Quantcast
peoplepill id: vasile-chirtoca
VC
1 views today
1 views this week
Vasile Chirtoca

Vasile Chirtoca

The basics
Quick Facts
A.K.A. Василий Афанасьевич Киртока
Is Businessperson Athlete Entrepreneur Boxer
From Moldova
Type Business Sports
Gender male
Birth 20 September 1958, Hyderym
Age: 61 years
The details
Biography

Vasili Chirtoca (n. 20 septembrie, 1958, Hîderîm, raionul Kotovsk) - om de afaceri moldovean, filantrop, maestru în sport (box), președinte al Federației de Box din Moldova, membru al Consiliului Național al Confederației Patronatelor din Republica Moldova, consilier în CMC (din anul 2015). Pe parcursul anilor 2013-2015 este în top 10 cei mai prosperi oameni de afaceri din Republica Moldova.[3]

Biografie

Vasile Chirtoca s-a născut la 20 septembrie, 1958, în satul moldovenesc Hîderîm (Ghiderim), raionul Kotovsk (Bârzula), regiunea Odesa, Ucraina.

Copilăria

Vasili Chirtoca s-a născut într-o familie multinațională: tatăl lui era moldovean, de baștină din satul moldovenesc Hîderîm, regiunea Odesa, Ucraina, iar mama ucraineană, originară din Rîbnița. Ambii erau profesori: tatăl preda istoria, iar mama − limba și literatura rusă. S-au întîlnit într-un sat din raionul Fălești, unde tatăl său, tînăr specialist, fusese trimis de la Institutul de la Tiraspol, mama lui era pe atunci directoare a școlii din localitate. Astfel i-a unit soarta. Apoi ei decid să se mute mai aproape de părinții tatălui, în satul Ghiderim.

Vasili, cel de-al treilea copil, mezinul familiei, s-a născut la Ghiderim, cele două surori fiind mai mari. În 1962, tatăl său construiește casa în mijlocul livezii. Copilăria în sînul naturii, în preajma lacurilor și pădurii a fost minunată. La cei 5 ani împliniți Vasili a insistat să meargă împreună cu sora mijlocie la școală, astfel au fost înscriși în aceeași clasă. A învățat cu plăcere, fiind eminent. Părinții decid că cel mai bine pentru copii ar fi să învețe la o școală orășenească, așa că familia se mută cu traiul la Strășeni.

Studiile

În anul 1974 absolvește școala medie din orașul Strășeni, iar apoi în anul 1979 − Institutul Politehnic de la Odesa, obținînd calificarea inginer-mecanic.

Activitatea în cîmpul muncii

Biografia de muncă V. Chirtoca și-o începe la Institutului Unional de Cercetări Științifice, Proiectări și Tehnologie, activînd întîi în calitate de inginer, ca apoi să înainteze în carieră, fiind: inginer superior, conducător de grup, inginer-șef de proiecte și director al filialei din Chișinău a Institutului de Stat de Proiectări din Novosibirsk (octombrie 1989 – aprilie 1992). La începutul anilor 90 ai secolului trecut a participat la crearea Pieței de Valori din Republica Moldova, numele său se află printre acelea ale fondatorilor Bursei de Valori a Moldovei.

Familie

Este căsătorit, soția: Valentina, doi feciori: Alexei și Vladislav.

Activitatea antreprenorială

În anul 1989 V. Chirtoca a fondat Compania Tehnico-științifică Cooperatistă „Golubaia volna”, care activa în domeniul proiectării și construcției sistemelor de epurare a apelor reziduale, provenite din activitatea întreprinderilor industriale. În prezent, această companie poartă denumirea ”DAAC Ecoplant” S.R.L. și se ocupă de implementarea proiectelor ce țin de agricultura ecologică.

În 1992 devine președinte al Consiliului de Administrare a Societății pe Acțiuni „POLIPROIECT” și director general al primei companii financiare din Republica Moldova – „DAAC Invest”, deținătoarea licenței nr.1 pentru dreptul de a activa pe Piața Valorilor Mobiliare a țării.

V. Chirtoca a fondat în anul 1994 Societatea pe Acțiuni „DAAC-Hermes”, una dintre companiile-importatoare auto cele mai mari din țară. În perioada cînd în Republica Moldova avea loc privatizarea în masă, a creat Fondul de Investiții și Privatizare DAAC-Hermes, care s-a transformat mai tîrziu într-unul dintre cele mai mari grupuri financiare și industriale din țară, fiind denumit −SA "DAAC Hermes grup", compus din circa 40 agenți economici (întreprinderi, societăți, firme), avînd o strategie de dezvoltare comună, cu active evaluate la 150 milioane de euro.[4]. Acestea activează cu succes în diverse ramuri ale economiei moldovenești, cum ar fi: construcția de mașini, fabricarea produselor cosmetice și de parfumerie, repararea și deservirea tehnicii agricole, păstrarea și procesarea culturilor cerealiere, comercializarea și deservirea automobilelor, tehnologiile informaționale, ș.a. Cifra de afaceri a Companiei în anul 2013 a depășit 100 mil. de euro, numărul locurilor de muncă create: circa 2000.[5]

În perioada anilor 2013-2015 a făcut parte din top zece cei mai de succes oameni de afaceri din Republica Moldova.

Activitatea sportivă

Vasile Chirtoca este maestru în sport la box. În anul 1993 a fost ales președinte al Federației de Box din Moldova,[6][7] pe care o conduce pînă în prezent. Sub îndrumarea domniei sale, boxul moldovenesc a crescut asemenea pugiliști notorii, medaliați ai Jocurilor Olimpice și a Campionatelor Europei, precum:  Vitalie Grușac, Veaceslav Gojan,[8] Igor Samoilenco, Alexandru Rîșcan, Dumitru Galagoț ș.a.[9][10]

Activitatea social-politică

- 1994 - inițiatorul creării Asociației Participanților Profesioniști la Piața Valorilor Mobiliare, copreședinte al căreia a fost pe parcursul întregii perioade de existență a acesteia.

- 1997 – unul dintre fondatori și copreședinte al Partidului Politic "Furnica".

- în perioada anilor 1998-2000 este membru al Consiliului Politic al Partidului Democrat.

- în anii 1997-2000 este membru al Consiliului Economic de pe lîngă președintele Republicii Moldova.

- din anul 2004 pînă în 2008 − membru al Consiliului Economic de pe lîngă prim-ministrul Republicii Moldova.

- pe parcursul mai multor ani este membru al Prezidiului Confederației Naționale a Patronatelor.

V. Chirtoca implementează activ în viață obiectivele trasate în campania sa electorală, promovînd în cadrul Consiliului Municipal Chișinău idei sănătoase, precum: conservarea centrului istoric al Chișinăului, recent a reușit să promoveze luarea deciziei privind interzicerea construirii clădirilor înalte în centrul istoric al Chișinăului etc.

Activitatea filantropică

Pe parcursul multor anilor, întreprinderile care fac parte din grupul DAAC desfășoară și o activitate vastă filantropică și de sponsorizare, participînd activ la organizarea: Festivalului „Maria Bieșu” și Festivalul-concurs al Tinerilor Interpreți „Steaua Chișinăului”, contribuind la restaurarea lăcașelor sfinte, a monumentelor de cultură și istorie, susținînd financiar familii cu mulți copii, școli-internat și aziluri pentru bătrâni, organizații sportive și de tineret, contribuind la completarea cu colecții de cărți pentru minori, sprijinind financiar artiști talentați și ansambluri, diverse proiecte etc.

Titluri și premii:

  • Cavaler al Ordinului «Gloria Muncii»
  • Cavaler al Ordinului Mitropolia Moldovei «Ștefan cel Mare și Sfînt".
  • I-a fost acordat cel mai înalt ordin al Comitetului Național Olimpic Sportiv al Moldovei

Referințe

Legături externe

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes