Quantcast
About Vasil Ikonomov: Bulgarian anarchist (1898 - 1925) | Biography, Facts, Career, Life
peoplepill id: vasil-ikonomov
VI
1 views today
1 views this week
Vasil Ikonomov
Bulgarian anarchist

Vasil Ikonomov

Vasil Ikonomov
The basics

Quick Facts

Intro Bulgarian anarchist
Was Anarchist
From Bulgaria
Field Politics
Gender male
Birth 9 August 1898, Aytos, Bulgaria
Death 20 June 1925, Belitsa, Sofia Province, Bulgaria (aged 26 years)
Star sign Leo
The details (from wikipedia)

Biography

Тази статия е за анархиста. За общественика и фолклорист вижте Васил Икономов (общественик).

Васил Бончев Икономов е български анархист, един от най-изявените деятели на това движение. Дейността му се разгръща в началото на 20-те години на 20 век.

Ранни години

Баща му е пощенски служител, а майка му – учителка. Като дете живее в градовете Айтос, Стара Загора, Пазарджик и София. През 1915 завършва Втора мъжка гимназия в София с отличен успех. Участва в Първата световна война отначало като школник, след това и като офицер. На фронта си спечелва известност като много добър стрелец. След края на войната се записва да следва в Юридическия факултет на Софийския университет.

Преломен момент в живота му е запознанството с Михаил Герджиков през 1919 и присъединяването му към анархистическото движение.

Дейност

Със своята подривна дейност Икономов се проявява като един от най-активните и опасни анархисти. Привърженик е на нелегалните преки действия и революционния терор, установени в Русия след 1918 г. Той допринася към организираната дейност със снабдяване на легалните и нелегални групи с оръжие и финансови средства, участва и в пропагандната дейност.

По-известни акции, в които се счита, че той участва, са:

  • На 21 май 1922 в София с два куршума е убит журналистът Александър Греков, редактор на вестник „Слово“. Смята се, че е убит, понеже се противопоставя на исканията на стачкуващите кюстендилски тютюноработници.
  • Заради същата стачка, но на 8 юли 1922, е убит Пано Чуклев. Счита се, че атентатът е предизвикан от грубото му отношение и обидите към кюстендилските стачници.
  • През същата 1922 г. анархистите в София застрелват и главния надзирател на Централния софийски затвор.
  • В началото на 1924 група нелегални, между които и Васил Икономов, ликвидира заможния стрелчанин Александър Гуджев.
  • На 14 април 1925 четници от Копривщенската анархо-комунистическа чета (Васил Икономов, Васил Попов – Героя, Нешо Тумангелов, Антон Ганчев и Нешо Мандулов) нападат колата, с която пътува цар Борис III в прохода Арабаконак. Атентатът е в резултат на случайна среща на четниците с царския автомобил, не е предварително подготвен, Борис III се измъква невредим.
  • Нападение през месец май срещу военен конвой на пътя между Стрелча и Копривщица, при което войниците са разпръснати, а в ръцете на четниците остава целият товар от храна.

Като повечето анархисти, той е отявлен противник на Единния фронт, защото смята, че такъв фронт трябва да се изгражда по места, в процеса на действията, а не да бъде резултат от пазарлъци и договорки на „централно“ ниво.

Лобно място

В средата на месец юни Васил Икономов и още няколко души от четата (Велко Иванов, Нешо Мандулов и др.) се отделят, за да съберат финансови средства. На 19 юни 1925 година групата решава да нападне бързия влак София – Пловдив. През нощта срещу 20 юни в района на село Белица (Ихтиман), най-вероятно след предателство, агенти на Обществена безопасност изненадват четниците и успяват да убият Васил Икономов. В него те намират бинокъла на Борис III и така разбират, че са ликвидирали един от атентаторите срещу царя. Погребват Икономов в гробището на селото.

Няколко дни по-късно, по заповед на Кобурга тялото на Икономов е изровено и фотографирано, а след това полицаите го погребват на около 50 метра от гробището, на място, където не минават хора.

В началото на 80-те години на гроба на Васил Икономов е поставен паметник, допълнен по-късно с паметна плоча. След 10 ноември 1989 г., всяка година, около датата на смъртта му, анархисти от цяла България посещават паметника.

Външни препратки

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 23 Mar 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Reference sources
References
http://a-bg.net/new/index.php?option=com_content&task=view&id=49&Itemid=57
http://ikonomov.a-bg.net/ikonomov.html
Sections Vasil Ikonomov

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes