Quantcast
peoplepill id: viktor-zalar
VZ
1 views today
1 views this week
Viktor Zalar
The basics

Quick Facts

Was Journalist Translator
From Serbia Croatia Austria-Hungary
Field Journalism
Gender male
Birth 18 November 1882, Ljubljana, Slovenia
Death 25 September 1940, Ljubljana, Slovenia (aged 57 years)
Star sign Scorpio
The details (from wikipedia)

Biography

Viktor Zalar, slovenski novinar in prevajalec, * 18. november 1882, Ljubljana, † 25. september 1940, Ljubljana.

Življenje in delo

Zalar je v rojstnem mestu obiskoval osnovno šolo in od 1893–1902 klasično gimnazijo. Na filozofski fakulteti v Pragi je študiral filozofijo in sociologijo, poslušal pa tudi druga predavanja.

Že kot študent je pisal v časopisa Omladina in Svobodna misel. Ko se je vrnil v Ljubljano, je bil pozimi 1909/1910 član »bohemske bratovščine«. Zaposlil se je v uredništvu Slovenskih novic in pisal politične uvodnike, potem bil uradnik v tovarni Kolinska v Ljubljani. Spremljal in podpiral je dijaško protiavstrijsko gibanje Preporod, bil član Ruskega krožka, poučeval dijake češčino. Leta 1914 je bil med ustanovitelji teoretičnega glasila jugoslovanskega gibanja Glas juga v katerem so članke objavljali Slovenci, Hrvati in Srbi. Na procesu proti preporodovcem decembra 1914 je bil zaradi Glasa juga obsojen na mesec dni zapora.

Zalar je poleg dela pri časopisju tudi prevajal prozo in poezijo iz češčine. Za SNG Ljubljana je prevedel libreta operet Slovaška princeza (R. Piskáček, 1919; z Ivanom Lahom) in Madame Favart (J. Offenbach, 1919) ter opero Vaška šola (Felix Weingartner, 1921).

Zunanje povezave

  • Munda Jože. "Zalar Viktor". Slovenski biografski leksikon. Slovenska biografija. Ljubljana: ZRC SAZU, 2013.
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 25 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Viktor Zalar

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes