Quantcast
Vinko Beličič: Teacher, Poet, Writer, Translator (born: 1913 - died: 1999) | Biography, Facts, Information, Career, Wiki, Life
peoplepill id: vinko-belicic
VB
1 views today
1 views this week
Vinko Beličič

Vinko Beličič

Vinko Beličič
The basics

Quick Facts

Was Teacher Poet Writer Translator
From Slovenia Italy Serbia Croatia Austria-Hungary
Field Academia Literature
Gender male
Birth 19 August 1913, Črnomelj, Črnomelj Municipality, Slovenia
Death 27 September 1999, Villa Opicina, Trieste, Province of Trieste, Italy (aged 86 years)
Star sign Leo
Education
University of Ljubljana
The details (from wikipedia)

Biography

Vinko Beličič, slovenski pesnik, pisatelj, prevajalec in publicist, * 19. avgust 1913, Črnomelj, † 27. september 1999, Opčine.

Beličič je leta 1940 diplomiral iz slavistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Kasneje se je študijsko izpopolnjeval na univerzi v Milanu. Med 2. svetovno vojno je bil srednješolski profesor v Ljubljani. Nazorsko je pripadal protikomunističnemu akademskemu klubu Straža L. Ehrlicha, zato se je leta 1945 umaknil v Trst, kjer je poučeval na slovenskih srednjih šolah in bil sodelavec pri Radiu Trst A. Za potrebe šole je pisal učbenike in prevajal. Sodeloval je z zamejskimi in zdomskimi publikacijami, Sloveniji pa so bile njegove knjige do osamosvojitve prepovedane.

Prvo pesniško zbirko Češminov grm je izdal 1944. Pisal je tudi kratko prozo, zlasti črtice in novelistiko, pa tudi povesti. V Molitvi na gori (1943) je pokazal nagnjenost k lirični razpoloženosti in avtobiografičnosti in razčlenjevanju osebnih doživljanj. Zelo aktualni so njegovi publicistični zapisi Prelistavanje poldavnine (Gorica, 1980) in Leto odmrznitve (Gorica, 1992). V slovenščino je prevajal predvsem italijanske avtorje.

Glej tudi

  • seznam slovenskih pesnikov
  • seznam slovenskih pisateljev

Viri

  • Enciklopedija Slovenije; knjiga 16, Mladinska knjiga, Ljubljana, 2002

Zunanje povezave

Kacin Anton. "Beličič Vinko". Slovenski biografski leksikon. Slovenska biografija. Ljubljana: ZRC SAZU, 2013.

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 23 Aug 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Vinko Beličič

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes