Quantcast
peoplepill id: v-pundev
VP
1 views today
1 views this week
V. Pundev

V. Pundev Bulgarian literary critic (1892-1930)

Bulgarian literary critic (1892-1930)
The basics
Quick Facts
Intro Bulgarian literary critic (1892-1930)
A.K.A. Vasil
Was Critic Literary critic Journalist Military officer
From Bulgaria
Type Journalism Literature Military
Gender male
Birth 8 September 1892, Dupnitsa, Bulgaria
Death 4 March 1930, Sofia, Bulgaria (aged 37 years)
Star sign VirgoVirgo
V. Pundev
The details
Biography

Васил Маринов Пундев е български публицист, литературен историк и критик, масон, революционер, деец на Вътрешната македонска революционна организация.

Биография

Произход и младежки години

Васил Пундев е роден на 8 септември 1892 година в Дупница в семейството на Александра Пундева и Марин Пундев, виден педагог, четири години директор на Солунската българска девическа гимназия, активен участник в дейността на ВМОРО. В 1912 година, дни след като се оженва, Васил Пундев става четник на Васил Чекаларов. При избухването на Балканската война е доброволец в Македоно-одринското опълчение и служи в Инженерно-техническата част на МОО, в 1 дебърска дружина и в 1 рота на 5 одринска дружина. Отличен е с орден „За храброст“. Завършва Скопската Школа за запасни офицери и се бие на Румънския и Македонския фронт през Първата световна война. Попада в плен, но успява да избяга.

След войната в 1920 година е библиотекар в Народната библиотека. От 1921 година е учител по литература в Първа мъжка гимназия в София. Специализира във Виена и пише поредица от литературни изследвания и критики. Член е на Дружеството на софийските журналисти, на Писателския съюз, на Международния съюз на писателите, на Управителния съвет на Всебългарския съюз „Отец Паисий“, на Българския ПЕН клуб. Изпратен е да следва немска филология във Виена.

В 1923 година оглавява чета на ВМРО в Западна Македония. След завръщането си е начело на литературния отдел на вестник „Слово“. От 1926 е редактор, а от 1928 година е главен редактор на вестник „Македония“. При обсъждането на кандидатурата му в Централния комитет на ВМРО е повдигнат въпросът дали е редно немакедонец да заеме този пост, но Пундев е защитен от Иван Михайлов:

Що се отнася до въпроса дали Васил Пундев ще бъде удобен да дойде в редакцията на в. „Македония“, понеже не е македонец, нека ви заявя тук най-чистосърдечно, че ако се касае за това, кой е направил повече за Македония – дали аз, оладжак член на ЦК, или Васил Пундев, – заявявам, че той е направил повече, защото до настоящия момент аз не съм влизал още в Македония, а Васил Пундев отиде с пушка в ръка като обикновен четник. Нека посмее някой да повдигне тоя въпрос и аз ще му отговоря лично.

От 1927 година Пундев участва в редактирането на списание „Българска реч“, а от 1928 – на вестник „Литературни новини“. Пише в списанията „Демократически преглед“, „Обществена обнова“ (1919 – 1920), „Златорог“, „Съвременник“, „Отец Паисий“, във вестник „Литературен глас“ и други.

Във ВМРО (Протогеровисти)

След убийството на генерал Александър Протогеров в 1928 година Васил Пундев, заедно с директора Георги Кулишев и редактора Никола Джеров в знак на протест напускат редакцията на вестник „Македония“, като издават прощален дублиращ брой № 615. Пундев започва да издава протогеровисткия вестник „Вардар“, който води борба с михайловисткото крило.

Васил Пундев е изпратен от ръководството на ВМРО (Протогеровисти) да преговаря с Йордан Гюрков за възстановяване на отношенията между двете фракции. Вместо това, на 4 март 1930 година Пундев е застрелян от упор, заедно с телохранителя си Стоян Димитров, в градинката до Народното събрание в София от Димитър Медаров и Никола Стаменков, като жертвата им е посочена от репортера на вестник „Македония“ Страхил Топуков. На 22 март 83 учени, художници, писатели, артисти и композитори подписват протестен Апел, в който изказват възмущението си от убийствата по софийските улици. На погребението на Пундев надгробни слова изказват Тодор Влайков, Асен Златаров и други.

Петър Шанданов пише в спомените си следното:

С това убийство Иван Михайлов издълба между нас и него още по-непреходима пропаст. Почти всички ние решихме, че нямаме право на живот, след като загина в защита на правдата и истината най-безкористният борец в македонското освободително движение – Васил Пундев.

Убийството на Васил Пундев е първият случай, при който обвиняеми за престъплението са не само тримата преки извършители, но и ръководителя на ВМРО Иван Михайлов като подбудител на атентата. Съдът отхвърля законността на смъртните присъди, издавани от ВМРО, като Медаров и Стаменков са осъдени на по 15 години затвор, а Топуков и Михайлов са оправдани.

Седем месеца след убийството във вестник „Македония“ излиза декларация, в която се казва:

На 4 март т.г. ВМРО наказа не гражданина и български публицист В. Пундев, а престъпника пред македоноосвободителното дело Пундев...

На 5 септември 1932 година член на ВМРО убива публициста Михаил Пундев, брат на Васил Пундев.

Пундев изследва възрожденската и следосвобожденската литература – в 1925 година издава „Първи български стихотворци“, в 1929 – „Гръцко-български литературни сравнения“, в 1927 година първата, а в 1930 година втората част на „Периодически печат преди Освобождението“.

Синът на Васил Пундев, Марин Пундев, е изтъкнат професор по история в САЩ, преподавал в Калифорнийския университет и автор на книги.

За него

  • Велкова-Гайдарджиева, Антония. Васил Пундев и българската литература, Университетско издателство „Св. св. Кирил и Методий“, Велико Търново, 2007, ISBN 9545245417

Бележки

Външни препратки

Нормативен контрол
Нормативен контрол
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 23 Mar 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
Reference sources
References
http://liternet.bg/publish/sigov/kniga.htm
https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Vasil_Pundev?uselang=bg
http://liternet.bg/publish5/vpundev/index.html
http://unicat.nalis.bg/Search/Results?lookfor=%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB+%D0%9F%D1%83%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%B2&type=AllFields
https://catalogue.bnf.fr/ark:/12148/cb10224660d
http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb10224660d
https://experimental.worldcat.org/fast/1499857/
https://d-nb.info/gnd/135711290
http://isni.org/isni/0000000061410047
http://data.bibliotheken.nl/doc/thes/p236664964
https://id.loc.gov/authorities/names/nr91017048
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes