peoplepill id: victor-buruiana
VB
Moldova
1 views today
1 views this week
Victor Buruiană
Moldavian musician

Victor Buruiană

The basics

Quick Facts

Intro
Moldavian musician
Work field
Gender
Male
Place of birth
Chișinău, Chișinău Municipality, Moldova
Age
65 years
The details (from wikipedia)

Biography

Victor Buruiană

Victor Buruiana, concert, 2007
Date personale
Nume la naștereVictor Buruiană
Născut (61 de ani)
Chișinău
Chișinău, URSS Modificați la Wikidata
CetățenieMoldova Modificați la Wikidata
Ocupațieinginer-proiectant de echipamente electronice, muzician, compozitor, cântăreț, chitarist, bas-chitarist, orchestrator, inginer de sunet, realizator și prezentator radio și TV
Activitate
Gen muzicalFolk, pop folk, pop rock, muzică pentru spectacole

Victor Buruiană (n. 29 aprilie 1959, Chișinău, Republica Moldova) este un inginer-electronist, compozitor, textier, interpret vocal, bas-chitarist, chitarist, orchestrator, maestru de sunet, autor-prezentator de emisiuni radio și TV din Republica Moldova.

Activează în domeniul muzicii folk, a muzicii ușoare și a muzicii de spectacol, în radio, dar și în domeniul proiectării de echipamente electronice, în special a celor de studio. A fost președintele Asociației Folkiștilor din Moldova, unul dintre organizatorii festivalului de muzică folk "Galbenă Gutuie", prezentator de emisiuni de radio și TV, inițiatorul creării posturilor "Euro TV", "Radio Antena C", "Radio 10". Deține brevete de invenții și inovații în domeniul electronicii.

Descendența

Tata - Adrian Buruiană (n.1934, jud.Lăpușna - d.2002 Chișinău), a fost inginer de cinematografie (abs.Institutul Politehnic din Kiev), autorul concepției și pe parcursul a aproape întregii vieți directorul tehnic al studioului "Moldova-film", descendent al unei familii de mai multe generații de preoți ortodocși.

Mama - Elena Buruiană (n.1933 Elena Cheianu, jud.Lăpușna - d.2019 Chișinău), a fost profesoară de biologie (abs.Universitatea de Stat din Chișinău, biologie-ihtiologie), apoi inginer în secția prelucrare peliculă a companiei "Teleradio Moldova", descendentă a unei familii de mai multe generații de preoți ortodocși.

Date biografice

Victor Buruiană s-a născut la Chișinău pe 29 aprilie 1959, și-a făcut studiile la Școala nr.1 din Chișinău (astăzi Liceul Gh.Asachi) (1966...1976) și la Institutul Politehnic din Chișinău, facultatea semiconductoare (1977...1982).Și-a început activitatea în calitate de mecanic de cinema la cinematograful "40 лет ВЛКСМ" (40 de ani ai UTC) in 1975, fiind încă elev și a contunuat-o fără întreruperi, inclusiv în ultimul an de școală și în anii de studenție.În 1976, 1977 a fost asistent de operator la studioul "Moldova Film". În 1990 - S-a căsătorit cu Inga Druță. În 1991 - S-a născut fiul său, Sabin Buruiană.

Între anii 1983-1992 a lucrat la Uzina Experimentală a Insitutului de Fizică Aplicată a Academiei de Științe a RSSM, unde a proiectat utilaje de prelucrare electrofizică a metalelor, obținănd brevete de invenții și inovații, Medalia de Bronz a Expoziției Realizărilor Naționale a URSS.

În anii 1992...2004 este maestru de sunet și regizor la Direcția Culturii a Primăriei Chișinău, efectuând înregistrări audio și video, realizând emisiuni TV și sonorizând practic toate concertele oficiale din piețile centrale ale capitalei.

În 2004-2005 este conducător al secției de muzică a teatrului de păpuși "Licurici"

În anii 2005-2007 - maestru de sunet și orchestrator în studioul de înregistrări "Cantabile”.

În 2007 - a divorțat de Inga Druță

În anii 2007, 2008 este maestru de sunet și realizator de emisiuni la postul "Eu TV”

Este autor al concepției, realizator și director al postului "Radio 10" din 2008 și până în 2010.

Dn 2011 este realizator de emisiuni muzicale ("Fonograf" și "Ora de Muzică") si inginer-șef la "Radio România Chișinău" ( numit inițial "Radio Arena FM").

În 2016 - 2018, continu-și activitatea la radio, revine la lucrul de inginer de sunet (mixajul de concert), colaborândcu compania Sens Music.

Dn 2018 în studioul său personal începe reînregistrarea muzicii sale acumulate pe parcursul vieții.

Activitate artistică

În anii de școală frecventează mai multe cercuri artistice și tehnice - dansuri, teatru dramatic, teatru de păpuși, filme cu desene animate, pictură, iahting, radioamatori și altele. În1966 pentru prima dată prezentă la TVemisiunea "Semafor", fiind ales de echipa de creație dintre elevii scolii. În anii 1975,1976 - cântă în formația de muzică ușoară a școlii, apoi în 1977 organizează pe lângă școala NR.1 din Chișinău, împreună cu foștii colegi de clasă Victor Moraru, Oleg Pulbere, Emil Dușchin, formația de muzică ușoară "Furtuna" cu care activează pînă în 1983. Fiind angajat la Academia de Științe, în 1984-1988 activează în formația de muzică ușoară "Contact" de acolo. Ramas fără fprmație, în 1988 compune prima sa piesă folk ”Închinare” pe versuri de Vasile Romanciuc, și o înregistrează la radio, participând la concursul muzical - "Nume noi"În 1989 grație acestui cântec se lanseaza pe scena profesionistă, participă la primele concerte, primește primele invitașii la radio și TV, câștigă primul concurs "Topul speranțelor" la Radio Moldova.

În 1989este invitat de către Tatiana Petrache să participe la fondarea Asociației Folkiștilor din Moldova (AFM), iar în 1991 este ales presedinte a AFM.

În 1991 este câștigător al Marelui Premiu al festivalului de muzică folk " Galbenă Gutuie ", prima ediție și devine în continuare directorul acestui festival.

În 1992participă la numeroase concerte pe front în timpul Războiului de pe Nistru, la concerte și festivaluri de muzică folk în România

În 1992 și 1993, la invitația lui Victor Socaciu, prezintă recitaluri la festivalul de muzică folk "Om bun", București

Începând cu anul 1992 și până în 1997 este directorul și prezentatorul festivalului de muzică folk " Galbenă Gutuie ". La edițiile din 1996 și 1997 încearcă o prezentare mai neobișnuită a festivalului - după un cuvânt introductiv trece la pupitrul de mixare din sală și continuă prezentarea de acolo, realizînd și sonorozarea spectacolelor.

În 1993 organizează formația de muzică folk "Noiembrie", în componenta căreia îi cooptează pe Ion Rață (voce, chitară), Mihai Budurin (Voce, chitară-bas) și Sergiu Musteață (clape). Dupa o serie de participări de succes la spectacole și emisiuni TV formația își sisteaza activitatea din cauza problemelor de sănătate a unuia dintre membri. Doi ani mai târziu este propusă reluarea activității cu reorientarea spre muzica de dans, neacceptată de Victor Buruiană. Formația își schimbă denumirea în "Catharsis", înlocuindu-l pe Victor Buruiană cu Igor Cojocaru.

În 1993 ți 1994 prezintă emisiunea "Telematinal" la Teleradio Moldova și realizează subiecte pentru această emisiune și pentru emisiunile de știrica reprezentant al Direcției Cultură a Primăriei Chișinău. Tot în 1993, 1994 realizează și prezintă la "Teleradio Moldova" emisiunea sa de autor "La castelul cu menestreli" dedicată muzicii folk.

În 1997-1999 realizează o serie de spectacole muzicale din ciclul "Întâlniri cu laureații festivalului Galbenă Gutuie", în care exploatează din plin modul de îmbinare a sonorizării și a prezentării, fiind un fel de intermediar între spectatori și interpreți, citind la microfon și bilețelele cu întrebările trimise de către spectatori.

În 1999 organizează formația "Clepsidra" în care îi invită pe Gicu Cimbir (voce, chitară) și Viorel Țăranu (vioară). Formația activează pînă în 2002, înregistrând un album "Clepsidra" în anul 2000.

În 2001 și 2002 - organizează împreună cu Silvia Grigore o serie de spectacole folk-pop cu titlul generic "Primavara care-a fost", în care interpreții Silvia Grigore (voce, chitară), Victor Buruiană (voce, chitară-bas, chitară), Gicu Cimbir (voce, percuție, chitară), Viorel Burlacu (voce, clape, chitară, chitară-bas), Valentin Boghean (voce, saxofon, chitară), Georgeta Voinovan (voce, clape), Licu Goncear, Igor Țurcanu (voce, chitară), Viorel Țăranu (vioară), Gary Tverdohleb (percuție) se așezau în scenă pe scaune și își interpretau piesele, jucând atât rolul de soliști vocali, cât și de membri ai orchestrei. În timpul spectacolelor interpreții își prezentau singuri piesele, intercomunicau cu spectatorii, răspundeau la întrebari venite din sală.

În 2003-2005 Victor Buruiană participă la spectacolele folk-pop cu genericul "Anotimpul dragostei", inițiate de Silvia Grigore ca o o continuare a spectacolelor "Primăvara care-a fost", dar cu cooptarea de instrumentiști profesioniști, cum ar fi Rustam Agaev (baterie), Sergiu Testimițeanu (chitară-bas), Roman Demirov (chitară-bas), Valeriu Gonța (chitară), dar și cu invitați, printre care duetul "Catharsis", grupul "Ștefan-vodă", Vasile Șeicaru, Silvia Cărăuș, Ștefan Caranfil, Radu Dolgan, Cezara, Aura, etc.

În 2001 Victor Buruiană începe lucrul la poemul muzical "Întoarcerea din cruciadă" pe versurile marelui poet român Radu Gyr, pe care îl finiseaza în 2006. La această lucrare mai participă actorii Ion Popescu și Nicolae Jelescu și interpreții Viorel Burlacu și Anatol Rudei.Pe disc poemul apare în 2007. De asemenea în acești ani Victor Buruiană înregistreză carți audio, compune muzica la circa 20 de spectacole pentru mai multe teatre, în special de păpuși, înregistrează și mixează muzică la filmele artistice "Lupii și zeii" și "Nuntă în Basarabia", compune și orchestrează muzică pentru diverși interpreți.

Din 2015, după o pauză de mai mulți ani, Victor Buruiană revine în scenă cu participări ocaziole la diverse spectacole, iar în 2018 începe să reînregistreze piesele sale compuse și cântate pe parcursul a peste 40 de ani.

Discografie

2000 "Clepsidra" - album folk-pop realizat împreună cu Gicu Cimbir si Viorel Tăranu, cuprinzînd cântece compuse de Victor Buruiană și Gicu Cimbir

2007 "Întoarcerea din Cruciadă" - poem muzical pe versuri de Radu Gyr, realizat în colaborare cu actorii Nicolae Jelescu și Ion Popescu,interpreții vocali Viorel Burlacu și Anatol Rudei.

2018 "Timpul pierdut” - album de piese orchestrale

2018 ”Cântece în aer liber” - album de piese folk compuse în perioada renașterii naționale.

2019 "Colindul timpului" - album de muzica folk.

2020 ”Vals pentru mama” - album de piese orchestrale.

Premii

1989 Medalia de bronz a Expoziției Realizărilor Economiei Naționale a URSS, Moscova.

1989 Premiul întâi, concursul "Topul Sperantelor", Chișinău

1991 Marele premiu al festivalului de muzică folk Galbenă Gutuie, Chișinău

1992 Premiul întâi al festivalului de muzică folk "Floare de colț", Galați

1992 Premiul pentru cel mai bun grup folk (impreună cu Inga Druță), festivalul de muzică folk "Intâmplare simplă", Baia-Mare

1993 Premiul onorific al combatanților conflictului de pe Nistru pentru activitate artistică pe front.

2005 Premiile speciale pentru cel mai bun text si cea mai bună orchestrație, festivalul “ DOUĂ INIMI GEMENE “, Chișinău

2008 Premiul "Inimă de aur" al fundației Pentru Democrație Creștină din Republica Moldova

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 16 Jul 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
Lists
Victor Buruiană is in following lists
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Victor Buruiană
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes