Quantcast
peoplepill id: vladimir-ivanovitsj-stradin
VIS
1 views today
1 views this week
Vladimir Ivanovitsj Stradin
Soviet camera operator (1899-1972)

Vladimir Ivanovitsj Stradin

Vladimir Ivanovitsj Stradin
The basics

Quick Facts

Intro Soviet camera operator (1899-1972)
Was Cinematographer Film crew member Camera operator Filmmaker
From Russia
Field Film, TV, Stage & Radio
Gender male
Birth 16 July 1899, Saint Petersburg, Tsardom of Russia
Death 1972 (aged 72 years)
Star sign Cancer
Politics Communist Party of the Soviet Union
Awards
Stalin Prize  
Medal "For the Victory over Germany in the Great Patriotic War 1941–1945"  
Order of the Red Star  
Medal "For the Defence of Leningrad"  
Genre:
Socialist realism
The details (from wikipedia)

Biography

Владимир Иванович Стра́дин (1899—1972) — советский оператор документального кино. Лауреат Сталинской премии первой степени (1943). Член ВКП(б) с 1944 года.

Биография

В. И. Страдин родился 16 (28) июля 1899 года. С 1921 года учился в Институте экранного искусства в Ленинграде. С 1928 года ассистент оператора студии «Белгоскино». Работал на Иркутской, Саратовской, Алма-Атинской киностудиях. В 1933—1935 годах и с 1940 года оператор Ленинградской студии кинохроники. С 1941 года оператор Ленинградского фронта. После войны на киностудии «Ленкинохроника». Снимал сюжеты для многих киножурналов.

Фильмография

  • 1934 — Остров Шпицберген
  • 1937 — Миллионер; Казахстан
  • 1940 — Фрунзенцы
  • 1942 — Ленинград в борьбе, Ладога
  • 1943 — Блокада Ленинграда прорвана
  • 1950 — 200-летний юбилей Ярославского театра
  • 1952 — Леонардо да Винчи
  • 1953 — Возрождённое Пулково
  • 1954 — Начало пути
  • 1956 — Опасные соседи
  • 1957 — Чудесный дворец
  • 1958 — Когда зажигаются огни
  • 1961 — Волга сегодня

Награды и премии

  • Сталинская премия первой степени (1943) — за фильм «Ленинград в борьбе» (1942)
  • орден Красной Звезды (24.2.1945)
  • медали
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 01 Apr 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Vladimir Ivanovitsj Stradin

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes