Quantcast
peoplepill id: xavier-branguli-i-claramunt
XBIC
1 views today
1 views this week
Xavier Brangulí i Claramunt

Xavier Brangulí i Claramunt

Catalan photographer
Xavier Brangulí i Claramunt
The basics

Quick Facts

Intro Catalan photographer
Was Photographer
From Spain
Type Arts
Gender male
Birth 1918, Barcelona, Barcelonès, Barcelona Province, Spain
Death 30 January 1986, Barcelona, Barcelonès, Barcelona Province, Spain (aged 68 years)
Family
Father: Josep Brangulí i Soler
Siblings: Joaquim Brangulí i Claramunt
The details

Biography

Xavier Brangulí i Claramunt (1918-1986) fou un fotògraf català, fill del també fotògraf Josep Brangulí i Soler i germà de Joaquim.

Com a fotògraf, s'inicià com ajudant del seu pare, i s'encarregà de les col·laboracions amb la Caixa de Pensions que aquest inicià, fins que va ser mobilitzat l'any 1938. Després de la guerra va continuar mantenint altres col·laboracions iniciades pel seu pare i el substituí al Noticiero Universal, on va treballar fins a la seva jubilació l'any 1983. És enterrat, amb son pare i son germà, al Cementiri del Poblenou (Dep. I, illa 3a, nínxol exterior 294).

Fons personal

El fons personal de tota la saga Brangulí es conserva a l'Arxiu Nacional de Catalunya. La família Brangulí va conservar l'arxiu fotogràfic a la casa a familiar del carrer Miquel dels Sants Oliver, al barri dels periodistes construït a prop de la plaça Sanllehí i on també vivia el fotògraf Josep Maria Sagarra Plana. Donat que els Brangulí comercialitzaven el seu arxiu van establir un senzill sistema d'ordenació amb un fitxer d'explotació que permetia la localització ràpida de la imatge mitjançant uns primitius descriptors (onomàstics, toponímics i temàtics), classificats per ordre alfabètic i en castellà. Aquestes còpies en paper portaven un número correlatiu i assignat cronològicament i segons unes sèries establertes.

D'altra banda, la major part dels negatius de vidre portaven la corresponent signatura en el seu sobre de paper cristall, el mateix número que apareixia en la còpia del fitxer. Els rodets de 35 mm. estaven agrupats temàtica i cronològicament. Va ser adquirit per compra segons contracte signat el 22 de desembre de 1992 entre el Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya Joan Guitart i Agell i els hereus dels autors (Ferran Bargalló, Concepció Brangulí, Anna Maria Brangulí, Marta Brangulí, Xavier Brangulí, Pilar Cabré i Concepció Bargalló), i aplega tota la producció preservada i conservada a l'arxiu dels autors que aquests van realitzar durant els més de vuitanta anys en què van treballar. Els fotoperiodistes Brangulí permeten il·lustrar amb les seves imatges la vida i els canvis experimentats per la societat, la cultura, l'economia i la política catalana en un període cronològic molt ampli (1899-1980). La riquesa del fons i la seva qualitat i bon estat de conservació fan d'aquest un dels millors fons fotogràfics de l'arxiu.

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 01 Jul 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
Reference sources
References
http://extranet.cultura.gencat.cat/ArxiusEnLinia/fitxaFons.do?cerca=fons&codigrup=ANC&idarxiu=1&idfons=42
https://elpais.com/diario/1986/02/01/agenda/507596401_850215.html
//www.worldcat.org/issn/1134-6582
http://datos.bne.es/resource/XX1178329
http://viaf.org/viaf/168893852
http://isni.org/0000000117974758
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes