Quantcast
peoplepill id: toma-bakrachev
TB
1 views today
1 views this week
Toma Bakrachev

Toma Bakrachev

Bulgarian revolutionary
Toma Bakrachev
The basics

Quick Facts

Intro Bulgarian revolutionary
Was Revolutionary
From Bulgaria
Type Activism Military
Gender male
Birth 9 October 1877, Vissinia, Greece
Death 4 November 1951, Sofia, Bulgaria (aged 74 years)
Star sign Libra
Family
Siblings: Grigor Bakrachev
Peoplepill ID toma-bakrachev
Toma Bakrachev
The details (from wikipedia)

Biography

Тома Кузманов Бакрачев с псевдоним Леонид Голщайн е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография

Бакрачев роден в 1877 година в костурското село Вишени. Брат е на Григор Бакрачев. Занимава се с търговия и се установява в Цариград, където става член на местния районен комитет на ВМОРО. Ръ­ководи Костурско-Леринското дружест­во в Цариград (1901). Бакрачев подпомага Солунските атентатори като урежда доставката на динамит в Солун. След атентатите е арестуван и получава смъртна присъда (1903), която по-късно е заменена с доживотен затвор. Помилван е в 1908 година при амнистията след Младотурската революция. Установява се в София, където в 1914 година открива първата параходна агенция в страната и подпомага българските емигранти.

След окупацията на Гърция през Втората световна война в началото на април 1943 година по инициатива на Централния комитет на СМЕО Костурското братство праща делегация в Костурско, в която влизат Спиро Василев, Георги Киселинчев, Тома Бакрачев, Димитър Палчев и Никола Трифонов. При завръщането си в доклад до Борис III делегацията описва тежкото положение на българското население, подложено на терори от въоръжени гръцки формирования и от италианските окупационни власти и моли да се отпуснат на българската паравоенна организация Охрана 1000 пушки, 20 леки и тежки картечници и муниции, за да се въоръжат всички записали се доброволци и настоява България да окаже и политическа подкрепа на въстаниците.

Бележки

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 24 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Reference sources
References
http://www.promacedonia.org/mpr/ohrana.html
https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Toma_Bakrachev?uselang=bg
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes