Quantcast
peoplepill id: wilhelm-andsten
WA
2 views today
2 views this week
Wilhelm Andstén

Wilhelm Andstén

Wilhelm Andstén
The basics

Quick Facts

From Finland
Gender male
Birth 31 July 1818
Death 31 May 1894 (aged 75 years)
Star sign Leo
The details (from wikipedia)

Biography

Gabriel Wilhelm Andstén (31. heinäkuuta 1818 Helsinki – 31. toukokuuta 1894) oli suomalainen tehtailija ja Helsingissä toimineen Wilh. Andsténin kaakelitehtaan perustaja.

Andsténin isä oli rakennusmestari. Tultuaan kisälliksi Andstén lähti Pietariin jossa hän työskenteli fajanssitehtaassa. Vuonna 1842 hän perusti Helsingin Sörnäisiin kaakeli- ja fajanssitehtaan joka oli ensimmäinen laatuaan Suomessa. Tehtaan päätuotteena olivat uunikaakelit mutta se valmisti myös seinä- ja lattialaattoja, pienoispatsaita ja erilaisia talousesineitä. Se oli 1900-luvun alussa Suomen kolmen suurimman keramiikkatehtaan joukossa (muita olivat Arabia ja Turun Kaakelitehdas).

Andstén johti tehdasta vuoteen 1890 saakka. Hänen jälkeensä tehtaan johdossa olivat Otto Andstén (1890–1916) ja Curt Andstén (1916–1918). Turun kaakelitehdas osti 1918 tehtaan ja yhdisti sen omistamaansa Tikkurilan kaakelitehtaaseen. Tehdas toimi sitten Tikkurilassa nimellä Wilh. Andsténs Fabriksaktiebolag Dickursby aina vuoteen 1937 saakka.

Lähteet

Aiheesta muualla

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 30 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Reference sources
References
http://www.porssitieto.fi/kirjoitus/
http://www.hum.utu.fi/oppiaineet/suomenhistoria/julkaisut/progradut/?id=626
http://digi.lib.helsinki.fi/pienpainate/secure/browse.html?action=printings&publisher=Wilh.+Andstenin+tehdas-osakeyhti%F6&alphabet=W&language=fi
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes