Quantcast
peoplepill id: veselko-kovac
VK
1 views today
1 views this week
Veselko Kovač

Veselko Kovač

Veselko Kovač
The basics

Quick Facts

Was Monk Missionary
From Serbia Croatia Austria-Hungary
Field Religion
Gender male
Birth 4 June 1872, Studenec, Sevnica, Slovenia
Death 1 March 1928, Republic of China (1912–1949), Republic of China (1912–1949) (aged 55 years)
Star sign Gemini
The details (from wikipedia)

Biography

Veselko Kovač (Laetus; prvotno ime Ivan), slovenski frančiškan in generalni vikar kitajske misijonske pokrajine Jungčoufu, * 4. junij 1872, Studenec, † 1. marec 1928, (?), Kitajska.

Življenjepis

Veselko Kovač je v frančiškanski red stopil 25. avgusta 1891, po šolanju na novomeški gimnaziji. Po študiju teologije je bil 19. julija 1896 posvečen v duhovnika. Služboval je v Beljaku in na Svetih Višarjih. Leta 1902 je šel za misijonarja na Kitajsko, kjer je deloval kot rektor semenišča v vikariatu v severni provinci Šantung. Leta 1913 se je vrnil v domovino in začel priprave za ustanovitev nove misijonske pokrajine v južni provinci Hunan, ki so trajale do 1920, ko se je vrnil na Kitajsko, kjer je z vztrajnostjo in trezno razumnostjo ugladil pota, da je končno kongregacija Propagande v Rimu izločila iz italijanskega vikarijata Južni Hunan novo apostolsko prefekturo Jungčoufu ter jo izročila tirolski frančiškanski provinci. Kovač je bil imenovan za proprefekta. Po smrti apostolskega prefekta je Kovač prevzel upravo prefekture. Pred imenovanjem za prefekta je nenadoma umrl.

Glej tudi

  • priimek Kovač

Viri

  • Lambert Ehrlich. "Kovač Veselko". Slovenski biografski leksikon. Slovenska biografija. Ljubljana: ZRC SAZU, 2013.
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 25 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Veselko Kovač

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes