac troje djece.


Reference

Vanjski linkovi

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
Reference sources
References
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/ministarstva/borci_invalidi.php
http://www.sdp.ba
http://sdp.ba/?p=5172
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes