Quantcast
Vinko Zaletel: Writer, Priest, Film director (born: 1912 - died: 1995) | Biography, Facts, Information, Career, Wiki, Life
peoplepill id: vinko-zaletel
VZ
1 views today
6 views this week
Vinko Zaletel

Vinko Zaletel

Vinko Zaletel
The basics

Quick Facts

Was Writer Priest Film director
From Slovenia Socialist Federal Republic of Yugoslavia Serbia Croatia Austria-Hungary Austria
Field Film, TV, Stage & Radio Literature Religion
Gender male
Birth 20 July 1912, Stanežiče, Ljubljana City Municipality, Slovenia
Death 12 December 1995, Bleiburg, Völkermarkt District, Carinthia, Austria (aged 83 years)
Star sign Cancer
The details (from wikipedia)

Biography

Vinko Zaletel, slovenski rimskokatoliški duhovnik in potopisec, * 20. julij 1912, Stanežiče, † 12. december 1995, Pliberk, Avstrijska Koroška.

Življenje in delo

Po končani škofijski klasični gimnaziji v Šentvidu pri Ljubljani (1931) je v letih 1931−1936 študiral bogoslovje v Ljubljani in bil 1936 posvečen. Kaplanoval je v Tržiču pri A. Vovku in v Trnovovem (Ljubljana) (1941-1945), ter bil istočasno honorarni katehet na III. moški realni gimnaziji.

Leta 1945 je zapustil Slovenijo, se odselili na Koroško, kjer je služboval v različnih župnijah. V Šentjakobu v Rožu je razvil bogato slovensko kulturnoprosvetno dejavnost: predaval, režiral slovenske igre (npr. Miklova Zala, Martin Krpan, Drabosnjakov Marijin pasijon); režiral je tudi za celovški radio. Leta 1957 je postal župnik-provizor v Vogrčah (nem. Rinkenberg) pri Pliberku. Na številnih potovanjih po vseh celinah je obiskoval slovenske izseljence, jim s predavanji utrjeval narodno in versko zavest, pri tem pa uporabljal svojo bogato zbirko diapozitivov (ok. 30.000). Knjižno je izšlo več njegovih potopisov. Za prosvetno delo z okoli 2000 predavanji je 1985 v Celovcu prejel Tischlerjevo nagrado.

Bibliografija

  • Po Afriki in Južni Ameriki ()
  • Po Indiji sem in tja ()
  • Po Daljnem vzhodu ()

Zunanje povezave

  • Smolik Marijan. "Zaletel Vinko". Slovenski biografski leksikon. Slovenska biografija. Ljubljana: ZRC SAZU, 2013.
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 23 Jul 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Vinko Zaletel

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes