Quantcast
peoplepill id: valentin-bernik
VB
1 views today
1 views this week
Valentin Bernik
Slovenski rimokatoliški duhovnik in pisatelj

Valentin Bernik

Valentin Bernik
The basics

Quick Facts

Intro Slovenski rimokatoliški duhovnik in pisatelj
Was Priest Writer Religious writer Critic
From Serbia Croatia Austria-Hungary
Field Literature Religion
Gender male
Birth 9 February 1861, Stražišče, Kranj City Municipality, Slovenia
Death 14 March 1927, Komenda, Komenda Municipality, Slovenia (aged 66 years)
Star sign Aquarius
The details (from wikipedia)

Biography

Valentin Bernik, slovenski rimokatoliški duhovnik in pisatelj, * 9. februar 1861, Stražišče, Kranj, † 14. marec 1927, Komenda.

Življenje in delo

Ljudsko šolo je obiskoval v rojstnem kraju in v Kranju, nižjo gimnazijo v Kranju, višjo pa v Ljubljani in Novem mestu. Bogoslovje je študiral v Ljubljani in bil 1894 posvečen. Kaplanoval je v Kranjski Gori, Mošnjah, Moravčah, bil župnik na Vrhpolju pri Moravčah, 1894 do 1909 na Homcu, od 1909 v Komendi, kjer je bil tudi upravitelj beneficija in bolnišnice Petra Pavla Glavarja imenovane »Glavarjev špital«, kateri so številni upravičenci dobili dom in zdravstveno ter duhovno oskrbo.

Pisal je v časopise Slovenec (kot t. b. ali Tine Balant), Domoljub, Zgodnja Danica, Venec cerkvenih bratovščin in Bogoljub. V prvih letnikih Dom in sveta je objavil pod psevdonimom Tine Brdnik ali pod svojim imenom: Iz burkaste preteklosti Mihe Gorenjskega (t. j. Mihaela Ranzingerja Podkorenom; Dom in svet 1888/1889); Nekaj jezikoslovnih posebnosti v Kranjski gori (1890); Kameleon (1892); Limbarska gora (1895); O pomnjivosti (1897). V teh letnikih Dom in sveta je izšlo nekaj z V. B. signiranih ocen publikacij Mohorjeve družbe, Vestniku Slovenske matice, Gabrščkove in Kosijeve knjižnice. Od 1887–1920 je Bernik marljivo sodeloval pri Duhovnem pastirju, objavljal skrbno sestavljene pridige, ocenjeval nabožne knjige ter sestavil Dvojno kazalo drugih deset letnikov Duhovnega pastirja (1894–1903) (Ljubljana, 1905); tretje kazalo pa je ostalo v rokopisu. Bernik je spisal šmarnice Marija in sveta maša (Lj. 1919), druge pa so ostale v rokopisu.

Glej tudi

  • seznam slovenskih pisateljev

Viri

  • "Bernik Valentin". Slovenski biografski leksikon. Slovenska biografija. Ljubljana: ZRC SAZU, 2013.
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 23 Jul 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Valentin Bernik

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes