Quantcast
peoplepill id: zivorad-zika-popovic
��P
1 views today
1 views this week
Živorad Žika Popović

Živorad Žika Popović

Živorad Žika Popović
The basics

Quick Facts

From Serbia
Gender male
Birth 1895
Death 1941, Prijevor, Čačak, Moravica District, Serbia (aged 46 years)
The details (from wikipedia)

Biography

Живорад Жика Поповић (Лозница, 1895 — Пријевор, код Чачка, 21. октобар 1941), професор, публициста, културни радник, револуционар и иницијатор оснивања многобројних установа културе између два светска рата у Шапцу и околним местима.

Биографија

Као професор историје и књижевности у Шабачкој гимназији, почетком 1928. године, Жика Поповић је био иницијатор обнављања рада Шабачког читалишта основаног 1847. године, и оснивач Шабачке народне књижнице и читаонице. Оснивањем У Шапцу, постављени су темељи културно просветног деловања у Мачви, Поцерини и Посавотамнави. У то време у већини села данашње владимирачке општине, оснивају се народне књижнице и читаонице. Са почетком рада, он постаје дугогодишњи председник и ту дужност обавља до 1940. године. Наследник шабачке народне књижнице и читаонице је данашња Шабачка библиотека, која је рад поново започела одмах по завршетку Другог светског рата, 1945. године. Ценећи његово залагање и значај у раду, библиотека је добила његово име које је носила до 2002. године.

Као познати и признати културно просветни радник, Жика Поповић је био иницијатор оснивања Музеја у Шапцу, 1934. године, који је свој рад започео у оквиру Шабачке народне књижнице и читаонице, Народног универзитета и био његов предавач, оснивач, руководилац и редитељ аматерског позоришта „Добрица Милутиновић” у Шапцу.

Био је обновитељ Француског клуба у Шапцу (Друштва српско-француског пријатељства) и био његов председник од 1933. до 1940. године. За свој рад је одликован француским одликовањем Сребрне палме официра Академије. Иницијатор акције за подизање споменика Вуку Караџићу у Тршићу и Лозници. Културно-просветна заједница Шапца установила је 1971. године награду „Жика Поповић” за културне посленике (додељено 30 награда).

Данас на Жику Поповића и његов рад подсећају Месна заједница у Шапцу и Основна школа у Владимирцима, које носе његово име.

Види још

  • Шабачка библиотека
  • Жика Поповић (Шабац)

Референце

Литература

  • Монографија "Жика Поповић" Ст. Филиповић, Шабац, 1961
  • "Знаменити Шапчани" Б. Шашић, Шабац, 1998.
  • "Српско-француски односи 1904-2004, Архив Србије, Београд, 2005
  • "Вукови сабори 1933-2008, Феликса Пашића, Лозница, Београд, 2009
  • "Новинари и публицисти Подриња, В. Бујишића, Београд, 2010
  • Мала енциклопедија Просвета, стр. 340.

Спољашње везе

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 30 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Reference sources
References
http://www.bibliotekasabac.org.rs/
http://distrikt.rs/zeleo-je-da-svi-citaju-a-danas-se-o-njemu-cuti/
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes