Quantcast
Vendelin Sadar: Teacher (1868 - 1935) | Biography, Facts, Information, Career, Wiki, Life
peoplepill id: vendelin-sadar
VS
1 views today
1 views this week
Vendelin Sadar

Vendelin Sadar

Vendelin Sadar
The basics

Quick Facts

Was Teacher
From Serbia Croatia Austria-Hungary
Field Academia
Gender male
Birth 1868
Death 31 December 1935 (aged 68 years)
The details (from wikipedia)

Biography

Vendelin Sadar, slovenski učitelj, pedagog in zborovski pevec, * 1868, Škofja Loka, † 31. december 1935, Bežigrad, Ljubljana.

Življenjepis

V. Sadar je izhajal iz učiteljske rodbine. Njegov oče je bil dolgo let učitelj in nadučitelj v Škofji Loki, kjer je bil rojen tudi Vendelin 1868. leta. Njegov brat Oton je bil fotograf v Škofji Loki. Bil je pristen Gorenjec, Škofjeločan, kar ga je tudi odražalo vse življenje v njegovih lastnostih, v odkritosrčnosti, dobrohotnosti in veseli družabnosti do svojih stanovskih tovarišev, znancev in prijateljev.

Po dovršeni osnovni šoli v Škofji Loki, se je šolal v Ljubljani. Po nekaj razredih srednje šole, je prestopil na ljubljansko učiteljišče, katerega je dovršil 1889.

Njegovo prvo učiteljsko službovanje je bilo v Zalogu nad Komendo v Kamniškem okraju. Od tu je odšel za učitelja, voditelja v Ihan. Njegovi nad vse odlični uspehi v šoli in njegovo delovanje izven šole, na pevskem po­lju ter njegovo taktno postopanje napram vsakomur, so mu pripomogli, da je prišel po razmeroma kratki službeni dobi, dobrih deset let, za učitelja v Ljubljano, kar tedaj ni bila tako lahka stvar. Tu je ostal do svoje upokojitve 1925.

V Ljubljani se je udejstvoval v raznih učiteljskih društvih in organizacijah. Dalj časa je deloval pri Učiteljski tiskarni. Ker je bil dober in vnet pevec, je bil član pevskega zbora Glasbene Matice. Vedno je deloval za napredek šole in neodvisnost učiteljskega stanu. Četudi ni bil prej vojak, je moral med svetovno vojno obleči za daljši čas vojaško suknjo. Tu si je oslabil tudi svoje zdravje in počasi ugašal, dokler ni nenadoma preminil na Slivestrovo leta 1935.

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 25 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Vendelin Sadar

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes