Quantcast
peoplepill id: taja-brejc
TB
1 views today
1 views this week
Taja Brejc
Slovene art historian and gallerist

Taja Brejc

Taja Brejc
The basics

Quick Facts

Intro Slovene art historian and gallerist
A.K.A. Taja Vidmar
Was Gallerist
From Socialist Federal Republic of Yugoslavia Slovenia
Field Arts
Gender female
Birth 1947, Ljubljana
Death 7 March 2016 (aged 69 years)
Family
Spouse: Tomaž Brejc
The details (from wikipedia)

Biography

Taja Brejc, slovenska galeristka, * 1947 Ljubljana, † 7. marec 2016

Življenje in delo

Taja Brejc, rojena Vidmar, je na Filozofski fakulteti v Ljubljani končala študij umetnostne zgodovine. Že v študentskih letih se je družila s študenti slikarstva in kiparstva. Poročila se s kolegom Tomažem Brejcem. Konec šestdesetih let je bila že angažirana na področju likovne umetnosti, poznavalka konceptualne umetnosti, navdušena nad idejo o galerijski dejavnosti.

Ob ustanovitvi društva ŠKUC je postala prva voditeljica galerijsko-likovne sekcije. V okviru društva je leta 1979 dosegla odprtje Galerije ŠKUC. V njej je premierno predstavila konceptualno skupino OHO, ki je bila do tedaj bolj neznana in prezrta.

Takoj, ko je zakonodaja omogočila ustanavljanje trajnih delovnih skupnosti, je začela s somišljeniki pripravljati potrebno pisno gradivo programov in prošenj za ustanovitev galerije. Po veliko sestankih s pristojnimi institucijami, jim je že leta 1982 uspelo ustanoviti trajno delovno skupnost Equrna, sedanjo Galerijo Equrna. Nato se je nadaljevalo še mukotrpno delo za pridobitev ustreznih razstavnih prostorov, ki so jih dobili leta 1984.

Taja Brejc je galerijo vodila več kot trideset let, vse dokler je ni neozdravljiva bolezen onemogočila. Bila je izredno učinkovita in prodorna. Razvila se je v izvrstno galeristko. Uspelo ji je uveljavlati prihajajoče nove generacije umetnikov, uspešno prodajati njihova dela in jih tudi mednarodno predstavljati. V takratni Sloveniji in tudi Jugoslaviji je v tem pogledu orala ledino. Organizirala je nešteto samostojnih in skupinskih razstav najpomembnejših slovenskih likovnih ustvarjalcev. Svoje celotno življenje je posvetila galerijski dejavnosti. V slovenskem prostoru je postala legenda.

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Taja Brejc

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes