Quantcast
peoplepill id: ylli-pepo
YP
1 views today
1 views this week
Ylli Pepo
Albanian film director and journalist

Ylli Pepo

Ylli Pepo
The basics

Quick Facts

Intro Albanian film director and journalist
Is Film director Journalist
From Albania
Field Film, TV, Stage & Radio Journalism
Gender male
Birth 18 June 1948
Age 74 years
The details (from wikipedia)

Biography

Ylli Pepo - (ur. 18 czerwca 1948 w Korczy) - albański reżyser, dziennikarz i krytyk filmowy.

Życiorys

W 1969 ukończył studia na wydziale filologicznym Uniwersytetu Tirańskiego. Po studiach rozpoczął pracę w Telewizji Albańskiej, jako dziennikarz i reżyser kronik, filmów dokumentalnych, a także koncertów, emitowanych na małym ekranie. Był jednym z pionierów albańskiego filmu telewizyjnego, a także jednym z pierwszych krytyków, piszących o programach telewizyjnych. W latach 1980-1982 był dyrektorem artystycznym telewizji albańskiej. W 1992 został nagrodzony w Monachium nagrodą Prix Jeunesse International za realizację telewizyjną wyborów Miss Albania. Jest wykładowcą na wydziale dziennikarstwa Uniwersytetu w Tiranie. W 2008 był członkiem jury Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Tiranie.

W 1986 otrzymał główną nagrodę na Festiwalu Albańskich Filmów Dokumentalnych. Uhonorowany tytułem Zasłużonego Artysty (alb. Artist i Merituar).

Filmografia

  • 1974: Koha e komisarëvet (film telewizyjny)
  • 1979: Emblema e dikurshme
  • 2002: Njerëz dhe Fate
  • 2003: Yllka
  • 2004: Ishte koha për dashuri

Bibliografia

  • Abaz Hoxha: Enciklopedia e kinematografise shqiptare. Autore & vepra. Tirana: Toena, 2002. ISBN 99927-1-555-3. (alb.)

Przypisy

Linki zewnętrzne

  • Ylli Pepo w bazie Internet Movie Database (IMDb) (ang.)
The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Ylli Pepo

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes