Quantcast
peoplepill id: theo-goossen
TG
1 views today
1 views this week
Theo Goossen

Theo Goossen

Dutch resistance fighter
Theo Goossen
The basics

Quick Facts

Intro Dutch resistance fighter
Was Resistance fighter
From Netherlands
Type Activism Military
Gender male
Birth 20 October 1917
Death 6 February 2000 (aged 82 years)
The details (from wikipedia)

Biography

Theo J.M. Goossen (Bergh, 20 oktober 1917 - Heerlen, 6 februari 2000) was in de Tweede Wereldoorlog actief in de verzetsbeweging, voornamelijk onder het alias Harry van Benthum.

In 1939 wordt Goossen dienstplichtig militair en krijgt hij te maken met de nazidreiging. In het voorjaar van 1940 is Goossen sergeant-pelotoncommandant. Bij de start van de oorlog op 10 mei 1940 is hij ingedeeld bij de politietroepen en gelegerd in de cavaleriekazerne in Amsterdam. Zijn verzet tegen de bezetter begint al vrijwel direct. Hij ontsnapt uit gevangenschap in Amsterdam en wordt later ingedeeld bij de marechaussee te Susteren. Een ingediend ontslagverzoek wordt niet gehonoreerd omdat hij niet getrouwd is. Dan duikt hij onder en krijgt werk bij het Stikstof Bindings Bedrijf van de Staatsmijnen in Geleen. Na de mijnwerkersstaking in 1943 wordt hij gezocht en hij komt via omzwervingen langs Weert, Maarheeze, Achterhoek en Heerlen in Kerkrade terecht.

LO kring Heerlen (LO-H18) is in oprichting en hij krijgt van kapelaan Berix de opdracht Rayon 5 (Kerkrade) op te richten. Dit gebeurt in het huis van Aalmoezenier Beel in de Niersprinkstraat.

In juni 1944 is de Sicherheitspolizei (SiPo) naar hem op zoek en duikt hij onder in Heerlen. Wiel Mingelers neemt Rayon 5 over.

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes