Quantcast
peoplepill id: zsigmond-herczegh
ZH
1 views today
1 views this week
Zsigmond Herczegh

Zsigmond Herczegh

Zsigmond Herczegh
The basics

Quick Facts

Was Architect
From Hungary
Field Engineering
Gender male
Birth 1848
Death 27 July 1914, Budapest, Central Hungary, Hungary (aged 66 years)
The details (from wikipedia)

Biography

Herczegh Zsigmond (Csanád, 1849. január 17. (keresztelés) – Budapest, 1914. július 27.) magyar építész, művészettörténész

Élete

Herczegh Antal és Gerenday Eszter fiaként született. Neje Kovács Malvin volt.

1886-ban Budapesten szerzett építőmesteri oklevelet. Az 1880-as évektől minisztériumi főmérnök volt.

1888-tól húsz év alatt Baumgarten Sándorral közösen a Magyar Királyi Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium megbízásából a nevelési és oktatási intézmények országos hálózatát alakították ki, tervezték meg, és az építkezéseket is ők maguk vezették. Munkáit nagyrészt a szecesszió, a késő reneszánsz építészet elmeit is felhasználó irányzat (Komor Marcell és Jakab Dezső, Baumgarten Sándor) jellemezte; például Vakok Állami Intézete, melynek utcafrontján a Lechner Ödönre jellemző téglaszalagos tagolás mellett a keleti építészetből kölcsönzött és gótikus formák jelennek meg. Az épület kerámiadíszítése visszafogott, inkább csak kiegészítő szerepet kap. A tetődíszek mára elpusztultak, de az épület nagyterme, a Nádor Terem ma is őrzi eredeti kiképzését.

Gerle János Iskolaépítés a századfordulón című cikkének részlete az építészpárosról (megjelent a Magyar Építőművészetben, 1987, 3. szám, 17-20. oldal):

„...kultuszminisztérium iskolaépítéseit 1888 és 1908 közt Baumgarten Sándor és Herczegh Zsigmond tervezte és kivitelezte. Egyrészt mintaterv sorozatot hoztak létre kisdedóvók és népiskolák számára, másrészt egyedi terveket készítettek (helyenként egyházi megbízásból) elemi iskolák, polgári iskolák, felső leányiskolák, kereskedelmi és felső kereskedelmi iskolák, bábaképzők, tanító-, tanítónő- és óvónőképzők, gimnáziumok, főgimnáziumok és főreáliskolák létesítésére. Csak a fenti funkciójú egyedi terveikből 264 valósult meg az első világháború előtt, a mintaterveik alapján felépült iskolák száma nem ismeretes.”

Főbb munkái

Újpesten, Baumgarten Sándorral közösen:

  • Elemi iskola (ma: Bródy Imre Gimnázium, Újpest, Attila u. 8-10., 1902)
  • Elemi iskola (ma: Bay Zoltán Elektronikai, Gépészeti Szakközépiskola és Szakmunkásképző, Újpest, Lőrinc u. 40., 1902)
  • Országos Vakok Intézete (Budapest, 1899-1904)
  • Erzsébet Nőiskola (Budapest XIV., Ajtósi Dürer sor 37-39. szám, 1902)

Mezőtúron, Baumgarten Sándorral közösen:

  • Leánygimnázium (ma: Karcagi Szakképzési Centrum Teleki Blanka Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Kollégiuma, Mezőtúr, Dózsa György út 17., 1899)

Források

  • Újpest Lexikon [1]

Jegyzetek

Hivatkozások

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Zsigmond Herczegh

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes