Quantcast
peoplepill id: tiina-ylinen
TY
1 views today
1 views this week
Tiina Ylinen

Tiina Ylinen Finnish amateur wrestler

Finnish amateur wrestler
The basics
Quick Facts
Intro Finnish amateur wrestler
Is Wrestler Athlete Amateur wrestler
From Finland
Type Sports
Gender female
Birth 1989
Age: 31 years
The details
Biography

Tiina Paula Ylinen (s. 3. tammikuuta 1989 Kuortane) on suomalainen naispainija. Ylinen on naispainin ensimmäinen suomalainen aikuisten arvokisamitalisti. Hän on saavuttanut urallaan kaksi EM-pronssimitalia.

Painiura

Ylinen aloitti painiharrastuksensa vuonna 1998, kun hän pyysi isältään kaninkuljetuskoppia, jonka tämä lupasi sillä ehdolla, että tytär kävisi kokeilemassa painia. Ylisen lapsuudessa naispainijoita oli hyvin vähän, ja heihin suhtauduttiin Kuortaneellakin epäilevästi. Hän harrasti nuorena pitkään myös yleisurheilua ja suunnistusta edustaen kaikissa lajeissa Kuortaneen Kuntoa. Vuoden 2008 alusta hän on paininut Ilmajoen Kisailijoiden väreissä.

Ylinen oli kolmas alle 17-vuotiaiden EM-kilpailujen 46 kg:n sarjassa Turkissa vuonna 2006. Seuraavana vuonna hän saavutti niin ikään pronssia 20-vuotiaiden EM-kilpailuissa 44-kiloisten sarjassa Saksassa. Vuonna 2008 hän oli kolmas saman ikäluokan EM-kilpailujen 48 kg:n sarjassa Slovakiassa .

Ylinen osallistui ensimmäisiin aikuisten arvokilpailuihinsa Tampereen EM-kisoissa 2008, joissa hän voitti 51 kilon sarjan EM-pronssia voitettuaan pronssiottelussa Saksan Brigitte Wagnerin jaksoin 2–1. Kyseessä oli Suomen naispainijoiden ensimmäinen arvokisamitali. Bakun EM-kilpailuissa 2010 hän sijoittui samassa sarjassa viidenneksi hävittyään pronssiottelussa Ukrainan Oleksandra Kohutille. Tbilisin EM-kilpailuissa 2013 Ylinen hävisi pronssiottelussa Julija Blahinjalle. Ylinen nousi kuitenkin pronssille, kun hänet keskinäisessä ottelussa kukistanut ja loppuotteluun edennyt Estera Dobre jäi kiinni dopingista.

Ylinen on voittanut naisten Suomen mestaruuden 48 kg:n sarjassa vuonna 2004 sekä 55 kg:n sarjassa vuosina 2007, 2009 ja 2010. SM-hopeaa hän on saavuttanut 55 kg:n sarjassa 2011 ja SM-pronssia 48-kiloisissa vuosina 2005 ja 2006. Vuonna 2007 hän voitti Saksan Grand Prix -turnauksessa 46-kiloisten painoluokan.

Ylinen valittiin Suomen parhaaksi naispainijaksi 2008 ja 2010.

Yksityiselämä

Ylinen suoritti varusmiespalveluksen armeijakoulussa aloitettuaan sen vuonna 2008 kurssinsa ainoana naisena. Hän tapasi armeija-aikana painin SM-mitalisti Ville Lehtikankaan, ja pari kihlautui kolme vuotta myöhemmin. Pariskunnalle syntyi alkuvuodesta 2014 poika, minkä johdosta Yliseltä jäivät väliin EM-kilpailut Vantaalla. Perhe asuu omakotitalossa Kuortaneella Ylisen sukulaisten naapurustossa.

Ammatiltaan Ylinen on sairaanhoitaja. Hän työskentelee lastensuojeluyksikössä Ylistarossa.

Lähteet

Viitteet

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes