peoplepill id: willem-hielkema-1
WH
2 views today
1 views this week
Willem Hielkema
Dutch pianist

Willem Hielkema

Willem Hielkema
The basics

Quick Facts

Intro Dutch pianist
Is Musician Pianist
From Netherlands
Field Music
Gender male
Birth 15 December 1921
Age 100 years
Star sign Sagittarius
Instruments:
Piano
The details (from wikipedia)

Biography

Willem Hielkema (Leeuwarden, 15 december 1921) is een Nederlands voormalig pianist.

Hij was zoon van een kantoorbediende en later handelaar in grammofoonplaten Tiemen Hielkema en Ymkje Giezen.

Zijn muzikale loopbaan begon al op de lagere school, waarbij hij in een schoolorkestje zat waarvan ook Harry Verbeke deel uitmaakte. Hij kreeg zijn muziekopleiding aan het Haags Conservatorium, onder anderen van Cor de Groot. Al tijdens zijn studietijd zat Hielkema op de podia; zijn debuut vond plaats bij de Groningse Orkest Vereniging onder leiding van Jan van Epenhuysen. Hielkema kreeg daarbij speciale toestemming van Sem Dresden, directeur van genoemd conservatorium om het Pianoconcert nr. 2 van Franz Liszt uit te voeren als nog niet afgestudeerd musicus. Willem Hielkema werd daarna voornamelijk bekend met het geven van talloze jeugd- en schoolconcerten (Stichting voor muziekonderwijs in concertvorm op Nederlandse scholen). Volgens een interview, afgedrukt in de Leeuwarder Courant van 13 september 1991 zou hij er met collega-musici 15.000 hebben gegeven en rond de 3 miljoen kilometer afgelegd hebben. Onder die collegae bevonden zich Herman Krebbers, Theo Olof en Albert Vogel jr. Ondertussen begeleidde hij musici als cellist Paul Tortelier met wie hij heel Europa doortrok en violist Thomas Magyar.

In de jaren vijftig van de 20e eeuw werd er van hem en Magyar een aantal elpees uitgegeven; er verscheen in 1959 zelfs een single met Liebesfreud van Fritz Kreisler.

De vele schoolconcerten en het leven als concertpianist leverden hem in 1979 de onderscheiding als ridder in de Orde van Oranje-Nassau op. Een jaar later stokte zijn muzikale loopbaan; een verkeersongeluk waarbij hij zijn vrouw en een dochter verloor, haalde zijn enthousiasme voor het concertleven weg.

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 26 Feb 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Reference sources
References
http://www.wikiportret.nl/
https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010567672:mpeg21:a0455
https://www.discogs.com/artist/1485041-Willem-Hielkema
http://www.45cat.com/artist/thomas-magyar-and-willem-hielkema
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes