Quantcast
peoplepill id: vladimir-kante
VK
1 views today
1 views this week
Vladimir Kante
The basics

Quick Facts

Was Jurist
From Serbia Croatia Austria-Hungary Slovenia
Field Law
Gender male
Birth 20 August 1905, Šmarje, Ajdovščina Municipality, Slovenia
Death 24 February 1945, Ljubljana, Ljubljana City Municipality, Slovenia (aged 39 years)
Star sign Leo
Education
University of Ljubljana
The details (from wikipedia)

Biography

Vladimir Kante, slovenski policijski uradnik in obveščavalec OF, * 20. avgust 1905, Šmarje, Avstro-Ogrska, † 24. februar 1945, Ljubljana.

Življenje

Vladimir Kante se je rodil 20. avgusta 1905 v Šmarju pri Ajdovščini. Pravo je študiral na ljubljanski pravni fakulteti, kjer je leta 1928 diplomiral in nato 1941 še doktoriral iz prava. Zaposlil se je na policiji, naprej je delal v Beogradu in pozneje v Ljubljani. V Ljubljani je bil vodja vodja političnega oddelka in pomočnik upravnika policije Lovra Hacina. V Ljubljani je tudi napredoval do naziva višjega policijskega svetnika. Pri svojem delu si je vseskozi prizadeval za human odnos do zapornikov. Bil je tudi eden redkih pripadnikov policije, ki je bil poslan v tujino na dodatno izobraževanje in sicer v Rim.

Po napadu na Jugoslavijo in njenem porazu je pokrbel, da je bil uničen del policijskega arhiva s seznami protifašistov in komunistov. Po okupaciji je postal sodelavec Osvobodilno fronto in njen najpomembnejši obveščevalec na ljubljanski policiji. Poznan je bil pod vzdevkoma Lia in Filister. OF je vseskozi obveščal o načrtih in ukrepih okupatorja in njihovih sodelavcev. Tudi po nemški okupaciji je nadaljeval z obveščevanjem. Zaradi izdaje so ga januarja 1945 odkrili. Kanteta so aretirali in zaprli. V zaporu so ga mučili in ga 24. februarja 1945 obesili.

Pesnik Pavel Golia je o njem napisal pesem z naslovom B A L A D A o nesrečnem doktorju Vladimirju Kantetu. Leta 1982 je Janez Vipotnik o njem napisal roman Doktor, po katerem je bil 1985 o Kantetu posnet film z enakim naslovom.

Viri

  • Enciklopedija Slovenije; knjiga 5, Mladinska knjiga, Ljubljana, 1991
  • Doktor

Zunanje povezave

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 23 Aug 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Vladimir Kante

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes