Quantcast
peoplepill id: valentin-konavli
VK
1 views today
1 views this week
Valentin Konavli

Valentin Konavli

Politician
Valentin Konavli
The basics

Quick Facts

Intro Politician
Was Politician
From Austria-Hungary Serbia Croatia
Type Politics
Gender male
Birth 16 July 1885, Piuma, Gorizia, Province of Gorizia, Italy
Death 4 January 1929, Celje, City Municipality of Celje, Slovenia (aged 43 years)
Star sign Cancer
The details (from wikipedia)

Biography

Valentin Konavli, slovenski politični delavec, * 16. julij 1885, Pevma, Avstro-Ogrska, † 4. januar 1929, Celje, Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev.

Rodil se je v družini Valentina in Marije Konavli rojene Terpin v Pevmi (sedaj ital. Piuma). Bil je kovaški in livarski pomočnik. Po vstopu Henrika Tume leta 1908 v Jugoslovansko socialdemokratsko stranko je postal uslužbenec bolniške blagajne v Gorici, kmalu nato pa član odbora Organizacije socialistične mladine za Goriško. Leta 1915 je bil vpoklican v 97. pehotni polk. Z njim je bil v Galiciji, na Ogrskem in številnih drugih krajih v zaledju fronte. Leta 1917 se je zdravil v Gradcu. Po vojni je poiskal člane svoje družine v avstrijskih begunskih taboriščih in se skupaj z njimi naselil v Strnišču. Tu je nadaljeval politično-socialno delo in bil med ustanovitelji izobraževalnega društva Svoboda. Pisal je prispevke za liste: Naprej, Delavska politika in Socialist. Bil pa je tudi aktiven pri organizaciji zadružništva. Kot vodja Borze dela je služboval v raznih krajih. Nazadnje je bil vodja podružnice v Celju. Tu je bil tudi član ravnateljstva Celjske mestne hranilnice.

Viri

  1. Primorski slovenski biografski leksikon. Goriška Mohorjeva družba, Gorica 1974-1994.
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 10 Sep 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes