Quantcast
peoplepill id: tit-munaci-planc-bursa
TMPB
2 views today
2 views this week
Titus Munatius Plancus Bursa

Titus Munatius Plancus Bursa

Titus Munatius Plancus Bursa
The basics

Quick Facts

From Italy
Gender male
Birth 84BC
Peoplepill ID tit-munaci-planc-bursa
The details (from wikipedia)

Biography

Тит Мунаций Планк Бурса Titus Munatius Plancus Bursa; Byrsa) е политик на Римската република през края на 1 век пр.н.е.

Произлиза от конническата фамилия Мунации. Роден е в Тибур в Лацио. Брат е на Луций Мунаций Планк (консул 42 пр.н.е.) и на Гай Мунаций Планк (или Гней, претор 43 пр.н.е.) и Луций Плавций Планк (осиновен от Луций Плавций, казва се по рождение Гай и получава малкото име Луций).

През 52 пр.н.е. Тит Мунаций е народен трибун. Консули тази година са Квинт Цецилий Метел Пий Сципион и Помпей. Той помага на Помпей Велики с колегите си Квинт Помпей Руф и Гай Салустий Крисп. Te разпалват народни недоволствия. В разрасналата се анархия избират Гней Помпей Магнус за единствен консул. Той му помага да се възвърне реда. Подготвя се закона la Lex de Vi против Мило, заради убийството на Публий Клодий Пулхер, чийто привърженици занасят трупа му в Курия Хостилия на Форум Романум и с нея го изгарят. Мило е изпратен в изгнание. Планк отива след това в Равена в Галия. Връща се в Рим и през 45 пр.н.е. е в опозиция на триумфа на Цезар след връщането му от Испания.

След убийството на Юлий Цезар той се присъединява към Марк Антоний и участва в Мутинската война. В Поленция през 43 пр.н.е. e победен от Луций Понтий Аквила, легат на Децим Брут и прогонен от Поленция.

Източници

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 24 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Reference sources
References
http://www.fordham.edu/halsall/ancient/suetonius-julius.html
http://www.ancientlibrary.com/smith-bio/2717.html
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes