Quantcast
peoplepill id: xhevdet-doda
XD
1 views today
1 views this week
Xhevdet Doda
The basics

Quick Facts

A.K.A. Xhevdet Doda
Gender male
Birth 1906
Death May 1945 (aged 39 years)
The details (from wikipedia)

Biography

Xhevdet Doda lindi më 1906 në Prizren, ishte mësues shqiptar nga Kosova.

Biografia

Si aktivist i Luftës Nacional Çlirimtare caktohet komandant i batalionit dhe më pas, me krijimin e brigadës së I-rë Kosovare-Maqedone zëvendëskomandant i saj. Si i dalluar i kësaj brigade ai ftohet të marrë pjesë në Konferencën e Bujanit më 31 dhjetor 1943 dhe 1 e 2 janar 1944. Ishte një ndër veprimtarët kryesor të kësaj mbledhjeje dhe e vendimeve të saj. Në tradhëti arrestua në prill të vitit 1944,nga Gesatpoja gjermane dhe më parë u dërgua në burgun e iranës, pastaj në Banjicë të Beogrdait dhe në kampin Mathahauzenit ku edhe vdiq më 1944. Pas vdekjes është shpallëur hero kombëtar në Shqipëri dhe Kosovë.

Për një kohë të shkurtë Xhevdet Doda punoi edhe si pedagog në shkollen shqipe në Pazarin e Ritë Sanxhakut.

Xhevdet Doda është në mesin e e mësuesëve të dekoruar që iu ipet Urdhëri "Naim Frashëri" i klasit të I-rë nga Presidenti i Shqipërisë, Dr. Sali Berisha, me Dekretin Nr. 811. Dt. 11 prill 1994, me motivacion se hapën ose shërbyen në shkollat shqipe në Shqipërinë Veriore e Lindore jashtë kufijve politik të viti 191,3 të Shtetit Shqiptar në vitet 1941-1944.

Burimi i të dhënave

Lidhje të jashtme


Amblema e heroji të popullit Heronjë të popullit në KSA e Kosovës
Mustafa Bakija | Meto Bajraktari | Muharrem Bekteshi | Boro Vukmiroviq | Trajko Gërgoviq | Dara Dragishiq | Emin Duraku |
Dragutin Gjorgjeviq | Milan Zeqar | Katarina Patrnogiq | Miladin Popoviq | Jovanka Radivojeviq | Ramiz Sadiku |
Slobodan Surçeviq | Тоmazini Silvira | Xhevdet Doda | Fadil Hoxha | qyteti Prishtina
The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Xhevdet Doda

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes