Quantcast
peoplepill id: villo-sigurdsson
VS
2 views today
2 views this week
Villo Sigurdsson

Villo Sigurdsson

Danish politician
Villo Sigurdsson
The basics

Quick Facts

Intro Danish politician
Is Politician
From Denmark
Type Politics
Gender male
Birth 17 May 1944, Tehran, Iran
Age 76 years
Star sign Taurus
Politics Social Democrats, Left Socialists, , Socialist People's Party
Education
Ordrup Gymnasium
University of Copenhagen Faculty of Life Sciences
Peoplepill ID villo-sigurdsson
The details (from wikipedia)

Biography

Villo Sigurdsson (født 17. maj 1944 i Teheran, Iran) er en dansk venstrefløjspolitiker og tidligere byplanborgmester for VS i Københavns Kommune (Magistratens 4. afdeling). Han var borgmester 1978-1986. Sigurdsson, som er søn af en dansk far og iransk mor og taler farsi, voksede op i Teheran, hvor han i 1951-60 gik i international skole. Hans far arbejdede for Kampsax.

Uddannelse

Villo Sigurdsson kom med familien til Danmark som 16-årig. Han blev student fra Ordrup Gymnasium i 1964, efterfulgt af landbrugspraktik i 1964-65. 1965-66 gik han på Lyngby Landbrugsskole i Hillerød og var 1966-71 studerende ved Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole.

Politisk aktiv

Han blev politisk vakt i 1968, blev aktivist i De danske Vietnamkomiteer og Nansensgade Beboerforening og året efter i Foreningen individ og Samfund. Han var medlem af VS fra 1970, hvor han fik plads i partiets hovedbestyrelse og forretningsudvalg og primært var aktiv i Internationalt Udvalg og Kommunalpolitisk Udvalg.

Kommunalpolitisk karriere i København

Villo Sigurdsson var medlem af Københavns Borgerrepræsentation 1977-1988, herunder borgmester for 4. magistrat, populært kaldet byplanborgmester, fra 1978-1986 .

Villo Sigurdsson blev en populær byplanborgmester på venstrefløjen, fordi han ændrede den politiske kurs væk fra hårdhændet sanering i retning af mere genbrug af den eksisterene boligmasse, en politik der imødekom BZ-bevægelsen. I hans tid blev en række kommunale bygninger omdannet til medborger- og idrætshuse, bl.a. de tidligere sporvognsremiser i Århusgade, på Trianglen og Nørrebrohallen. Sigurdsson støttede også bestræbelserne på at etablere en havnepark på det tidligere kuloplag på Islands Brygge.

Hans aktivistiske tilgang til borgmesterposten, hvor han i flere tilfælde administrerede i modstrid med Borgerrepræsentationens socialdemokratisk ledede flertal, fik ham dog i konflikt med samme. I første omgang flyttede man behandlingen af byggesager væk fra Sigurdssons magistrat - en handlemåde der senere blev underkendt af Indenrigsministeriet. Sideløbende hermed forberedte man i Indenrigsministeriet en ændring i styrelsesloven, som skulle gøre det muligt for flertallet at fjerne en magistratsborgmester, hvis denne nægtede at følge beslutninger.Loven blev gennemført i 1981, inden Sigurdssons anden periode som borgmester, og kaldtes populært Lex Villo.

Rotationsprincippet i partiet hindrede Villo Sigurdsson i at blive opstillet til en 3. valgperiode, hvilket han selv var utilfreds med. Han udtrådte i 1988 af Borgerrepræsentationen, og forlod samtidig VS.

Senere politisk karriere

1993 var Villo Sigurdsson medstifter af Solidarisk Alternativ. Villo Sigurdsson har været bestyrelsesmedlem for Socialdemokraterne i Lejre, og er i dag medlem af SF.

Øvrige aktiviteter

1985-86 var Villo Sigurdsson formand for Samarbejdskomiteen for Fred og Demokrati i Iran og Iraq, der arbejdede for fred mellem de to krigsførende lande. Han har siden 1991 været formand for Dansk Kurdisk Venskabsforening.

I 1991-94 var han forretningsfører for TV STOP. 1996-97 deltog han i Projekt X, ungdomsprojektet på Nørrebro. I 1997-98 deltog han i Støtteforeningen for Organisationen for Etniske Minoriteter (SOEM).

Bøger

Villo Sigurdsson har udgivet bøgerne: Kurderne. Rapport udgivet af Det danske center for Menneskerettigheder 1994 og 95; De uønskede. Bog om kurderne udgivet af forlaget Gyldendal, 1998.

Henvisninger

Efterfulgte:
Alfred Wassard Jørgensen
Borgmester for Københavns Magistrats 4. afdeling
1978 - 1986
Efterfulgtes af:
Gunna Starck
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 24 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Reference sources
References
http://www.b.dk/foedselsdag/med-hjertet-meget-langt-til-venstre
https://bibliotek.kk.dk/raadhusbibliotekets-online-resurser/borgerrepraesentationen/borgmestre
https://bibliotek.kk.dk/raadhusbibliotekets-online-resurser/borgerrepraesentationen/medlemmer-br/repraesentanter-s
http://www.grandts.dk/Amager/bryggen.htm
http://modkraft.dk/artikel/venstresocialisterne-en-parlamentarisk-succeshistorie
http://webarkiv.ft.dk/?/Samling/20012/salen/L109_BEH1_32_6_(NB).htm
http://www.leksikon.org/art.php?n=2297
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes