Quantcast
peoplepill id: zaharia-boiu
ZB
2 views today
2 views this week
Zaharia Boiu
Romanian journalist

Zaharia Boiu

Zaharia Boiu
The basics

Quick Facts

Intro Romanian journalist
Was Journalist Poet
From Austria Hungary Romania
Field Journalism Literature
Gender male
Birth 1 March 1834, Sighișoara, Romania
Death 6 November 1903, Sibiu, Romania (aged 69 years)
Star sign Pisces
The details (from wikipedia)

Biography

Zaharia Boiu jr. (født 1. mars 1834 i Sighișoara, død 24. oktober/6. november 1903 i Sibiu) var en rumensk dikter og avismann som var korresponderende medlem av Det rumenske akademi (1890).

Faren hans, Zaharia Boiu sr. (1800-?), var en ortodoks prest i Sighișoara som hadde seks barn, av hvilke kun Zaharia bar gutt.

Da Zaharia jr. tok avsluttende eksamen ved det tyske gymnaset i Sighișoara i 1854 var en av de første, eller den første rumeneren, som gjorde det. Han studerte ved det teologiske seminaret i Sibiu, og deretter, støttet av metropolitt Andrei Șaguna, reiste han til Leipzig for å fortsette sine studier. Etter at han vendte tilbake til hjemlandet, arbeidet han først som lærer ved Bispedømmeinstituttet, og etterpå som redaktør av de rumenskspråklige publikasjonene Telegraful român og Transilvania. I Sibiu deltok han også aktivt i etableringen av ASTRA, en kulturpolitisk forening som fremmet rumensk språk og litteratur.

I 1861 grunnla Zaharia Boiu en skole med rumensk som undervisningsspråk i Sighișoara, den første av sitt slag i Transilvania. Der underviste han sammen med lærerne Ioan Țiței og Nicolae Damian.

Boiu, som var gift med Caliopi Demian, er gravlagt i «Biserica din Groapă»-kirkegård i Sibiu, og hans grav er blitt utnevnt til historisk monument av fylket Sibiu i 2015.

I hans hjemby er en gate, en ungdomsskole og et bibliotek oppkalt etter ham.

Oversettelser

Dikt

  • Sunete și resunete, Sibiu, 1867

Skolebøker

  • Abețedar («ABC-bok»), 1862, trykt i 14 utgaver før den ble forbudt av de ungarske myndighetene
  • Carte de cetire pentru școlile poporale române
  • Manuducere (pedagogiske veiledning for lærere)
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 25 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Zaharia Boiu

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes