Quantcast
peoplepill id: vladimir-turina
VT
1 views today
1 views this week
Vladimir Turina
The basics

Quick Facts

Was Educator Journalist Opinion journalist
From Italy Austria-Hungary
Field Academia Journalism
Gender male
Birth 26 May 1908
Death 20 October 1986 (aged 78 years)
Star sign Gemini
The details (from wikipedia)

Biography

Vladimir Turina, slovenski šolnik in družbeni delavec, * 26. maj 1908, Tržič, Italija, † 20. oktober 1986, Trst.

Življenje in delo

Rodil se je v družini carinskega uslužbenca Ivana Turine. Šole je obiskoval v raznih krajih, leta 1935 pa je diplomiral na Fakulteti za gospodarstvo in trgovske vede v Trstu. Po diplomi je služboval v raznih krajih, po osvoboditvi pa se je na povabilo pokrajinskega narodnoosvobodilnega sveta vrnil v Trst. Od oktobra 1946 do novembra 1947 je bil profesor na Slovenski trgovski akademiji, od novembra 1947 do septembra 1954 ravnatelj Trgovske strokovne šole v Trstu, od 1. oktobra 1954 do upokojitve 1975 pa ravnatelj Trgovsko tehničnega zavoda Žiga Zois v Trstu. Turina je bil že v mladih letih aktiven v mladinskih društvih. Leta 1924 je bil soustanovitelj Društva slovenskih srednješolcev Nicolo Tommasi v Trstu, član in zadnji predsednik mladinskega društva Zarja v Rojanu in član ter zadnji predsednik Društva slovenskih srednješolcev iz Italije v Ljubljani.

Uredil in sodeloval je pri pisanju kataloga 20 let Trgovinskega tehničnega zavoda. () V soavtorstvu je napisal učbenik Trgovsko računstvo in knjigovodstvo : za nižje trgovske strokovne šole. () Kot gospodarski strokovnjak pa je v soavtorstvu napisal izčrpno in z dokumenti podprto razpravo za mednarodno konferenco o manjšinah v Trstu Zgodovinski in politični oris gospodarskega življenja Slovencev v Italiji.() Z gospodarskimi in drugimi članki je od 1947 do smrti sodeloval v tržaškem listu Gospodarstvo. Predaval pa je tudi na Radiu Trst A, Radiu Koper in RTV Ljubljana.

Viri

  1. Primorski slovenski biografski leksikon. Goriška Mohorjeva družba, Gorica 1974-1994.
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 11 Jul 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Vladimir Turina

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes