Quantcast
peoplepill id: tone-dolinsek
TD
1 views today
3 views this week
Tone Dolinšek

Tone Dolinšek

Politician
Tone Dolinšek
The basics

Quick Facts

Intro Politician
Was Politician
From Serbia Croatia Socialist Federal Republic of Yugoslavia Austria-Hungary Slovenia
Type Politics
Gender male
Birth 14 January 1910, Ljubljana, Slovenia
Death 12 February 1991, Ljubljana, Slovenia (aged 81 years)
Star sign Capricorn
Politics League of Communists of Yugoslavia
Awards
Commemorative Medal of the Partisans of 1941  
The details (from wikipedia)

Biography

Tone Dolinšek (ilegalno ime Metod), slovenski komunist, politični delavec in prvoborec, * 14. januar 1910, Ljubljana, † 12. februar 1991, Ljubljana.

Življenjepis

Dolinšek, ki se je izučil za kovinostrugarja je bil pred drugo svetovno vojno delavec v kovinski industriji. Član KPJ je postal leta 1936, bil upravnik Delavskega lista in aktivist sindikalnega in kmečko-delavskega gibanja. Od jeseni 1939 do junija 1941 je bil sekretar okrožnega komiteja KPS za Ljubljano (član CK KPS je bil 1940-54). Po okupaciji je postal član vojaške komisije CK KPS in sekretar vojnega komiteja v Ljubljani, kjer je vodil organiziranje vojnih skupin, organiziral odhode v partizane in ustanavljanje enot Narodne zaščite. Od decembra 1941 je bil sekretar pokrajinskega komiteja KPS za Gorenjsko. Marca 1942 je bil aretiran. Leto dni je preživel v zaporu, nato so ga marca 1943 odpeljali v koncentracijsko taborišče Mauthausen, kjer je postal član komiteja taboriščnega odpora.

Po osvoboditvi je Dolinšek opravljal številne politične funkcije. Med drugim je bil predsednik Glavnega odbora zveze sindikatov Slovenije, predsednik ustavodajne skupščine Slovenije, podpredsednik ljudske skupščine LRS in član njenega Prezidija, nato direktor generalne direkcije elektrogospodarstva LRS, minister kovinske in elektroindustrije Slovenije ter direktor tovarne koles Rog. Leta 1954 se je zaradi pritiska nanj s strani Edvarda Kardelja, ki naj bi zahteval od njega prisego zvestobe, odpovedal vsem funkcijam in do upokojitve delal kot kovinostrugar. Zaradi udeležbe na cerkvenem pogrebu svoje matere je bil leta 1956 izključen iz ZKS.

Glej tudi

  • priimek Dolinšek
  • Seznam nosilcev partizanske spomenice 1941
  • Seznam slovenskih internirancev

Viri

Enciklopedija Slovenije; knjiga 3, Mladinska knjiga, Ljubljana, 1989

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 23 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes